Så Gör du för att Bygga Egen Hemsida? Skapa Hemsida enkelt i några steg.
Det har aldrig varit enklare att bygga en egen hemsida. Idag finns massvis med enkla redigeringsverktyg och publiceringsverktyg för hemsidor som du kan använda för att bygga din egen hemsida utan kunskaper i kodning. I denna guide lär dig du allt du behöver veta om att skapa en egen hemsida och hur du gör.
Det finns nästan 2 miljarder hemsidor på nätet
3-4 minuter
Nybörjare
Skapa hemsida & webdesign
Lär dig att bygga en egen hemsida i 10 steg.
I denna guide kommer du lära dig att skapa en egen hemsida. Idag är det viktigt för företag att ha en egen hemsida. Hela 85% av alla nya köp sker på internet. Så genom att bygga en egen hemsida så skapar du en grogrund för att ta del av all den trafik och potential som finns på nätet.
Att bygga en hemsida kräver en del kunskap, designkänsla och en hel del tid. I denna guide kommer vi lära dig allt du behöver veta – och lite till!
Börja bygga
Det här bör du tänka på när du ska bygga egen hemsida:
För att du ska lyckas med att bygga en hemsida så har vi valt att dela upp denna guide i avsnitt. Tänk nogrannt igenom dessa innan du sätter igång med att bygga hemsidan.
Dina Förkunskaper
Har du erfarenhet av kodning, design och photoshop?
Val av Webbhotell
För att kunna sätta igång så behöver du sätta upp ett webhotell.
Vilken plattform?
Vilken plattform vill du utveckla din hemsida i?
Syfte med hemsidan?
Ska hemsidan vara ett enkel hemsida, webbutik eller med många funktioner.
Vem skapar hemsidan?
Ska du utveckla hemsidan själv eller anlita en webbdesigner?
Tidsåtgång
Att bygga en hemsida tar tid. Så räkna med att lägga ned mycket arbete.
Fördelar med att skapa hemsida
Därför ska du bygga en hemsida
Det finns många fördelar med att bygga en ny hemsida. Den kanske största fördelen är att majoriteten av potentiella kunder söker online efter företag som ditt. Med en estetiskt tilltalande hemsidan, med bra design och erbjudanden kan du räkna med att få nya kunder.
Egen hemsida är en utmärkt marknadsföringskanal
Digital marknadsföring är också en av de marknadsföringskanaler som ger bäst return on investment (ROI). Så det är utifrån ett marknadsförings- och säljperspektiv en given strategi för de flesta företag. Via Google Ads annonsering eller Facebook annonsering.
Vanliga frågor om att skapa hemsida
Är det svårt att göra en egen hemsida?
Nejdå! Det har aldrig varit enklare. Men du bör vara medveten om att det kan ta en hel del tid att bygga hemsidan. Du behöver bestämma dig för hemsidans design, bilder och text. Ju mer av innehållet du har på plats innan du börjar skapa hemsidan, desto fortare kommer det att göra klart hemsidan.
Tar det lång tid att bygga en hemsida?
Det beror på hemsidans omfattning och vilka funktioner den ska ha. Funktionstunga hemsidor tar ofta lång tid, medan enklare hemsidor snabbt går att komma igång med. Men räkna med cirka 10-20h totalt för en göra en enkel hemsida.
Vad kostar en hemsida löpande?
Räkna med kostnader för webbhotell på cirka 79-150kr per månad och kostnad på domämnamnet på cirka 129kr/år. Sedan har du kostnader som kan gälla eventuella tillägg och plugins såsom säkerhetsplugins, integrationer till CMS-system och så vidare. Här kan du läsa med om vad en hemsida kostar.
Behöver jag kunna kodning?
Nej, med enkla teman och ”page-builders” i t.ex. WordPress, Wix och Squarespace så kan du bygga en hel hemsida efter dina önskemål utan några kunskaper i kodning. Givetvis hjälper det att kunna grundläggande HTML, CSS och Javascript, men för en enklare hemsida så klarar du dig med de verktyg som erbjuds.
Kunder från nätet
Cirka 80% av alla nya köp börjar på Google. En egen hemsida bör därför vara en självklarhet för många företag.
50% av alla besök sker från mobiler.
Glöm inte att lägga ned tid på att bygga en mobilvänlig design.
Steg 1.
Välj Webbhotell/hosting för hemsidan
Det första steget när du ska börja göra en hemsida är att du behöver ha ett webbhotell, eller hosting som det också kallas, som du har din hemsida på. Det finns sätt att komma förbi behovet av webbhotell genom att exempelvis använda wordpress.com eller bloggplattformar, men då blir du väldigt begränsad och du kan inte välja ditt egna domännamn.
Skapa en e-postadress med samma namn som hemsidan
För att få den professionella känslan från din hemsida så bör du skapa en hemsida med egen hosting, domännamn samt e-mailkonto. Så se till att du har en e-postadress med samma namn som din hemsidan så undviker du den oprofessionella känslan med en Gmail- eller hotmailadress.
Dessutom blir din möjlighet att utveckla och designa hemsidan märkbart begränsad.
När du väl valt ett webbhotell så kommer du få möjligheten att välja flertalet olika publiceringsverktyg för att bygga hemsidan. Tänk också på att för din egen hemsida välja webbhotell som har den prestanda som du söker.
Vissa webbhotell är väldigt billiga, men då får du också ofta den prestanda du betalar för. Så räknar du med många besökare på hemsidan, så bör du välja hosting med högre prestanda.
De största leverantörerna av webbhotell såsom Loopia, Misshosting och One.com erbjuder one-click installers för t.ex. WordPress samt sina egna versioner av hemsideverktyg som ofta är väldigt enkla att använda men begränsade. Efter val av webbhotell så kan du börja med att skapa hemsidan.
Bonustips! Glöm inte att skapa en e-mailadress som är kopplad till domännamnet. Att använda Gmail- och Outlook-adresser ser oproffsigt ut på hemsidor. När du skapar hemsida så finns det hos din webbhotelleverantör möjligheten att skapa e-mailkonton gratis, men med en begränsad mängd gratisutrymme. Det tar ofta bara någon minut att skapa ett e-postkonto.
Steg 2.
Köp ett grymt bra domännamn
När du valt ett webbhotell så är nästa steg att välja domännamn, vilket är det som besökarna skriver i sin webbläsare för att komma åt din hemsida. Då kan du välja .se .com .eu .nu och många fler alternativ.
En vanlig fråga som förekommer är om man ska välja att ta med en sökfras i hemsidans namn för att få bättre sökordsranking. Google har upprepat uttryckt att det inte inverkar på rankingen – så det är bättre att välja ett bra företags-/hemsidenamn än ett namn med sökfraser i det.
Det finns mycket att tänka på när man väljer ett domännamn såsom:
- Välja ett unikt domännamn
- Välja företagetsnamn
- Lägg gärna in ett sökord i domännamnet för extra Googleranking
- Lätt att skriva
- Lätt att komma ihåg
- Köp både .nu .se och .com för att hindra att någon uttnyttjar din trafik.
- Köp domännamnet så det är ditt i flera år.
Steg 3.
Plattform för att göra hemsida (CMS)
Nu när du har valt ett webbhotell och köpt en eller flera domäner så är det dags att välja vilken plattform som hemsidan ska byggas i. Historiskt sett så var det väldigt krävande att skapa hemsida då det mesta blev tvunget att kodas för hand.
Idag har det blivit otroligt enkelt att göra en hemsida utan vare sig kunskaper i kodning eller webbdesign.
Vad är ett CMS-system?
CMS står för Content Management System. I sin enklaste form är ett Content Management System en applikation som gör att du kan publicera och hantera innehåll på webben på ett intuitivt sätt, utan att behöva veta någonting om webbutveckling och de olikakodspråken som HTML, CSS, PHP, ASP eller andra språk vanligtvis bygger en hemsida.
Funktionerna kan variera bland de olika CMS-systemen, men kärnfunktionerna anses ofta vara vara indexering, sökning och hämtning, formathantering, revisionskontroll och publicering.
Vad detta betyder är att användaren (eller snarare en administratör för ett sådant system) får ett gränssnitt som ger en alla nödvändiga verktyg för att skriva innehåll, ändra det och slutligen publicera det på en hemsida.
När du väljer ett CMS (Content Management System) bör du tänka på det här:
- Användarvänlighet: Systemet ska vara enkelt, ha ett smidigt gränssnitt och du ska kunnahantera hemsidan och dess innehåll med lätthet.
- Funktionalitet: Börja med att se att systemet har alla de funktioner och verktyg du behöver för att skapa och arbeta med din hemsida. Exempel är stöd för blogg, e-handel, bildgalleri och sökmotoroptimering.
- Flexibilitet: Hemsideplattformen bör vara enkelt, flexibelt möjliggöra så du kan lägga till nya funktioner och tillägg när du behöver dem.
- Säkerhet: CMS-systemet bör vara säkert och uppdateras regelbundet.
- Skalbarhet: Systemet bör vara enkelt att utveckla och smidigt för både små och stora hemsidor, så att din egna hemsida inte begränsas över tid.
- Teknisk support: Se till att systemet erbjuder bra teknisk support och dokumentation, så att du kan få hjälp när du behöver det.
- Pris: Jämför priser på olika system och välj ett som passar din budget.
Det är viktigt att välja ett CMS-system som passar dina behov och din tekniska kompetens. Var noga med att undersöka och jämföra olika alternativ och prova demoversioner innan du väljer ett system att använda.
Det finns många CMS-plattformar tillgängliga, men de tre mest kända som finns är WordPress, Joomla och Drupal.
De är gratis och skriven i öppen källkod PHP-baserade, licensierade under GNU Allmän offentlig licens (GPL). Alla tre av dem stöder MySQL som är den primära databasen.
Vi på Sitea Webbyrå brukar rekommendera något av följande publiceringsverktyg för att skapa hemsida:
WordPress
WordPress är utan tvekan det mest använda publiceringsverktyget idag. Cirka 45% av alla hemsidor idag drivs av plattformen och det är lättanvänt, gratis och har massvis med gratisteman som du kan använda för att utveckla din hemsida.
WordPress rekommenderas allmänt som den bästa tillgängliga plattformen att använda när du startar en blogg och hemsida. Det finns andra alternativ att använda om du vill. De mest kända är Wix, Squarespace, Joomla och Shopify.
- WordPress marknadsandel: 50%
- Hemsidor globalt som använder wordpress 27 miljoner
WordPress var tänkt som en enkel bloggplattform, men den har vuxit långt bortom den utgångspunkten. WordPress-plattformen är ganska lätt att använda, och du kan anpassa den med olika teman och plugins som finns tillgängliga. Behöver du hjälp med hemsidan så tveka in te att kontakta oss på Sitea så hjälper vi dig med WordPress.
Enkel sökmotoroptimering i WordPress
WordPress sökmotoroptimering är enkelt och effektivt med plugins som YOAST (5.0 av 5.0): Som med mycket i WordPress finns det massvis med olika funktioner som erbjuds tack vare WordPress tillägg. SEO är inget undantag.
Dessutom är Yoast SEO, ett av de mest nedladdade WordPress-tilläggen. Det är en otroligt omfattande SEO-lösning som balanserar tekniska optimeringar genom att hjälpa dig att skriva SEO-optimerat innehåll.
Joomla
Joomla är också en populär plattform för hemsidor men det är lite mer svårhanterligt jämfört med WordPress och har inte samma mängd tillägg, funktioner och integrationer.
Joomla är ett bra alternativ om du behöver hantera många ”anpassade posttyper”.
Det är idealiskt om du vill köra en webbplats som inte i stor utsträckning bygger på textinnehåll. Joomla innehåller också flerspråkig direkt inbyggt i systemet. Det betyder att du inte behöver använda plugin eller tillägg för att lägga till fler språk till din webbplats.
Drupal
Drupal är ett litet svårare verktyg att bygga hemsida med och det kräver att du har kunskaper i att göra hemsidor för att använda Drupal så det rekommenderas inte för nybörjare.
Drupal liknar Joomla i den meningen att det erbjuder ett mycket flexibelt system för att hantera anpassade posttyper.
- Marknadsandel: 1.5%
- Antal sidor som drivs av Drupal: 562 000+
Och det ger dig också en hög grad av kontroll över dina användare och deras behörigheter, och det kan till och med hantera flerspråkiga utan tillägg eller skräddarsydda konfigurationer. Det är dock taxonomisystemet, till exempel mycket kraftfullare än sina konkurrenter.
En fördel med Drupal framför WordPress är att Drupal är riktigt kraftigt som fokuserar på komplex social media publicering som driver mycket content (innehåll) och har stora databaser.
Drupal anses också vara en säkrare plattform jämfört med både Joomla och WordPress.
Wix
Wix.com är ett verktyg för att utveckla hemsidor som har en fast månadskostnad.
Här kan du med Drag-and-drop bygga din hemsida som du vill ha det men du blir snabbt begränsad när du vill utveckla och skräddarsy den mer genomgående. Det är ett bra och smidigt val av hemsida när du vill bygga något enkelt och snabbt vill komma igång. De många olika mallarna gör att du snabbt får på plats en hemsida.
- Marknadsandel: 3.6%
- Antal hemsidor som använder Wix: 3.3 miljoner
Wix är ett perfekt val för dig som har låga eller inga kunskaper kring hemsidor. Det är ett utmärkt val för nybörjaren. Det är viktigt att ha i åtanke att Wix har vissa begränsningar när det gäller anpassningsmöjligheter och flexibilitet jämfört med att bygga en webbplats från grunden med kodning. Men om du letar efter en enkel, snabb och användarvänlig lösning så kan Wix vara ett bra alternativ.
Squarespace
Squarespace.com är ett ytterligare verktyg för att bygga hemsidor som är mycket populärt.
Med snygga templates kan du med enkelhet sedan skräddarsy din egen hemsida med ”drag-and-drop”-funktionalitet. Squarespace är kända för deras ”cleara” och moderna teman (templates). Estetiken lutar åt det simpla och eleganta och inkluderar teman med mycket ”space” och utrymme i designen.
- Marknadsandel 4.17%
- Antal hemsidor som drivs av Squarespace: +2.2 miljoner
Några fördelar med Squarespace är att det är SEO-vänligt, mobilanpassat, lätt att använda, enkel e-handel och innehar bloggfunktionaliteter (inte lika starka som WordPress dock). Några nackdelar som kan vara värda tt nämna är att det förekommer en månadsavgift och att det kan vara svårt för etablerade företag att skräddarsy funktioner och innehåll.
Så kommer du igång med ett CMS-system:
För att sedan installera publiceringsverktygen så har de flesta webbhotellen en one-click-installer direkt i kontrollpanelen som gör att du kan välja den plattform du vill ha.
De flesta små och medelstora hemsidor kan göras genom att använda ett av de ”tre stora” CMS-systemen listade ovan, men vissa kräver mer utvecklingsförmåga samtidigt som det ger mer flexibilitet, så allt beror på dina behov och förmågor.
För att börja använda ett CMS på din webbplats måste du få det installerat på din server. Installationen är vanligtvis mycket enkel och de flesta webbhotell erbjuder numera ”one-klick installationer” för ett urval av populära system, men vi kommer att täcka en manuell inställning här, om du vill eller behöver göra något anpassningar.
Vilken plattform ska jag bygga hemsidan i?
Ja du, det är en fråga som vi kan svara med ett ord: WordPress. Det finns trots allt en rad olika plattformar för att bygga hemsida. Men i grunden är dem snarlika, men det som skiljer dem åt är vad du vill åstadkomma. Shopify är exempelvis anpassat för webbshoppar, medan Wix är för enklare hemsidor även om dem erbjuder stöd för e-handel.
Vi rekommenderar WordPress för de allra flesta som vill skapa en ny hemsida. De andra alternativen är utmärkta också, men alla de tillägg som finns tillgängliga för WordPress och att det är helt gratis gör gör WordPress svårslaget. Det är också väldigt lätt att utveckla hemsidan och dess omfattning med alla de tillägg som finns tillgängliga.
Steg 4.
Dags att göra hemsida
Nu har du allt du behöver för att börja göra din hemsida. Vi rekommenderar starkt att du utvecklar hemsidan i WordPress då det har blivit lite av en branschstandard samt är helt gratis. Men denna guide gäller för dig som vill göra en hemsida i andra publiceringsverktyg också.
Bygg en hemsida i fem snabba steg
Kortfattat kan man säga att utvecklingen av en hemsida omfattar följande fem steg.
- Köp domän och webbhotell
- Välj plattform för hemsidan (CMS)
- Börja bygga hemsidan och designa
- Skriv text och välj bilder till hemsidan
- Lansera hemsidan
- Be om feedback på hemsidan
Nu finns det en hel del att tänka på när du börjar bygga din hemsida. Här kommer några tips som gör det enklare för dig att börja:
- Hitta inspiration – sök runt på nätet efter hemsidor i din bransch eller hemsidor som du gillar. Fundera på vad det är du gillar och om det är något du kan dra inspiration ifrån och använda till din egen hemsida.
- Använd ett tema. De flesta publiceringsverktyg har teman som är som en visuell grundmall för hemsidan. För WordPress är dessa både gratis och betalda. För betalda teman så rekommenderar vi att ni kollar på Themeforest
- Välj 3-4 färger att arbeta med. Ett vanligt misstag är att använda för mycket färger på hemsidan. Då blir det lätt rörigt och man tappar användarvänligheten samt att besökaren får svårt att avgöra vart uppmärksamheten ska gå.
- Var konsekvent. Vi människor gillar när vi känner igenom oss. Det skapa en känsla av trygghet och vi slipper tänka om på nytt. Hitta därför ett grafiskt språk som du gillar och håll dig till det övergripande ”temat” för att skapa harmoni på sidan.
- Använd bilder. Det som ofta gör en hemsida är vilka bilder som används. Se därför till att använda högupplösta bilder som representerar ditt företag, dig eller dina tjänster.
- Komprimera (minska storleken) på dina bilder. För ofta ser vi hemsidor som har bilder som gör att hemsidan blir mycket långsam. Se därför till att optimera bilderna innan du lägger upp dem. Se till att storleken är så stor som den behöver vara på hemsidan och använd exempelvis optimizilla.com för att komprimera bilderna.
- Lär dig grunderna i HTML och CSS. Dessa två språk för hemsidor är enkla att lära sig och du kommer kunna ändra mycket i designen på hemsidan med kunskap i dessa språk.
- Lär dig att använda Photoshop och bildredigering. En stor del av webbdesign är relaterat till ikoner, bilder och grafiska element. Lär dig bemästra Photoshop så kommer din hemsida bli snyggare och du kommer behöva lägga mindre tid på kodning. Så istället för att koda din bild rund, gör den rund i Photoshop!
- Less is more. Det är inte första gången du har hört den här slitna frasen men den gäller än. Håll dig till rent, enkelt och stilfullt så har du kommit en lång bit på vägen.
Hitta gratisbilder och videos för hemsidan!
Idag är det möjligt att köpa bilder och videos av högst kvalitet för bara några kronor. Vikten av bra bilder på en hemsida är helt avgörande för intrycket. Du vet säkert om det slitna uttrycket ”en bild säger mer än tusen ord”, men det är verkligen ett uttryck som stämmer.
Några bra sidor där du kan hämta bilder och videos gratis är:
Tänk på att se över vilken typ av licens det är som kommer med bilden så att du får använda bilden för kommersiella syften. I sällsynta fall kan det också vara så att man behöver länka till upphovsgivaren eller be om tillstånd.
Välj typsnitt för din egna hemsida
Olika typer av typsnitt ger olika typer av känslor. Somliga är bättre passade för skrift, medan andra är anpassade för webben. Välj ett typsnitt som ger rätt känsla samt som är lättläst.
En tumregel är att använda sans-serif typsnitt i brödtexten och i de fall du vill använda serif-typsnitt så bör dessa begränsas till titlar och rubriker.
Göra hemsidan själv eller köpa från webbyrå?
Att göra hemsidan själv tar en del tid, viss kunskap och tålamod. Är du inte van vid att tänka kring design, typsnitt, färger eller bilder så kan du alltid få hjälp på vägen av en webbdesigner.
Vi stöter på många kunder som börjat med hemsidan själv och sedan vill ha hjälp i att färdigställa hemsidan. Något vi gärna hjälper er med. Sen kan det också vara en fråga om vilken funktion hemsidan ska ha. Om den ska verka säljande och leadsgenererande så kan det vara klokt att få hjälp av en expert på hemsidor så att din hemsida får den funktion som du vill ha. Utöver att bara vara snygg.
Ibland kan det vara en integration man vill ha hjälp med eller en viss plugin. Där är en webbutvecklare behjälplig.
Steg 5.
Glöm inte syftet!
Vad är det du vill att hemsidan ska ha som mål? Skapa nya kunder, leverera information, eller erbjuda försäljning såsom i en webbshop? Hemsidans mål bör vara ledstjärna när du bygger hemsidan. Nedan följer några bra tips.
Se till att hemsidan möter och skapar mål
Nästa steg för dig som precis börjat bygga hemsida är att se över vilka behov och mål somhemsidan ska möta samt vilken effekt den ska generera. Alla hemsidor har olika funktioner och mål.
Målen skulle kunna vara följande:
- Skapa förtroende för företaget/varumärket
- Generera leads och nya kunder
- Visa upp produkter samt företaget
- Generera försäljning
- Vara informativ och resursfull
När du har lyckats avgöra vilka mål din hemsida ska uppfylla så är nästa steg att arbeta baklänges med att skapa en plattform som möter de målen som är uppsatta.
Om det exempelvis handlar om att skapa förtroende så måste hemsidan se professionell ut, ladda fort, samt visa bilder och kvalitativ text på hemsidan. Det måste kännas som att företaget bakom hemsidan är seriöst.
Om ett annat syfte hade varit att generera leads, så hade fokus varit mer på att skapa sektioner och insäljande budskap som genererar en kontaktyta mellan företag och kund. Det hade kunnat vara att kund ger ut sina uppgifter, väljer att ringa företaget eller komma förbi företaget. Då hade man strukturerat hemsidan på ett sätt som hade ökat måluppfyllelsen.
Så genom att ha tydligt definierade mål som du vill att din hemsida ska uppfylla så kan du skapa en design och strategi som bättre uppfyller målen. Om din design och upplägg bygger på en genomtänkt strategi så kommer du få ut mer av din skapade hemsida.
Steg 6.
Få hjälp om du fastnar - resurser och forum
Det finns fantastiskt bra resurser på nätet om du skulle fastna med att bygga din hemsida. Nedan så kommer vi ge tips på några bra resurser som kan vara bra att använda och känna till när man stöter på utmaningar med att bygga en egen hemsida. Skulle du behöva direkt hjälp med att skapa hemsida så kan du kontakta oss på Sitea för att få hjälp med hemsidan.
Få hjälp med kod till hemsidan från W3 Schools
Om du fastnar för att du inte vet vilken typ av HTML eller CSS-kod du behöver lägga in så kan du med lätthet finna hjälp på W3 Schools. Här kan du testa olika kodspråk och se hur det fungerar. Sedan finns ett ett grymt community smed forum där du kan ställa frågor och få feedback.
Hitta matchande färger med Adobe Kuler
Om du behöver hjälp med att välja färger så kan du med enkelhet välja Adobe Kuler. Det är ett gratis verktyg som hjälper dig att ta fram matchande färger och färgprofiler efter en huvudfärg som du väljer.
Testa din hemsidas hastighet med Pingdom Tools
Laddar din nya hemsida långsamt? Då kan det vara läge att använda dig av ett verktyg som ger dig insikter i varför den laddar långsamt. Vanliga orsaker kan vara stora och tunga bilder, eller feloptimerad kod. Oavsett orsak så kan du använda verktyg såsom Pingdom Tools för att utvärdera din hemsidas hastighet.
Är din hemsida mobilanpassad?
Med hjälp av Google’s Mobile-Friendly Test så kan du analysera din hemsida och se om den är mobilanpassad eller inte. Samt vilka steg du kan göra för att optimera den för mobil.
Steg 7.
Bra program att kunna
Ok! När många tänker webbdesign så är det många som fastnar på just kodandet av hemsidan. Men att bygga en hemsida omfattas av fler kunskaper. och med många smidiga CMS-system idag så minskar kraven på att kunna just ”koda” hemsidan själv.
Lär dig hur du använder Photoshop
En stor del av hemsidans uppfattning idag är relaterad till dess design. Och något som många inte tänker på, men som är direkt kopplat till upplevelsen av hemsidan är dess bilder och grafik. Det är här som Photoshop kommer in.
Genom att lära dig grundkunskaper i Photoshop så att du kan beskära, klippa och lägga till text i bilder så kommer du ta ett stort steg framåt för att bygga hemsidan. Genom att du gör hemsidan mer grafisk tilltalande så ser den direkt mer professionell ut.
Steg 8.
Lär dig lite Copywriting
Hur får du någon att bli engagerad av hemsidan? Jo, via bra design, bilder och effektiv copywriting.
Vikten av bra Copy-writing för en hemsida
Den hemsida du bygger kommer ha en del text. Din text är ju tänkt att den ska locka dels till läsning men också till någon typ av handling. Det kan vara ett köp, en interaktion, ett samtal eller något annat. Ofta är det många som bara skriver text till sin hemsida, utan att egentligen tänka igenom textens budskap, ton och vem texten är till. Genom att lära dig lite grunder i copy-writing, så kommer du få ut mer resultat från hemsidan.
Några snabba tips:
- Skriv texten så att du vänder dig mot och skapar ett tydligt fokus gentemot din målgrupp
- Fundera kring vad målgruppen kan få ut av ditt erbjudande och presentera det tydligt
- Fokusera på att lösa problem – förstå din målgrupps ”pain-points” och lös dem.
- Disponera texten väl med titlar, ingresser, citat och punktlistor
- Fundera på om texten ska vara personlig (du:ande) eller akademisk
Steg 9.
Tänk på hemsidans säkerhet
Glöm inte att säkra upp hemsidan mot attacker och virus. Det blir idag allt vanligare med malware och attacker. Det finns många gratisverktyg som är bra att använda samt SSL-certifikat för att kryptera trafiken.
Idag blir det allt vanligare med digitala attacker mot hemsidor. Det gör att du bör ta din hemsidas säkerhet på största allvar. Det gör att du undviker problem med hacking, spam och att hemsidan kan stängas av och svartlistning från Google.
Några saker du kan göra för att öka hemsidan säkerhet är:
- Installera en brandvägg till hemsidan. Om du driver en hemsida i WordPress så är det fördelaktigt att aktivera en brandväg/säkerhetsprogram såsom WordFence. Det är ett gratistillägg som ger ett bra grundskydd.
- Använd svåra inloggningsuppgifter och lösenord. Mycket av den hacking och spam som sker på nätet är kopplade till automatiska robotar som försöker komma in på hemsidan och installera skadlig kod. Se därför till att använda svåra lösenord och användarnamn för hemsidan.
- Installera ett SSL-certifikat (https). Det är fördelaktigt att hemsidans trafik krypteras över SSL. Det finns gratisalternativ såsom Let’s Encrypt och andra alternativ för SSL. Ofta är det enkelt att installera genom ditt webbhotell.
- Uppdatera hemsidan löpande. Att uppdatera hemsidan och ditt CMS-system är av största vikt för att skydda dig mot virus och attacker mot hemsidan. Det vanligaste sättet som hemsidan kan bli attackerad är via kryphål i gamla och ej uppdaterade tillägg. Se därför till att löpande logga in på hemsidan och uppdatera tillägg, teman och CMS-system.
Steg 10.
Vanliga misstag efter man byggt klart sin hemsida
Så nu har vi gått igenom de olika stegen som krävs för att skapa en hemsida. Vi har gått igenom olika typer utav plattformar för hemsidor, olika saker att tänka på ssåom copywriting hur du väljer ett bra domännamn, var du kan hämta gratisbilder, och bra resurser som du kan använda för att göra en egen hemsida.
I detta avsnitt så kommer vi gå igenom några olika vanliga misstag som man kan råka ut för när man väl har skapat sin hemsida.
- Uppdatera din hemsida ofta. En utav de vanligaste anledningen till att en hemsida kraschar, får virus, blir långsam och tappar funktionalitet är att man inte uppdaterar sin hemsida. Om du har byggt en hemsida i exempelvis WordPress eller i ett annat CMS-system så finns det möjligheten att automatiskt uppdatera sina tillägg. Gör det därför för vana att åtminstone en gång per vecka eller varannan vecka gå igenom och se vilka uppdateringar som finns tillgängliga för din hemsida.
- Glöm inte att installera Google Analytics. Det gör du med ett enkelt skript som du ofta ligger till i HEAD-avsnittet på din hemsida som gör så att du kan spåra all trafik på din hemsida det gör det jätteenkelt för dig att se hur länge de inne på hemsidan vilka sidor de besöker samt annan statistik som kan vara värdefull för att veta vilka förbättringar du behöver göra på din hemsida för att nå bättre resultat.
- Håll koll på dina konkurrenter. Att synas på Google och att kunna få ut så mycket som möjligt av sin hemsida så är det viktigt att du har koll på dina konkurrenter och var din bransch är på väg någonstans så har därför för vana att gå igenom och se vad dina konkurrenter ut för något så att du kan se till att din hemsida är på topp.
- Glöm inte användaren / besökaren på din hemsida. Det är lätt när man bygger en ny hemsida att man fokuserar på vad man själv vill ha och då är det också lätt att glömma bort att hemsidan är till för någon. Den hemsida som du har skapat fyller ofta en funktion för en kund eller en annan typ utav intressent och det är av största vikt att du hela tiden ser din byggda hemsida från dina kunders/besökares perspektiv.
- Använd inte för många färger. Ett vanligt misstag som vi ser många göra när de bygger en egen hemsida är att de väljer för många färger. Se till att välja cirka 2-3 huvudfärger totalt. Ett proffstips är också att hämta färger från bilder man använder på hemsidan. Då får man till en schysst harmoni och helhetskänsla.
Steg 11.
Hur lång tid tar det att bygga en hemsida?
Tiden det tar att bygga en hemsida varierar beroende på flera faktorer, inklusive komplexiteten i designen och funktionaliteten, din erfarenhet och tekniska kunskaper, tillgången på innehåll och bilder, och vilken plattform eller verktyg du använder för att bygga webbplatsen.
En enkel webbplats med grundläggande sidor och innehåll kan vanligtvis byggas på några timmar till några dagar, beroende på din kunskap och tidigare erfarenhet. Detta kan bland annat inkludera att välja en mall eller design, anpassa layouten, lägga till text och bilder, och konfigurera grundläggande funktioner som kontaktformulär och hemsidans navigering.
Mer avancerade webbplatser med mer komplexa designkrav, avancerad funktionalitet (t.ex. e-handel, databasintegration, medlemskap) och skräddarsydd/anpassad kodning kan ta betydligt längre tid att bygga. Det kan kräva veckor eller till och med månader att slutföra en sådan hemsida, speciellt om du inte har mycket erfarenhet eller behöver anlita utvecklare och/eller designers.
Det är viktigt att ha i åtanke att byggandet av en hemsida inte är en engångsföreteelse. Efter att själva webbplatsen är byggd kan det krävas tid för att optimera och justera design, funktionalitet och innehåll baserat på användarfeedback och analyser av webbplatsens prestanda. Underhåll och uppdateringar av innehåll och säkerhet kan också ta tid på lång sikt.
Sammanfattningsvis kan tiden det tar att bygga en hemsida variera en hel del beroende på olika faktorer, men en enkel hemsida kan vanligtvis byggas på några timmar till några dagar, medan mer avancerade hemsidor kan ta veckor eller månader att slutföra.
Steg 12.
Förfina din hemsida med kraftfulla A.I-verktyg
A.I har sedan det blivit tillgängligt för allmänheten under 2023 blivit en integrerad del av vår vardag och hur vi arbetar. De flesta som jobbar använder idag verktyg som ChatGPT eller liknande verktyg.
Verktyg som ChatGPT kan användas för att bygga hemsidor också. Det kan hjälpa till att komma med bra tips, ren kod såsom HTML och JavaScript samt andra värdefulla tips.
Du kan be om CSS och hur du ska göra för att använda det på hemsidan. Nedan har jag frågat ChatGPT om att få CSS till att byta färgen på en knapp till röd.
Du kan använda A.I verktyg också för bildredigering såsom Adobes ”Generative fill” för att utöka en bild, beskära en bild eller liknande. A.I har gjort designarbetet snabbare, smidigare och med hög kvalitet.
A.I för högkvalitativ text
Du kan också använda t.ex. ChatGPT med att skriva text, förfina text eller ge det en viss känsla. Till exempel kanske du har en färdig text som du vill att ChatGPT ska göra mer insäljande eller trovärdig.
Då skriver du helt enkelt en prompt t.ex så här: ”Gör följande text mer insäljande och trovärdig”: följt at din text du har. Sedan tar det några sekunder så har du en uppdaterad text. Ibland får man justera lite själv i texten också och snygga till det. Men ofta gör verktygen ett kanonjobb direkt.
Förstora din bild med A.I
Om du har en bild som är lite för liten i formatet eller i kvalitet så kan du använda A.I för att göra bilden i en högre kvalitet. Verktyg som Bigjpg är ett sådant verktyg du kan testa.
AI Tools Directory
Om du vill bläddra runt och kika på vilka typer av AI-verktyg som finns så kan du besöka AI Tools Directory här. Här hittar du en uppsjö av olika verktyg som kan hjälpa dig att bygga och ändra på din hemsida.
Några snabba frågor:
Vad kostar det att bygga en hemsida?
Kostnaden för att bygga en hemsida kan variera kraftigt beroende på de mål samt krav du har med hemsidan. Idag finns det många olika typer av verktyg för att bygga hemsida som gör det enkelt, samt gratis att bygga en hemsida.
Vilka kunskaper krävs för en hemsida?
Idag går det att bygga en hemsida utan några som helst kunskaper i varken kodning eller webbutveckling. Däremot är det en stor fördel att åtminstone kunna lite grundläggande HTML samt CSS så att du kan designa sidan som du vill. Dessutom är det en fördel att kunna bildredigera i t.ex Photoshop.
Vilka verktyg för hemsidor finns?
Idag finns det en uppsjö av olika verktyg för att bygga en hemsida. WordPress är det mest populära verktyget, men Squarespace, Joomla, Wix och olika "website builders" som ofta finns hos webbhotellet finns också att tillgå. Välj den lösning som passar dina behov och mål.
Hur hittar jag bilder till hemsidan?
Det har aldrig varit enklare att hitta bra bilder till en billig peng idag jämfört med tidigare. Dessa bilder kallas för "Stockfoton" och det finns en mängd olika leverantörer såsom Shutterstock, iStock och Dreamstime. Några gratislösningar är Pexels och Unsplash.
Vad kostar en hemsida löpande?
Löpande kostnader för en hemsida innefattar webbhotell och domän. Sedan om du har särskilda tillägg till hemsidan eller annan funktionalitet så kostar det givetvis också. Räkna med 80-120kr/ månad för webbhotell och 129kr/år för domännamn.