Skip to main content
SEO Konsult

SEO Konsult – Bli ett proffs 2023

Ok. Så du är också inne på spåret att det är viktigt att ranka och synas högt på Google? Som SEO konsult så är det yttersta målet att presentera en hemsida så högt upp i Googles sökresultat som möjligt. Detta åstadkommer man genom att arbeta med något som heter SEO, eller sökmotoroptimering.

En duktig SEO konsult behöver ha insikter och kunskaper inom en rad olika ämnen och verktyg. Det krävs teknisk kunskap, kunskap inom marknadsföring och sälj, samt förmågan att paketera och skapa värde. De sistnämnda faktorerna är de mest avgörande.

Vad gör en SEO Konsult?
En SEO-konsult (Search Engine Optimization-konsult) är en expert inom sökmotoroptimering, som hjälper företag att förbättra synligheten och rankingen för utvalda sökord i sökmotorernas organiska sökresultat. Dessa sökord gör att deras hemsida sedan rankar högt i sökresultaten och får in mer trafik från nätet.

En SEO-konsult kan hjälpa till med att analysera en hemsidas ”sökmotorvänlighet”, utveckla en passande strategi för sökmotoroptimering, utföra sökordsstrategier, förbättra webbplatsens tekniska prestanda, skapa högkvalitativt innehåll och content, arbeta aktivt med kvalitativa länkar och mycket mer.

Målet är att öka trafiken till webbplatsen och förbättra användarupplevelsen genom att optimera webbplatsen enligt sökmotorernas riktlinjer. Dessa riktlinjer uppdateras kontinuerligt så det gäller att SEO konsulten är medveten och uppdaterad för hur rankingalgoritmerna utvecklas.

För oavsett om du rankar högt på Google så är inte rankingen i sig intressant – utan det är ju givetvis antalet konverteringar och leads. Eller hur?

Viktiga Kompetenser

Viktiga kompetenser som en SEO konsult bör besitta:

Att arbeta framgångsmässigt som SEO konsult medför att du bör ha insikter inom en rad olika områden. Det är många som har föreställning att SEO huvudsakligen handlar om teknisk optimering – men det är en bra bit från sanningen. Visserligen är teknisk kunskap viktigt för en SEO konsult, men långt ifrån avgörande.

seo-sem-marknadsföring

Teknisk optimering

On-page och off-page optimering.

Copywriting

Det är ju trots allt framförallt texter som rankar.

Sökordsanalys

Konsten att välja rätt sökord och intentioner.

Konverteringsoptimering

Optimera innehåll, flöde och layout för att få mer leads.

Känsla för design och grafik

Innehållet som rankar ska vara engagerande.

Strategisk marknadsföringspartner

Underlaget är affärskritiskt.

Lyhörd och anpassningsbar

Alla företag är olika och har olika behov/önskemål.

Rapportering

Tydlig och actionbaserad dokumentation och rapportering.

Ovan nämnda faktorer är bara ett axplock utav många av de faktorer som är avgörande för att dels hitta en bra SEO konsult, men också välja en SEO konsult som kan ge dig och din verksamhet mest för investeringen.

SEO Avväganden

Är ranking eller leads viktigast?

Varför ranka högst på Google, om man inte ens kan få några leads från sin ranking? Visst måste resultaten från en SEO konsults insatser vara det viktigaste. Så rankingen är viktig – men kanske är ledsen viktigare?

Vilken sökfras är den bästa?

Att välja sökord är inte alltid det enklaste. Några vanliga beslutsgrunder som ofta gör det förvirrande kan vara följande:

 • Bör jag välja sökordet med mest söktrafik?
 • Sökordet som är enklast att synas för?
 • Flera long-tails, eller kortare sökfraser med mer volym?
 • Hur många sökfraser ska jag fokusera på per landningssida?
 • Vad är den egenliga sökintentionen?

Detta är bara några av de överväganden som en SEO konsult behöver se över. Den kanske tveklöst viktigaste faktorn vid en sökordsanalys är att urskönja vad sökintentionen är; alltså, vad är det personens sökfras verkligen symboliserar. Vad är behovet som min hemsida ska möta upp och lösa?

Ett litet exempel med blommor:

Blommor är ju alltid trevligt. Framförallt om man har gröna fingrar. Låt oss ponera att du äger en butik som säljer blommor på Kungsholmen och du vill börja utöka kundunderlaget med SEO. Du anlitar en SEO konsult för arbetet och du ställs inför en fråga: Vilka sökord ska jag fokusera på?

Låt oss säga att du får förslag vad gäller följande sökord: ”blommor stockholm”, ”blommor brudbukett”, ”blombutik södermalm” ”skicka blommor”.

Direkt kan man ju säga att ”blommor stockholm” är brett. Det kan ju gälla överallt i stockholm. Detsamma gäller för ”blommor brudbukett”, om det inte är så att det är din specialitet. Utifrån dessa sökfraser så kanske ”skicka blommor” är mest intressant, alltså som blombud, då det är en sökintention som kan med existerande underlag ge mer affärer för företaget.

Teknisk optimering

Teknisk SEO är den del av SEO som rör tekniska beslut på hemsidan. Det är optimering som rör länkar, sökord, bildoptimering, sidstruktur, XML-sitemap, metatitlar och metabeskrivningar och mycket mera.

Den tekniska optimeringen är viktig för SEO, men den kanske viktigaste aspekten är att utveckla värdefullt innehåll. Innehåll som en sökare på Google har nytta utav att läsa/upptäcka.

Utvärdera SEO med Analytics och SEO-verktyg

Google Analytics är ett verktyg för webbanalys som används för att spåra och analysera en hemsidas trafik. Det ger insikter om antalet besökare, var de kommer ifrån, vilka sidor som besökts mest och minst, hur länge de stannar, och mycket mer.

Google Analytics kan användas för att övervaka effekten av SEO-strategier, exempelvis för att mäta trafiken från organisk ranking, utvärdera vilka sökord som genererar mest trafik, och se hur användare interagerar med och på hemsidan.

Några bra verktyg för att utvärdera SEO-arbetet är:

 • Google Analytics för att spåra trafiken och användarbeteendet på hemsidan.
 • Ahrefs som sökordsverktyg för att spåra ranking och utföra konkurrensanalyser.
 • Hotjar kan användas för att ”spela” in en session så du ser exakt hur hemsidan används med klick, skrollande, ”Heatmaps” och liknande för att arbeta med användarupplevelsen.

Vanliga SEO-misstag

Alla gör misstag och det är något som är mycket vanligt inom SEO. Nedan är några vanliga misstag som ofta uppkommer hos den som inte är helt van inom SEO.

 1. Inte utföra sökordsanalys: Att optimera en hemsida för fel sökord, eller sökord med låg sökvolym, är ett vanligt misstag. Det är viktigt att undersöka vilka sökord som är relevanta och vilka som efterfrågas så att dina optimeringsinsatser får en bra utdelning. Att välja rätt sökord kan också bidra till en bättre placering i de organiska sökresultaten.
 2. Duplicerat innehåll: Att ha duplicerat innehåll, som kan uppstå till exempel genom att använda identiskt innehåll på flera sidor eller genom att kopiera från andra webbplatser, kan orsaka att sökmotorerna straffar webbplatsen. Detta kan leda till bristfällig eller ingen ranking för den sidan,
 3. Felaktig taggning och url-struktur: Att inte använda rätt taggar, metadata och strukturerad data kan leda till att sökmotorerna har svårt att förstå vad webbplatsen handlar om och hur den ska rankas. Det är också viktigt att använda en logisk och lättförståelig url-struktur. Exempel på detta kan vara undersidor under kategorier.
 4. ”Överoptimering”: Att överanvända sökord, skapa länkar av låg kvalitet eller använda oetiska metoder för att förbättra sökmotorprestandan kan leda till att webbplatsen bestraffas av sökmotorerna. Se till att skriva innehåll och utveckla content för människor inte för sökmotorerna.
 5. Ignorera användarupplevelsen: Att inte tänka på användarupplevelsen leder ofta till att besökarna inte stannar på webbplatsen eller att de inte hittar vad de söker. Det kan också påverka sidans ”bounce-rate” och sökmotorernas bedömning av kvaliteten på webbplatsen.