Skip to main content

Vad är Google My Business?

Google My Business är ett gratis verktyg från Google som erbjuder företagare att lista sina verksamheter på nätet. Det ger dig möjlighet att lista din verksamhets adress, telefonnummer, produkter/tjänster på ett sätt som syns både i Googles sökresultat samt i Google Maps. Det är således ett utmärkt sätt att komma i kontakt med nya potentiella kunder. Dessutom ger det dina kunder en möjlighet att lämna recensioner vilket har en positiv inverkan på din ranking. Du kan starta ditt Google My Business konto gratis via denna länk.

Några anledningar att arbeta med Google My Business:

  • Helt gratis att använda för att lista företag
  • Få din verksamhet att synas i Google sök och Google Maps
  • Ett bra sätt att få nya kunder med relativt liten insats

Så optimerar du ditt konto för bäst synlighet!

Det första steget är givetvis att först starta ditt Google business konto. Det gör du lättast med ett Google konto. Sedan är nästa steg att verifiera antingen adressen eller via ett telefonnummer. Via telefonnummer går oftast snabbast. Sedan ser du till att lägga in alla dina uppgifter som Google frågar efter. Ju mer information du fyller i i Google My Business desto bättre.

Några saker du kan göra för att optimera Google My Business är:

  • Använd bara korrekta uppgifter som är desamma på hemsidan
  • Se till att verifiera ditt konto för ökad synlighet
  • Addera en mängd bilder på verksamheten.
  • Se till att få nuvarande kunder och nya kunder att lämna recensioner
  • Svara på de recensionerna du får. Kundvård är ett plus för Google.
  • Lägg upp en bra beskrivning och lägg in sökfraser och rätt kategori
  • Använd inte flera Google My Business konton

Något som vi ofta uppmanar kunder är att verkligen värda Google My Business kontot och lägga upp nyheter, bilder och svara på recensioner snabbt. Google och användare tittar ofta på ”Social Proof” vilket är omdömen som finns på nätet och företag som värnar om kundvård får ofta bättre resultat. Utöver det så är det klokt att emellanåt lägga upp lite blogginlägg och information om erbjudanden och annat.

google-my-business-karta

Så fungerar Google My Business

Det första steget efter att kontot är klart är att ditt företag kommer synas i en lista geografiskt när någon söker efter en produkt/tjänst som erbjudas på hemsidan. Här är det viktigt att du väljer kategori så om du äger ett fik i vasastan, som bilden ovan visar på, så är det viktigt att du inte väljer restaurang om det är så att du inte erbjuder restaurang mat. Rätt kategorival är avgörande för att optimera Google My Business och få ut det mesta utav det.

Ett kanontips är att skapa landningssidor på hemsidan som handlar om t.ex. ”fik i vasastan”. Det hjälper till med lokal SEO.

google-my-business-sökfraser

 

I bilden ovan så ser ni att vi på Sitea syns för sökfrasen ”hemsida företag” i Google Maps. Genom att vi dels tillhandahåller hemsida till företag samt att vi har en landningssida om det så har vi fått ökad exponering och synlighet för det. I kombination med SEO, Google Ads annonsering och Google My Business så kan vi maximera vår träffyta när någon söker på Google efter de tjänster vi erbjuder. Här är Google My Business ett utmärkt bra verktyg.

Vad kostar Google My Business?

Google my Business är en helt kostnadsfri tjänst och är således helt gratis. Däremot så går det också att annonsera direkt i Google My Business vilket är lite som en lättviktsversion av Google Ads.