Skip to main content
BLOGG | PPC & SEM | 4 MIN

Nybörjarguide:
Vad är Google Ads Annonsering? (AdWords)

Allt du behöver veta för att komma igång med Google Ads Annonsering 2023. Få smarta tips, tricks och hemligheter från PPC-proffsen som du kan använda i dina Google Ads-kampanjer.

80%

Av köpresorna börjar med en sökning på Google.

50%

Större chans med ett köp efter att ha klickat på en annons.

90%

Av sökningar på nätet genomförs i Googles sökmotor.

35%

Köper en produkt inom 5 dagar efter att ha sökt på Google.

Introduktion

1. Vad är Google Ads (AdWords)?

Google Ads är världens största digitala annonseringsverktyg.  Annonserna är det som finns högst upp eller längst ner på Google. Det som skiljer Google annonserna från det organiska sökresultatet är att du kan betala för att synas högst upp och du betalar endast när någon faktiskt klickar på din annons. Det betyder att du som användare har full kontroll över din Google Ads-kostnad. Läs mer om detta i avsnittet om hur mycket Google Ads kostar nedan.

google-ads-annnonsering

Betala bara för klick

Syns högst på Google

Hög lönsamhet

Full koll på resultaten

Välj dina sökfraser

Kom igång på minuter

1.1 Olika typer av annonsplatser

Google Ads erbjuder annonsering i en rad olika forum  – inte bara Google sök. I Google Ads kan du annonsera på YouTube, i Gmail, på hemsidor som är kopplade till Google Ads nätverket för Google Display annonsering. Det möjliggör för dig som annonsör att skapa och visa textannoner, bildannonser, videos med mera.

Google-ads-youtube

YouTube annonser

På YouTube så syns annonser både innan, under och runt en video som spelas. Både som rörlig reklam i videon samt som bildannonser runt videon, samt i vissa fall i videon. Dessa annonser lägges upp och administreras i Google Ads.

display-ads-google-ads

Displayannonser

Displayannonser syns på hemsidor som är kopplade till Googles annonsnätverk. I exemplet ovan går det att se en annons som syns på Expressen. I Google Ads har du möjlighet att styra för vilka ämnen, sökord, och på vilka hemsidor som du vill att dina annonser ska synas på och för.

exempel-på-display-annonser-google-ads

Ovan så ser ni några exempel på displayannonser som vi utvecklat för en av våra kunder. Dessa har olika format där vissa är mer rektangulära och avlånga medan andra är lite mer kvadratiska.

Dem tolv vanligaste formaten för displayannonser är:

 • Mobil: 300 x 250, 320 x 50, 320 x 100, 250 x 250, 200 x 200
 • Dator/desktop: 300 x 250, 336 x 280, 728 x 90, 300 x 600, 160 x 600, 970 x 90, 468 x 60

Responsiva Display Ads

Det finns också en möjlighet att välja att låta Google göra en större del av arbetet åt dig. Du kan du använda dig av responsiva display annonser där du laddar upp bilder och texter så väljer sedan Google Ads att bygga olika annonser baserat på det. Det är ett enklare sätt att snabbt komma igång utan att behöva ha en digital marknadsföringsbyrå som sätter upp det för dig.

När du skapar en responsiv display ad så kommer du få möjligheten att skriva fyra typer av korta textrader:

 • En kort titel (25 tecken)
 • En lång titel (90 tecken)
 • En beskrivning (90 tecken)
 • Ditt företagsnamn (25 tecken)

Här är det viktigt att veta några specifika saker. Google kommer aldrig att visa två titlar samtidigt. I vissa fall kommer också Google att välja att inte visa beskrivningen. Det finns således ingen garanti att din titel alltid syns med din valda beskrivning.

Därför är det viktigt att dina titlar är starka och inbjudande nog att kunna stå helt själva. Båda typerna av textavsnitt ska kunna specificera ditt värderbjudande gentemot en ny potentiell kund.

5 Viktiga Google Display Tips

 • Välj bilder av högsta kvalitet i JPG-, PNG- eller GIF-format.
 • Skriv titlar som är starka, engagerande och som tydligt beskriver värdeerbjudandet
 • Välj specificerade och inriktade målgrupper
 • Dela upp kampanjer efter olika typer av attribution såsom sök/ämnen
 • Testa A/B testning för att se vilka typer av annonser/ändringar som ger bäst resultat.

Hur kommer jag igång med Google Ads?

Du kommer enkelt igång med Google ads genom att registrera ett konto gratis på ads.google.com. Sedan ger du ett namn på din kampanj som du vill skapa du skapar din första annons grupp och din första annons som du sedan kopplar till dina sökord som du vill synas för. Sedan väljer du för vilket geografiskt område du vill att annonserna syns för, vilken dagsbudget samt olika annonstillägg som du vill ha kopplade till din Google ads annonsering.

Det finns en rad olika annons tillägg att välja mellan och Google uppdaterar dessa ganska kontinuerligt. Det finns allt ifrån tillägg med information om telefonnummer, adresstillägg, erbjudandetillägg, bildtillägg, beskrivningar och utbudsinformation. Dessa typer utav tillägg kan du också skräddarsy på annonsgruppsnivå vilket gör att du kunde ha en rad olika tillägg som bara gäller för vissa kampanjer eller annonsgrupper.

Efter att du sedan kopplat ett kontokort/betalkort så är din annonsering igång.

Fördelar

2. Varför Google Ads annonsering?

Är du i behov av att öka antalet besökare till din webbplats, öka din försäljning eller vill att dina kunder kommer tillbaka så är Google Ads rätt verktyg för dig!
Ditt företag kan synas för rätt personer som söker efter just det du erbjuder. Om du som företag exempelvis erbjuder musikinstrument så kan du göra så att dina annonser syns när någon söker med sökfrasen ”köpa piano Stockholm” eller ”musikaffär Stockholm”.

Det betyder att man kan specificera den målgrupp som är intresserad av ditt företags produkter eller tjänster på Google. Med en skicklig Google Ads konsult så kan ni geografiskt rikta in annonserna att synas för specifika sökord och orter. Med en hemsida som dessutom är sökordsoptimerad, snabb och insäljande så kan ni erhålla stora resultat.

Google Ads – Den stora fördelen med PPC-marknadsföring
Google Ads är en typ av PPC-marknadsföring, eller SEM (Search Engine Marketing). Det innebär att du betalar för ett klick i sökmotorerna. En annan typ av PPC-annonsering är Bing Annonsering. Den största fördelen med PPC-marknadsföring är att du enbart betalar för resultat – alltså klick. Om någon inte klickar på din annons så betalar du inte heller någonting.

Vi på Sitea arbetar efter en typ av metodik där vi identifierar sökfraser efter intention och sedan utvecklar anpassad annonsering och värderbjudande för det specifika företaget och dess annonsering.

google-ads-annonsering-guideI bilden ovan så illustreras möjligheten att direkt mäta kostnaden för varje konvertering och sedan ROI.

Ett lyckat exempel – 70kr i Google Ads-annonsering för en vinst på 1280kr. 
En utav kunderna vi på Sitea har arbetat med i flera år är en musikaffär som hade problem att attrahera besökare och framför allt kunder till sin nya hemsida. Vi på Sitea arbetade med Google annonsering och lyckades uppnå så att 70 spenderade kronor i Google annonseringskostnad genererade ett sälj på hemsidan till ett värde av i genomsnitt 4500kr.

Den totala vinsten = 1280kr med en marknadsföringskostnad på 70kr.

Företaget har en marginal på 30% på sina produkter vilket innebar att det genererade en direkt vinst på 4500kr x 0.3 -70 = 1280kr. Företaget säljer idag cirka 15-20 pianon/dag via denna annonsgrupp som i snitt kostar 70kr per sälj i annonseringskostnad.

Den stora ”hemligheten” för att lyckas

Den stora hemligheten inom PPC är således att attrahera rätt typ av klick och erbjuda rätt typ av värde för besökaren. Att kunna matcha sökfrasens behov med rätt svar/resultat på hemsidan.

Välj rätt sökfraser

3. Hur väljer jag rätt sökfraser för Google Ads?

När det kommer till att välja sökfraser i Google Ads för sin annonsering så finns det flera saker man bör tänka på. Det första är vilken typ av annonsering och vilka mål man vill nå. Några vanliga mål för en Google Ads kampanj kan vara:

 • Försäljningsmål
 • Få nya förfrågningar och leads
 • Öka varumärkesexponeringen
 • Ge information till kunder och besökare

Beroende på vilka mål du vill nå med ding Google Ads kampanj så bör du välja sökfraser därefter. Google Ads fungerar nämligen så enkelt att en sökfras genererar en skapad annons. Så beroende på val av sökfras så kan du med din annonsering nå och bemöta olika typer av behov.

sökordsplaneraren-google-ads

Exempel på olika typer av sökfraser och intention. Någon som säker på ”köpa cykel” är exempelvis mer benägen att köpa en cykel jämfört med någon som söker på ”bästa cykeln”.

Intentionen för den första sökaren är helt försäljningsorienterat där besökaren söker en leverantör av cyklar, men den den som söker på ”bästa cykeln” är mer i ett informationsstadie. Inte att förringa att denna person också kan genomföra ett köp.

Använd dig utav olika tillägg (modifiers) för sökfraserna
Ofta  är det dock dem olika typen av tillägg såsom intentionen att ”köpa”, respektive ort ”stockholm”, tidsaspekt ”nu” med flera som visar och illustrerar intentionen vilket är viktigt att tänka på vid val av sökfraser.

Välj sökord efter sökintention 

Välj sökord och kombinationer av sökord för att möta rätt sökintention så att du når dina affärsmål.

Undvik fel sökord

4. Negativa sökord – Så tar du bort irrelevant trafik!

Något utav det viktigaste vad gäller Google Ads annonsering är att arbeta med negativa sökord. Enkelt uttryckt så handlar det oma tt dem sökord/sökfraser du lägger till som negativa gör så att dina annonser inte syns för dem sökfraserna. Detta är en nyckelaspekt för att lyckas med Google Ads annonsering och att du får ut så mycket från din Google Ads budget som möjligt. Du vill inte betala för klick där besökaren inte är intresserad av det du erbjuder!

Ett exempel på negativa sökord:
Låt oss säga att du driver en kampanj där du vill sälja ”kurser i WordPress”. Du vill ju då exempelvis synas för ”gå WordPress kurs”, men du kanske inte vill betala för klick för någon som klickar på ”WordPress kurs gratis”. Med andra ord så vill du inte betala för klick när någon använder sökordet ”gratis”.

Hur lägger jag till negativa sökord?
Jo, du klickar i kampanjen, eller annonsgruppen, beroende på var du vill lägga till det negativa sökordet. Om du vill att det ska gälla för alla annonsgrupper i kampanjen så föreslår jag att du lägger till det negativa sökordet i kampanjen. Sedan lägger du till ordet ”gratis”.

google-ads-negativa-sökord
Vyn för negativa sökord i Google Ads.

Hur vet jag att jag inte syns för fel sökord?
Genom att klicka på söktermer under sökord så kan du se vilka sökord/sökfraser som dina annonser har synts för. Det är också en utmärkt vy att kolla på för att se till att du syns för rätt sökfraser, samt att du kan hitta fler sökord att lägga till som negativa sökfraser.

söktermer
Vyn för sökordtermer i Google Ads.

En bra rekommendation som många Google Ads specialister gör är att de går in under söktermer-fliken och löpande går igenom vilka sökord som annonserna synts för.Då ser man huruvida företagets annonser faktiskt exponeras för rätt sökfraser och att matchningen av sökord inte är för bred eller snäv.

Negativa sökord räddar budgeten

Arbeta ofta med negativa sökord och titta ofta under ”söktermer” för vilka sökord du syns för.

Mät alla resultat

5. Ställ in konverteringsspårning direkt

Konverteringsspårning är en utav de viktigaste delarna att sätta upp korrekt i Google Ads. Att missa detta gör att du blir tvungen att gissa vad som ger bäst resultat i Google Ads annonseringen. Med rätt spårning sparar du pengar och effektiviserar Google Ads kontot.

 1. Logga in i Google Ads. Klicka på hjulet för verktyg. Klicka sedan på konverteringar.
 2. Nästa steg är att skapa en konverteringsåtgärd. Det kan vara att någon klickar på en särskild knapp. Laddar ned något. Gör ett köp eller besöker en viss sida.
 3. Efter skapad konvertering så får du en kod med ett script som ska installeras på din hemsida. Den ska ofta läggas i head-avsnkttet i hemsidans Html kod. Här kan du läsa mer i Googles egan guide.
 4. Nu har du satt upp konverteringsspårning och kan följa vilka sökord och annonser slm ger bäst resultat. Nästa steg är att öka konverteringsgraden.
Spåra vart resultaten kommer ifrån

Konverteringsspårning gör så att du kan mäta vilka annonser, sökord och strategier som ger bäst resultat.

Google Ads Kostnad

6. Vad kostar Google Ads (budget)?

Google Ads är ett komplext annonseringsverktyg och kostnaden beror på en mängd olika faktorer. Du har som annonsör full kostnadskontroll och kan styra exakt hur mycket du vill spendera per dag och på så vis också styra månadskostnaden. Sedan finns det faktorer som rör annonsering och din egen hemsidan som är kopplad till kostnaden, samt hur hög konkurrensen är för de sökfraser du riktat in dig mot.

Dessa kan sammanfattas på följande vis:

1. Dagsbudget
google-ads-budget-guide
Du har direkt kontroll över din dagsbudget. Med konverteringsspårning kan man direkt se ifall din Google Ads annonsering är lönsam. Du kan läsa mer om koventeringsspårning på längre ner på sidan.

2. Sökordens klickkostnad
google-ads-kostnad
Dina annonser syns på Googles sökresultat utifrån de sökord du väljer att annonsra på. Beroende på hur många som använder sökorden kan dessa få olika kostnader för att komma högst upp. Den som betalar mest kommer att synas högst upp. Genom att nischa dina sökord kan du därför få ner annonskostnader.

3. Bransch
En advokatfirma i New York kan behöva betala flera tusen kronor per klick medans en djuraffär i Kramfors inte har några konkurrenter.

4. Quality score
quality-score-google-ads
Detta är ett mycket viktigt mått och beror på tre saker.

 1. Hur många som klickar på din annons.
 2. Annonsen relevans kopplat till sökord.
 3. Din landningssida (hemsida kopplad till annonsen) kvalitet.

Beroende hur bra din annons och hemsida är kommer din Quality score att öka vilket resulterar i att du kan betala mindre än dina konkurrenter för att annonsera.

Övriga faktorer som avgör Google Ads kostnaden.
Vad är det som avgör priset för Google ads. Det finns en rad olika faktorer som påverkar priset. Den första är vilken konkurrens det är för de olika sökorden. I högre konkurrens och ju mer som konkurrenterna är villig att betala för ett sökord desto dyrare blir det.

Dessutom så spelar annons kvaliteten eller QS också en stor roll för huruvida din annonskostnad blir hög eller låg. Du kan sänka din annonserings kostnader genom att höja annons kvaliteten och förbättra landningssidan kvalitet. Det innebär att ju bättre din annonsering är och ju bättre hemsidans resultat är så kan du förvänta dig mer resultat till en lägre annonseringskostnad.

Hur stor bör min Google Ads budget vara?
En annan vanlig fråga är hur stor budgeten ska vara. I vissa fall kan det vara så att konkurrensen är så pass hög och bud kostnaden dessutom lika hög vilket gör att det krävs en relativt stor budget för att få några som helst resultat i Google ads.

Då kan det i vissa fall vara så att om du har en väldigt begränsad budget så kan det vara andra marknadsföringskanaler som du behöver titta på. Men det är helt avhängigt på hur hög konkurrensen är i just din marknad. I regel så är Google ads utmärkt för de flesta verksamheter, men det är särskilt effektivt för nischmarknader.

Vad kostar en Google Ads byrå?
En annan vanlig fråga är också hur mycket en byrå tar för att administrera ett Google Ads-konto. Detta kan variera kraftigt beroende på annonseringens om fattning men brukar i många fall hamnar mellan 4 till 5000 upp till 20 000 per månad. Det bästa är att kontakta en Google Ads byrå och be om en offert för att så vad kostnaden hamnar för just din typ av bransch och omfattningen av Google Ads-kontot.

5. Matchningstyper
När du väljer ett sökord i Google AdWords så finns det tre matchningstyper att välja emellan: Bred matchning, frasmatchning och exakt matchning. Bred matchning kostar mest, frasmatchning kostar medel och exakt matchning kostar minst.

google-ads-matchningstyper-2
Här följer en kort genomgång över de olika matchningstyperna. Genom att förstå matchningstyperna blir man dels skickligare på AdWords men får även ned kostnaderna.

Bred matchning
Den vanligaste typen av sökordsmatchning är bred matchning. Det innebär exempelvis att du i AdWords-kampanjerna skriver en annons och låter ett sökord generera att annonsen visas.

Exempelvis följande:

Du gör en kampanj för barncyklar och låter sökordet ”barncykel” generera din annons. Bred betyder att för alla sökfraser som innehåller ordet ”barncykel” så kommer dina annonser för sökordet att visas. Det innebär att om någon söker på laga barncykel så kommer din annons visas. Men din affär erbjuder kanske inte lagning av barncyklar. Det innebär med andra ord att din annons syns för sökord och fraser som inte är kopplat till den typ av kund du söker.

Glöm inte detta – Vanligaste misstaget för höga Ads-kostnader och misslyckad annonsering

Det viktiga att ta med sig här är att breda matchningstyper är det vanligaste misstaget som vi ser folk göra. Folk betalar för klick som inte är kopplade till företagets affärsområden, tjänster eller produkter. Då blir AdWords-annonseringen felriktad och får en stor potential att misslyckas

Frasmatchning
För att använda frasmatchning används citattecknen (”……”) runt sökfrasen. Genom att exempelvis använda sökfrasen, med citattecken ”köpa barncykel” så kommer dina annonser att synas för alla sökfraser som innehåller ”köpa barncykel”.

fras-matchning-google-ads

Exempelvis för fraserna:

 • ”köp barncykel extreme”
 • ”köpa barncykel Stockholm”
 • ”vart kan jag köpa en barncykel i Stockholm”

Frasmatchning ger mycket mer exakta sökmatchningar och är bra för att rikta in annonserna mot specifika sökfraser.

Exakt matchning
Den sista och ofta billigaste typen av matchning är exakt matchning. Det innebär att annonserna endast visas om någon på Google söker på exakt den frasen exakt som den är skriven i AdWords. Detta görs genom att använda en klammer ( ) runt sökfrasen.

exakt-matchning-google-ads

Här följer ett exempel med sökfrasen (köpa piano Stockholm)

Exempelvis:

Om någon skriver köpa piano i stockholm så kommer inte annonsen att visas. Detsamma gäller om någon skriver jag vill köpa piano i Stockholm. Den exakta frasen måste vara skriven i Google för att generera annonser för det specifika exakta sökordet som är satt i Google Ads.

6.1 Testa Performance Max Kampanjer

Performance Max är en kampanjtyp i Google Ads som är utformad för att optimera annonseringsresultat över flera kanaler och format i en och samma kampanj. Tidigare var man tvungen att skapa olika kampanjer i olika kampanjformat för att komma åt Googles alla nätverk.

google ads performance max kampanjKampanjen kombinerar maskininlärning och automatiserade budstrategier för att maximera konverteringar och värde för dig som annonsör – snabbt, smidigt och enkelt.

Några fördelar med Performance Max-kampanjer:

 1. Bredare exponering: Performance Max-kampanjer kan visa annonser över olika Google-plattformar, inklusive Sök, Display, YouTube och Discover, vilket ger en bredare räckvidd och möjlighet att nå ut till en bredare publik.
 2. Automatiserad budgivning: Kampanjtypen använder automatiserade budstrategier för att optimera annonsutgifterna och maximera konverteringarna. Genom maskininlärning och analys av stora mängder data kan Performance Max sätta buden i realtid för att i teorin maximera resultaten.
 3. Enkel hantering: Istället för att skapa och hantera separata kampanjer för olika kanaler och format kan annonsörer använda Performance Max för att nå ut till sin målgrupp på olika plattformar med en enda kampanj. Detta sparar tid och gör det enklare att övervaka och optimera resultatet.
 4. Dynamisk annonsering: Kampanjen kan anpassa annonserna dynamiskt baserat på målgruppens beteende och intressen. Det innebär att annonserna kan vara mer relevanta och engagerande för användarna, vilket ökar chansen att de konverterar.
 5. Optimerad budgetallokering: Kampanjtypen fördelar automatiskt budgeten över olika kanaler och format baserat på prestanda och sannolikheten för konverteringar. Det innebär att annonserna kan visas på de platser där de har störst chans att generera resultat, vilket bör ge bättre avkastning på investerad marknadföringsbudget.

Det är viktigt att notera att Performance Max-kampanjer kan kräva en del tid och mycket data för att kunna optimera och leverera effektiva resultat. Det kan vara fördelaktigt att ha en betydande mängd konverteringsdata innan du använder Performance Max för att säkerställa att kampanjen har tillräckligt med information att använda för att algoritmen ska kunna göra korrekta beslut.

Är Google Ads effektivt?

7. Fungerar Google Ads?

google-ads-konverteringarGoogle Ads annonsering fungerar. Punkt. Men, det är väldigt lätt att misslyckas med AdWords. Det AdWords gör är att det placerar ditt företag högst upp i sökresultaten för de sökfraser du bestämmer. Du kan med enkelhet få trafik till din hemsida, men det är inte trafik som är poängen med AdWords. Vi är ju givetvis ute efter att få kunder och besökare med beteenden som gynnar företagets verksamhet.

Därför är det viktigaste och det absolut vanligaste misstaget med AdWords att man inte använder adekvat konverteringsspårning. Konverteringsspårning innebär att man mäter på hemsidan vilka annonser och sökord i AdWords som genererar e-mail, kontakter och önskvärda aktiviteter på hemsidan.

Skapa effektiva kampanjer enkelt

7.1 Testa Performance Max-kampanjer

Performance Max-kampanjer är en typ av kampanj i Google Ads som är utformad för att maximera prestanda och resultat. Det är en automatiserad kampanjtyp som använder maskininlärning och Googles algoritmer för att optimera annonsering över flera kanaler och enheter.

Den bygger på kombinationen av två kraftfulla annonsprodukter: Google Ads och Maskininlärning. Genom att utnyttja den enorma mängden data och algoritmer som Google har tillgång till, optimerar Performance Max-kampanjer automatiskt och kontinuerligt annonserna för att maximera prestationen och nå hög avkastning på investeringen.

Några fördelar med Performance Max-kampanjer är:

Automatiserad optimering: Performance Max-kampanjer använder maskininlärning för att optimera prestanda automatiskt. Googles algoritmer analyserar kontinuerligt data och tar blixtsnabba beslut för att maximera resultatet.

Ökad synlighet: Max-kampanjer optimerar annonseringen över flera kanaler samtidigt, såsom i Sök, Display, YouTube och Discover. Det innebär att dina annonser kan nå en bredare publik och synas på olika platser där potentiella kunder finns via en och samma kampanjuppsättning.

Bättre målgruppsinriktning: Performance Max använder signaler från flera källor för att rikta in sig på relevanta användare. Det kan vara information om deras tidigare sökningar, webbplatsbesök, YouTube-interaktioner med mera. Det resulterar i att den visar annonserna för personer som är mer benägna att engagera sig eller konvertera.

Dynamisk annonsering: Med Performance Max-kampanjer kan du visa olika format på annonserna, såsom responsiva sökannonser och responsiva displayannonser. På det sättet kan du anpassa annonserna till olika platser och enheter för att maximera effekten.

Enkel hantering: Genom att använda Performance Max-kampanjer slipper du hantera separata kampanjer för olika kanaler. Istället skapar du en enda kampanj och Google tar hand om att optimera och distribuera annonserna i de olika kanalerna. Smidigt och enkelt!

Performance Max-kampanjer är fördelaktiga genom att optimera och maximera prestanda över flera kanaler och enheter samtidigt, öka synligheten för dina annonser, förbättra målgruppsinriktningen och erbjuda en enklare hantering av dina kampanjer.

Undvik dessa misstag

8. Vanliga misstag

google-ads-vanliga-misstag

För breda sökord
De vanligaste misstagen vi på Sitea AdWords Byrå upptäcker när kunder hör av sig till oss är att de använder för breda sökfraser vilket innebär att de betalar för en stor variation av sökfraser som inte är relaterade till företagets erbjudande och tjänster.

Annonsen har ingen/dålig relevans till sökordet
Ett annat vanligt misstag är att annonserna är anpassade för att attrahera besökare men inte beskriver företagets tjänster och erbjudande. Det innebär att det blir falska förhoppningar för kunderna, vilket i sin tur leder till att de snabbt lämnar hemsidan.

Dålig position och Annonsranking för sökorden
Ett ytterligare vanligt misstag är att den annonserna har en dålig position. De tester vi utfört har visat att plats 2-3 är mest lönsamma. Om din annons syns på plats 6 eller 7 så kan ni inte förvänta er stora resultat.

Avsaknad av Konverteringsspårning
Utan konverteringsspårning betalar man för en mängd klick och sökfraser utan vetskapen vilka sökfraser och ord som fungerar och vilka som enbart kostar pengar. Ibland kan nämligen annonserna och sökfraserna med minst antal klick vara de mest lönsamma jämfört med de som får in en mängd klick och med hg CTR.

Vi på Sitea ser en mängd misstag som kunder gör med sin Google Ads annonsering. I detta avsnitt går. I igenom dessa Google Ads misstag en för en och kommer med en bra lösning. Hör av dig lm du har fler frågor så hjälper vi gärna till! 

För breda sökfraser / fel matchning av sökord
Utan tvekan det vanligaste misstaget vi på Sitea ser lär vi tar hand om nya kunder är för breda sökfraser, eller sökfraser utan korrekta matchniningstyper. 

Du kanske kom ihåg från tidigare i denna Google Ads guide att det finns 3 olika matchningstyper: bred, frasmatchning och exakt. Ett vanligt problem är att använda för breda sökfraser utan att rikta in dem ordentligt. 

Problemen som uppstår med för bred annonsering blir då:

 • Ökade kostnader för annonseringen 
 • Exponering för sökfraser som aldrig kommer ge bra resultat. 

Ett exempel på problemet
Ett belysande exempel är att välja enbart ett sökord för sin annonsgrupper. Till exempel genom att lägga till sökfrasen bildäck till en annonsgrupp om att sälja bildäck. Problemet blir så att en person som söker på vad som helst så länge sökordet bildäck är med kommer se din annons och potentellt klicka på din annons. Så någon kan söka på ”utbildning installera bildäck” och klicka på din annons fast du enbart är en återförsäljare. 

Lösningen:
Här hade lösningen varit att addera sökfraser och använda frasmatchning (”sökfras”). Exempel hade vi kunnat rikta in oss på sökfrasen ”köpa bildäck Stockholm”. Då hade vi bara synkts för sökord där hela sökfrasen är med. Bra va? 

Ett alternativ hade också varit att använda exakt matchning och då enbart synas exakt för de sökfraserna vi väljer. 

Glöm ej negativa söktermer  
Visste du att du i Google Ads kan se exakt vad någon har sökt på och sedan klickat på din annons? 

Det är många som är ovetande om detta. Här är det kanon att gå in och kolla med jämna mellanrum och sedan se att man syns för rätt sökfraser och inte får klick från dåliga sökfraser. Lägg sedan till sökfraserna i listan för antingen kampanjen eller annonsgruppen som negativt sökord. 

Om du får klick från sökfraser som du inte vill synas för så slöser du din Ads budget. Bli därför bekant med negativa söklistor. 

Ingen konverteringsspårning 

 1. Det här är ett allvarligt fel. Utan konverteringsspårning så kan vi inte se vilka sökord och annonser som ger bäst resultat (leads, förfrågningar och köp). 

Ställa in annonserna för rätt geografi och tid på dygnet. 

Visste du att du kan ställa in annonserna att enbart synas under vissa tider och för vissa geografiska platser. Om du till exempel vet att din målgrupp är chefer som huvudsakligen bor på Lidingö och Djursholm så kan det ju vara en bra idé att rikta dina annonser särskilt mot dessa områden. Om du dessutom anar att det är många som slösurfar på dagtid och du får mer resultat på kvällen eller helgerna så kan du både budjustera och anpassa annonseringen mot dessa dagar och tider.

Sitea Google Ads

9. Hur vi får dig att lyckas

Vi optimerar ert AdWords konto med fungerande konverteringsspårning så vi har stenkoll på vilka sökfraser och annonser som genererar önskvärda aktiviteter såsom telefonsamtal och e-mail från hemsidan.

Vi ökar ditt Quality Score vilket innebär att du betalar mindre per sökord och uppnår en högre ranking.

Med hjälp av negativa sökord optimerar vi AdWords Annonseringen än mer genom att ta bort sökord som genererar kostnader men inte intäkter.

Vi arbetar me effektiva annonstillägg såsom adress, telefonnummer, beskrivningar och tillägg. På så vis ökar exponeringen och CTR.

Och viktigast av allt..

Vi har bara lönsamhet och konverteringar i åtanke. Vi är inte intresserade av antalet klick – utan antalet sålda produkter, nya kunder och samtal. Läs mer om vår Google Ads Stockholm.

Kontakta oss för mer information eller om ni har funderingar kring AdWords.

F.A.Q

10. Vanliga frågor

Vad är Google Ads?

Google Ads är en annonseringsplattform från Google som gör det möjligt för företag att marknadsföra sina produkter och tjänster på Google-söksidor, på hemsidor som är anslutna till Google Displaynätverk och på YouTube. Det hela bygger på en typ av auktion där företag budar på relevanta sökord eller målgrupper för att visa sina annonser för potentiella kunder.

Vilka typer av annonser kan jag skapa med Google Ads?

Google Ads erbjuder en rad olika typer av annonser för olika plattformar. Du kan skapa textannonser som visas i Googles sökresultat, displayannonser som visas på hemsidor i Google Displaynätverk, videoannonser som visas på YouTube och shoppingannonser som visar produkter från din e-butik. Det finns också apparannonser som riktar sig till användare i mobila appar och flera andra annonsformat och alternativ.

Funkar verkligen Google Ads?

Det är många som själva testat Google Ads annonsering med bristfälligt resultat. Till synas är det enkelt att komma igång men det krävs en del kunskap, insikter, konverteringsspårning och marknadsföringskunskap för att lyckas ordentligt. Ofta är Google Ads den marknadsföringskanal med högst ROI.

Vad är skillnaden mellan Google Ads och SEO?

Google Ads är betalda annonser som syns när någon exempelvis söker efter något på Google. SEO, eller sökmotoroptimering, är organiska sökresultat som inte kostar att synas för. En kombination av Google Ads (SEM) och SEO är ofta fördelaktigt.

Hur ofta behöver jag jobba med Google Ads?

Google Ads kräver kontinuerlig optimering för att du ska få ut så mycket av din annonsbudget. Då konkurrensen kontinuerligt utvecklas och förändrar marknaden så bör dina insatser och spegla detta så du är uppdaterad och redo. Ju mer att Google Ads-konto är genomarbetet desto bättre resultat.

Vi rekommenderar att du går in och kollar i ditt Google konto varje till varannan vecka och gör justeringar. Särskilt bör du titta på fliken ”söktermer” där du kan få insikt i vilka typer utav sökord som du har synts för. Detta är ett utmärkt sätt att ta bort sökord som du inte vill synas för. Ett vanligt misstag som vi ser på Sitea är att man ofta annonserar på Google med för breda sökord vilket innebär att man betalar för sökord som inte är relevanta för verksamheten genom att konsekvent gå in och och titta i söktermsrapporten så kan man få en insikt i att man faktiskt syns för rätt och relevanta sökord.

Vad innehåller en bra annons?

En bra annons innehåller sökordet som du vill synas för, den skiljer dig från konkurrenternas annonser och den visar på värdet av att klicka vidare till din hemsida. Utöver detta så bör en bra annonsgrupp också innehålla minst två textannonser och en dynamisk annons, något som Google själva rekommenderar.

Vad är retargeting?

Remarketing handlar om att visa besökare, eller användare som redan varit inne på din hemsida, app eller resurs annonser som följer med på externa hemsidor. Det kan vara bild, video eller textannonser.

Är Google Ads Svårt?

Google Ads, eller Adwords, är ett kraftfullt verktyg som är lätt att komma igång med. Men det är också lätt att göra fel och misslyckas med sin annonsering. Viktigt för dig som är nybörjare är att läsa på om exempelvis matchningstyper vad gäller sökord och att spåra konverteringar.

Online MarknadsföringTopp 3
april 19, 2017

Hamna först på Google – Ranka högt på Google idag 7 Tips & Tricks

7 Viktiga Tips för att Ranka högt på Google. Del 1 av 3. När dagens marknadsföring rör sig allt mer mot internet så blir utrymmet att synas allt mycket mindre och…
Online MarknadsföringSynas på GoogleTopp 3
oktober 3, 2016

Därför misslyckas din Sociala Marknadsföring på nätet och så gör du för att lyckas!

Vill du också lyckas på nätet? Känner du också att ditt företag skulle kunna utvecklas och nå nya höjder bara det rankades högre på Google eller att du hade fler…
social-marknadsföringSynas på GoogleTopp 3
oktober 3, 2016

Marknadsföring Sociala Medier – Så Lyckas du med Social marknadsföring!

12 tips för att lyckas med Marknadsföring via Sociala Medier Idag är det många som ställer sig frågan: På vilket sätt kan jag använda de sociala medierna på bästa sätt?…