Vad kostar en företagsfilm?
Företagsfilm – Prisnivåer, tips och exempel
Kostnaden för en företagsfilm kan variera kraftigt beroende på typ av företagsfilm, format, längd och val av produktionsbolag.
En vanlig fråga vi får är just vad en företagsfilm kostar och varför priserna kan variera så mycket.
Den största anledningen till att priserna varierar har att göra med en rad faktorer som ofta innefattar många steg, utrustning och manus, längd på film med mera.
Kostnaden beror på flera faktorer
Ju mer förberedelse som krävs desto mer kostar ofta en företagsfilm. Men faktorerna som påverkar priset är flera. Några vanliga är:
- Kostnad för utrustning
- Scenografi och manus
- Filmare
- Eventuella skådespelare / statister
- Klippning av video
- Musik
Det finns givetvis fler faktorer som avgör priset för vad en företagsfilm kostar. Men de ovanstående är de vanligaste.
Vad är en företagsfilm?
Men innan vi börjar gå igenom prisfaktorerna så måste vi definiera tydligt. Vad är en företagsfilm?
Ser vi till historiska företagsfilmer så var dessa ofta ganska tråkiga och var ofta intervjutunga. Det innebar att man ofta fick möta en chef sittandes eller ståendes och svara på frågor och presentera företaget. Filmerna var ofta 10-20 minuter långa och ofta monotona.
Korta, kärnfulla och värdeskapande
Tiderna har förändrats och idag är företagsfilmer betydligt mer intressanta. Formatet är ofta underhållande, korta (någon minut lång), välklippta med bra musik och ett tydligt fokus.
Med tanke på att gemene mans uppmärksamhetsspann är lika långt som en guldfisks (skämtar givetvis), så ställer det krav på att företagsfilmen är intressant.
Kan jag göra en företagsfilm själv?
Jajamän, det går men det krävs en del kompetenser och erfarenhet för att företahsfilmen inte ska upplevas oproffsig.
Tänk igenom vad filmen ska skapa (målsättning). Skriv ett tydligt manus. Använd professionell teknik och kamerautrustning (snåla inte på ljudet).
Ofta krävs flera kameravinklar för att kunna göra klippningen intressant och flerdimensionell. Sedan ska filmen också ljudsättas med passande musik.
Kostnaden för att göra en företagsfilm själv varierar beroende på till vilken grad du kan skapa filmen själv och om du äger all programvara och teknik själv.
Ett tips är att hyra utrustning om du inte har egen filmutrustning redan. Då får du tillgång till mycket professionell utrustning till en bråkdel av att köpa utrustningen själv.
Något du måste tänka på är att om du ska filma med professionell utrustning så kräver det av dig att du kan kamerainstälningar. Dessa kan vara tämligen svåra att förstå och använda.
Så att skapa filmen själv bör göras i första hand om du har erfarenhet. Det är många som idag med hjälp av mobilkameran filmar och klipper ihop en företagsfilm.
Detta funkar givetvis, men du blir avsevärt begränsad av mobilens tekniska egenskaper. Framförallt i lågljusförhållanden då mycket brus framträder. Sen kan det därutöver vara svårt att justera skärpedjupet.
Kostnad för videoutrustning
När du ska börja filma så behöver du ha tillgång till en hel del teknik. Det innefattar bland annat:
- Kamera
- Stativ
- Ljud
- Ljus
Att hyra en professionell videokamera kostar ofta mellan 2-4 000kr per dygn. Stativ kostar någon hundralapp och detsamma gäller för ljudutrustning.
För ljud kan du välja mellan mikrofon eller mygga. Där mygga ofta är smidigt för intervju. Är det flera som ska intervjuas så kan det vara klokt att hyra flera myggor.
Ljussättning kan också behövas för att kunna ljussätta en scen så det är jämnt och fint ljus över både personer och bakgrund. Kostnaden för ljus vid dygnshyra är cirka 500-1 000kr per dygn.
Sammanfattning dygnshyra av utrustning
Totalt kan du räkna med att dygnshyran för komplett videoutrustning, ljud och ljus kostar cirka 3 000 – 6 000kr per dygn.
Vad kostar programvaran?
För att klippa video så behöver du också ha ett bra videoredigeringsprogram. Dem två mest populära programmen är Premiere Pro och Final Cut.
Dem är i princip likvärdiga och kostar cirka 200-300kr per månad att använda. Dem erbjuder också cloud-lösningar.
Vad kostar musik?
Din film behöver också musik för att skapa rätt stämning. Denna typ av musik kallas för stock musik. Och du betalar en engångskostnad för tillgång till musikfilen.
Dessa filer kostar ofta 200kr till någon tusenlapp att få tillgång till. Det finns också musik som är gratis att använda, men se till att du har rätt att använda musiken kommersiellt i så fall.
En plats du kan ladda ned musik ifrån är Audio Jungle, Shutterstock eller Envato Elements. Prismodellerna är per fil eller månadsbaserad med en bestämd mängd nedladdningar som ingår i månadspriset.
Kostnad för filmare oxh klippare
En ytterligare kostnad att räkna med är arvodet för den som filmar. Filmaren är en viktig person för projektet då det ofta är mycket kostsamt att filma om.
Kostnaden för en filmare brukar variera men ligger ofta på runt 800-1200kr per timme.
Vad kostar klippning?
Klippning av film är ofta lite billigare och brukar kosta 500-800kr. Klippning innebär att råmaterialet bearbetas och klipps ihop till en helhet. Klippning har en avgörande roll för filmens känsla och flyt.