Skip to main content

Företagsfilm

Företagsfilm för att nå ut 2024 med rörligt material

Framtiden för företagsfilm ser ljus ut. Allt fler tittar på video. Det är allt färre som orkar läsa text och vi dras allt till mer rörligt material. Då film får allt större utrymme i dagens samhälle både i företagssammanhang och på fritiden så är företagsfilm en bra idé för många företag.

När många företag tänker reklamfilm så tänker dem långa dyra produktioner som visas på tv. Men faktum är att majoriteten av företagsfilm visas på digitala medier till betydligt mer blygsamma summor än för tv-reklam.

Vad är företagsfilm?

Företagsfilm är ett utmärkt sätt för företag att nå ut med sin marknadsföring som är svårt att klå med text och bild. Det är rörligt material som framhäver företagens styrkor ofta i ett reklamformat. Styrkan med film är att vi kan nå flera sinnen.
Företagsvideo

Varför företagsvideo?

Det fins många anledningar för varför en företagsvideo är ett bra sätt för företag att få nya kunder. Det erbjuder fler sinnen att aktiveras ock kan således starkare bidra med branding och känslor kring företaget. Det går också att enklare styra hur företaget ska upplevas. Reklamfilm skapar också ofta stark branding för företag.

Vanliga företagsfilmer är:

 1. Reklamfilmer
 2. Intervjuer
 3. Referensvideos
 4. Explainer videos
 5. Animerad film

Dessa typer av företagsvideos har alla olika användningsområden. Somliga är för att direkt skapa merförsäljning, och andra för exempelvis varumärkeskännedom eller information.

Fördelar med företagsfilm:

 • Engagera flera sinnen
 • Går att utveckla en tydlig story
 • Kan användas i olika digitala medier
 • Erbjuder stark varumärkesprofilering
 • Är effektiva för att lyfta fram kampanjer
 • Blir allt enklare att göra företagsfilm själv

Det finns betydligt fler fördelar med företagsfilm, men det kanske viktigaste är att man kan skapa en tydlig story. Storytelling blir bra mycket enklare och tydligare med film jämfört med fast, skrivet material.

Reklamfilm

Reklamfilm är alla typer av företagsfilm som har till uppgift att göra reklam för ett företags tjänster eller produkter. Dessa är ofta mellan 15-45 sekunder. Ibland längre beroende på media. Men för digital marknadsföring så brukar de vara max 1min 30s.

ReklamfilmFördelar med reklamfilm är att med en bra story och erbjudande så kan man engagera åskådare med relativ lätthet. Är företagsfilmen genomtänkt så ska den kunna ge goda resultat långsiktigt och över tid.

Nackdel med reklamfilm är att de kan vara relativt kostsamma beroende på längd då de ofta innefattar många faktorer såsom skådespelare, manus, klippning, musik, sminkning och regissör. Detta gör snabbt att längre reklamfilmer blir dyra.

Intervjuer

Företagsintervjuer är utmärkt för att få fram information från företaget ut till existerande eller potentiella kunder. Det ger också en känsla av autenticitet och närhet till företaget.

En intervju kan också användas för att ge ut information från företaget. Det kan vara för pressmeddelanden, nya anställda eller informativa. Det viktiga är att intervjun är intressant för den som tittar för annars är det lätt att snabbt ge upp.

Det är många företag som själva gör intervjuer, men tänk då på att skapa bra ljus, bra bakgrund, ljud från mick eller mygga samt en bra bakgrund. Utan dessa så känns det snabbt oprofessionellt. Dessutom kan två vinklar också ge ett extra bra intryck.

Referensvideos

Denna typ av video är tänkt att använda kunder till företaget att berätta om hur deras erfarenhet av företagets tjänster eller produkter är. Tänk på att nöjda kunder är den bästa kanalen för ökad försäljning och nya kunder.

Det viktiga är att interaktionen känns naturlig och inte krystad. För då kan filmen göra mer skada än nytta. Vanliga referensfilmer med kunder handlar om hur nöjda kunderna är med företaget eller vad som varit särskilt bra.

Explainervideo

Är en typ av instruktionsfilm där man kan få igenom hur en produkt eller tjänst fungerar. Dessa har ofta någon typ av informationsgrafik med som beskriver steg.

ExplainervideoDessa kan också användas för utbildning både intern och extern. SaaS-bolag använder ofta explainervideos och företag som vill minska på administrativ support. Då kan instruktionsfilmer förenkla livet flr företag avsevärt.

Animerad företagsfilm

Något som också varit mycket populärt senaste fem åren är animerad företagsfilm. Det är ett mycket billigt sätt att få rörligt material till marknadsföring och hemsida.
animerad företagsfilm
En populär lösning för animerad företagsfilm är Animaker.

Vad kostar en företagsfilm?

En företagsvideo kostar vanligen mellan 25 – 60 000kr för en kortare video. Längre produktioner kostar ofta flera hundra tusen. Då är det oftast en mängd olika kompetenser involverade. Men kortare intervjuer kostar ofta mellan 15-30 000kr inklusive klippning och filmning.

Kostnaden för en företagsfilm brukar inkludera:

 • Kostnad för utrustning
 • Manus & story
 • Klippning
 • Grafik
 • Musik
 • Iterationer & justeringar

Det finns en rad olika kostnadsfaktorer för en företagsvideo. Men dess är några vanliga. Ett bra tips för att hålla koll på priserna är att be om fast pris för företagsfilmen och vad som ingår respektive inte ingår i priset.

Ofta är den dyraste faktorn producenten samt all klippning.

Vanliga frågor:

Kan man göra en företagsfilm själv?
Yes, det kan man. Men det kräver en del teknisk kunskap för att det ska kännas professionellt.

Vilka program behöver man?
Adobe Premiere Pro eller Final Cut Pro är standardprogram för videoeditering.

Vad kostar det att visa videos på YouTube och Facebook?
Det är tämligen billigt och ofta räcker en månadsbudget på några tusen kronor för mindre företag.

Vilken kamera behövs för företagsfilm?
Majoriteten av film och reklam visas i HD. Det vill säga 1080p. Så en kamera med full HD räcker ofta en bra bit även om 4K är fördelaktigt för att kunna byta utsnitt i filmen.

Hur lång tid tar det att filma?
Oftast sker filmningen under en halv- eller heldag.