Det har aldrig varit viktigare med en snabb hemsida! Inte nog med att det förbättrar användarupplevelsen – utan det leder också till högre Googleranking och högre konverteringar.
I denna guide går vi igenom vad du kan göra på din hemsida för att öka laddningshastigheten för din WordPress hemsida. Vi kommer gå igenom:
- Hosting – Vikten av snabb hosting
- Optimerat WordPress tema
- Caching plugin
- Bildoptimering
- Använd CDN
- Optimera WordPress
- Dela kommentarer
- Ett litet varningstecken
1. Hosting – investera i snabb hosting
Hosting är en av de viktigaste faktorerna för att din WordPress hemsida ska vara snabb och ladda fort. På delad hosting (de flesta webbhotell) delar du serverresurserna med många andra kunder. Detta innebär att om din närliggande webbplats får mycket trafik, kan det påverka hela serverns prestanda vilket i sin tur kommer att sakta ner din webbplats.
Dedikerad hosting säkerställer konsekvent hög prestanda genom att tilldela dig en fysisk server som endast är avsedd för att köra din programvara / hemsida, men det är mycket dyrare än delad hosting.
Ett annat alternativ är att överväga hanterad WordPress-hosting. Detta erbjuder hastighet, WordPress uppdateringar, säkerhet, dagliga säkerhetskopieringar, skalbarhet och premium support. Det är med andra ord skräddarsydd hosting för just WordPress hemsidor.
Några av de bästa WordPress-webbhotellen är SiteGround, WP Engine och DreamHost.
I slutändan är det värt att betala lite extra för en premium hosting-tjänst – speciellt om ditt företag är beroende av din webbplats hastighet och upptid.
Här kan du läser mer om att ”Välja Webbhotell”
2. Bra, optimerat tema för hastighet
När du väljer ett WordPress-tema för din webbplats är det viktigt att ägna särskild uppmärksamhet åt snabboptimering. Vissa vackra och imponerande teman är faktiskt dåligt kodade och kan sakta ner din webbplats avsevärt med animationer och överflödig kod.
Det är vanligtvis bättre att gå med ett enklare tema och använda kvalitets tillägg för att få de funktioner du behöver, än att välja ett tema som är uppblåst med komplexa layouter, avancerade animeringar och andra onödiga funktioner. Om fundamentet och stommen som hemsidan bygger på är stark så gjör det också din WordPress hemsida snabbare.
3. Bra Caching-plugin
Något som många missar, men som påverkar hastigheten enormt är att installera ett bra cacheplugin. Det förbättrar sidladdningstiden drastiskt.
Det finns många bra WordPress cache-tillägg tillgängliga, några av dem är WP Rocket (premium) och W3 Total Cache (gratis) plugin. De är enkla att installera och aktivera.
Om du använder en WordPress-hosting, som vi nämnde ovan, behöver du inte ett cacheplugin eftersom de tar hand om det för dig.
Viktigt! Du bör aldrig installera mer än ett cacheplugin eftersom de inte spelar bra tillsammans och det kommer att sakta ner eller till och med bryta din webbplats.
4. Bildoptimering
Bilder ger liv till ditt innehåll och hjälper till att öka engagemanget och vistelsetiden på hemsidan. Men om dina bilder inte är optimerade kan de skada mer än att hjälpa.
I sina ursprungliga format kan dessa bilder ha för stora filstorlekar. Men baserat på bildfilformatet och komprimeringen du väljer i redigeringsprogrammet kan du minska bildstorleken med upp till 4x.
Det är bäst att optimera dina bilder innan du laddar upp dem, med hjälp av Photoshop. Men om du inte vet hur eller du inte har tid kan du använda en av många plugins som WordPress erbjuder.
Vi rekommenderar WP Smushit. Det gör att du kan ändra storlek, optimera och komprimera dina bilder. Den komprimerar automatiskt bilder när du laddar upp dem till WordPress mediebiblioteket.
Detta minskar avsevärt filstorlekarna samtidigt som du säkerställer att dina bilder är korrekt anpassade när du placerar dem i ditt innehåll.
Ett gratisverktyg som vi också rekommenderar att använda är Optimizilla som är ett onlineverktyg där du släpper din fil och sedan kompirmeras den utan att tappa kvalitet.
5. Använd CDN som MaxCDN eller CloudFlare
Att använda en CDN eller nätverk för innehållsleverans kan hjälpa till att påskynda laddningstiderna för alla dina besökare.
En CDN är ett nätverk bestående av servrar över hela världen. Varje server lagrar ”statiska” filer som används för att skapa din webbplats. När du använder en CDN, varje gång en användare besöker din webbplats, serveras de statiska filerna från den server som är närmast dem.
Cloudflare är en gratis tjänst (det finns premieplaner tillgängliga) som bland många andra tjänster tillhandahåller caching och CDN-tjänster till din webbplats. Att installera Cloudflare är väldigt enkelt. CloudFlare, tillsammans med W3 Total Cache-plugin som diskuteras ovan, är en väldigt effektiv kombination (de integrerar med varandra) som förbättrar inte bara hastigheten utan säkerheten på din wordpress hemsida.
Medan CloudFlare tillåter dig att aktivera och inaktivera vissa funktioner i sin CDN, erbjuder den inte dig samma kontrollnivå som MaxCDN gör.
MaxCDN är en betaltjänst som ökar hastigheten på din hemsida, minskar din serverbelastning, integrerar enkelt med de flesta hanteringssystem, ger enkel installation och en bra användarupplevelse.
6. Optimera din WordPress-databas
Efter att ha använt WordPress ett tag kommer din databas att ha massor av information som du förmodligen inte behöver mer. Postrevisioner, spam, ej godkända och försvunna kommentarer samt automatiskt sparade inläggsförslag, borttagna inlägg och sidor och en stor mängd andra objekt.
Du kan helt enkelt använda WP-Optimize-plugin för att optimera det. Med denna plugin kan du hantera allt det (spam, postrevisioner, utkast, tabeller etc.) och du kan också komprimera och optimera webbplatsens databas med ett snabbtklick.
7. Dela kommentarer till sidor
Att ladda alla dessa kommentarer kan påverka din wordpress sidas hastighet.
WordPress levereras med en inbyggd lösning för det. Gå bara till Inställningar> Diskussion och markera rutan bredvid alternativet ”Skriv kommentarer i sidor”.
Med det här alternativet kan du också bestämma om första eller sista sidan av kommentarer ska visas först. Det låter dig också ställa in antalet högsta kommentarer som ska visas på varje sida.
8. Ett litet varningstecken
Många av de nämnda plugins ändrar hemsida på olika sätt och vissa gör omfattande arbete med filer och databasposter. Det finns alltid en risk när du gör sådana ändringar, även en grundläggande WordPress eller plugin uppdatering kan gå fel ibland.
Vi föreslår att du alltid har en verifierad säkerhetskopiering klar innan du försöker någon av de nämnda alternativen, eller kontakta en erfaren webbutvecklare som kan implementera dem på ett säkert sätt och försäkra dig om minimalt driftstopp och eventuella oförutsedda problem.