Skip to main content

Skapa Hemsida i WordPress – Den Ultimata Guiden

17 Anledningar till varför du också ska bygga en hemsida i WordPress! Djup och ingående guide perfekt för nybörjare som vill veta mer om WordPress.
Lär dig allt du behöver veta om WordPress hemsidor, tillägg, kostnader och teman i denna kompletta WordPress guide.

wordpress-hemsida guide vad är Wordpress
Tid att läsa:
5-6 minuter
Svårighetsgrad:
Nybörjare
Kategori:
Hemsida & webdesign

Funderar du på att skapa en WordPress hemsida?

WordPress har funnits i över 14 år och är idag den avsevärt största CMS-lösningen (hemsideplattform) i världen. I början var en hemsida byggd i WordPress mest anpassad för bloggare. Tiderna har förändrats och hemsidor i WordPress används idag av över 40% av alla hemsidor på nätet – av bloggare, professionella hemsidor till företag och webbutiker engagerade i näthandel. Hela 70 miljoner hemsidor drivs av WordPress idag!

Fördelarna att välja en WordPress hemsida framför andra lösningar är många. Nedan kommer vi på Sitea specificera vad vi tycker är de främsta anledningarna att välja WordPress till din nya hemsida eller webshop. Vi kommer också beskriva vad du ska göra för att börja bygga och installera din wordpress hemsida.

hemsida-wordpress-guide

Innehållet i denna WordPress Guide:

I denna WordPress guide kommer vi gå igenom allt du behöver veta när du skapar en hemsida i WordPress samt lite tips och tricks hur du får ut mest av WordPress.

  1. Vad kostar WordPress?
  2. Gränssnitt utan begränsningar
  3. Sökmotoroptimering i WordPress
  4. Webbshop & E-handel
  5. Enkel integration och massvis av Plugins & Teman
  6. Går att använda utan kunskaper i kodning
  7. Mycket populär plattform
  8. Oändliga designmöjligheter
  9. WordPress Sökordsoptimering
  10. Installera WordPress via FTP eller One-Click Installer
  11. WordPress-säkerhet – De vanligaste misstagen
  12. Vanliga WordPress frågor
  13. Starta din WordPress hemsida i 5 steg
  14. WordPress historiskt och i framtiden

HJÄLP AV WORDPRESS KONSULT?

Verkar det krångligt? Låt våra experter hjälpa dig med WordPress.

Läs mer

NY HEMSIDA?

Öka din försäljning och få fler kunder. Låt oss på Sitea bygga hemsidan.

Läs mer

VILL DU SYNAS HÖGRE PÅ GOOGLE?

Vi ökar trafiken och antalet kunder till hemsidan. Sökordsoptimera hemsidan idag!

SEO Stockholm

Fördelarna med en WordPress Hemsida

9 Anledningar att skapa hemsida i WordPress

Anpassningsbar design

Installera Teman & Plugins med ett klick!

SEO Anpassad

Smidig & Enkel Sökmotoroptimering

Mobilanpassad

WordPress är byggd i responsiv design.

Hög Prestanda

WordPress är skriven i professionell kod.

Redigera i farten

Redigera WordPress via WP-appen

Hög Säkerhet

Tryggt, Stablit & Säkert

Enkel Mediahantering

Drag-and-Drop för bilder, video & ljudfiler.

Enkelt för Nybörjare

Användarvänlig plattform.

Inga kodningskunskaper

Kom igång utan kunskaper i kodning.
Kontakta våra WordPress konsulter om du behöver hjälp att komma igång
KONTAKT

För vem passar WordPress?

Du kanske ställer dig frågan om en WordPress hemsida är något för dig, eller om det är för svårt att använda eller för kostsamt. Faktum är att WordPress idag är det överlägset mest använda systemet för hemsidor. Det är helt gratis, enkelt att komma igång med och går ofta att installera med ett klick hos ditt webbhotell.

WordPress passar för:

  • Företagshemsidor
  • E-handel & webbshop
  • Bloggar & forum
  • Utbildningssidor
  • Portfolio hemsidor
  • Video- & bildhemsidor
  • CV-hemsidor

Som du kanske redan märker så passar WordPress för i princip alla typer av hemsidor. Nästan oavsett behov. Och med de tusentals av plugin och teman som finns så kan du alltid utöka funktionaliteten i WordPress så du kan skapa det du vill ha.

Vem använder WordPress

Allt ifrån små bloggar, företag, till webshoppar och multinationella företag använder WordPress. Vi tycker att du bör göra det också.

Exempel på företag som använder WordPress:
Sony
MTV
Beyonce
Microsoft
Disney
Mercedes Benz
The Rolling Stones
Sitea Webbyrå

Vad kostar WordPress?

En vanlig fråga är: ”Hur mycket WordPress kostar” och huruvida det är några kostnader relaterade till att ha en WordPress hemsida. De goda nyheterna är att WordPress är helt gratis – det kostar ingenting. CMS-systemet WordPress är dessutom open-source så du kan fritt ändra och utveckla källkoden.

De kostnader som är relaterade till en WordPress-hemsida är ofta kostnaderna för köp av wordpress tillägg och wordpress teman samt de återkommande kostnaderna för webbhotell och domännamn.

WordPress är 100% gratis

”WordPress är ett gratis hemsideprogram som dessutom är open-source”.

vad kostar wordpress?

Gränssnitt utan begränsningar

En hemsida i WordPress är byggt på open-source vilket betyder att du som användare är helt fri att ändra, använda och läsa koden precis som du vill. Det betyder att om du inte kan eller vill koda hemsidan själv så kan när som helst en webbutvecklare ta över rodret och modifiera samt bygga upp den precis som du vill.

Att en hemsida i WordPress är open-source innebär att miljontals användare och webbutvecklare kan utveckla och skräddarsy funktioner till sin hemsida. Med allra största sannolikhet finns den funktionen du söker till din hemsida. Oavsett om det gäller bloggfunktioner, forum, live-chattar, bildspel eller oändliga designmöjligheter så är WordPress fantastiskt att bygga en hemsida i. Tillägg i WordPress kallas för Plugins och med dessa tillägg, där många också är gratis, finns otroligt många funktioner som gör att du inte behöver uppfinna och bygga dem själv – vilket gör att en hemsida i WordPress blir väldigt billig. Om vi glömde nämna det så är också WordPress gratis att använda! Grymt, eller hur?

”Alla” använder WordPress

WordPress används av allt från nystartade bolag, till väletarblerade och stora företag. Det är således möjligt att växa i WordPress.

wordpress konsult - sitea wordpress webbyrå stockholm -min

Du kan ändra din WordPress hemsida direkt på webben eller via WordPress-appen.

Enkel sökordsoptimering i WordPress

Om du startar en butik mitt i ingenmansland, där ingen vet om att du existerar så är möjligheterna att lyckas små. Logiken är givetvis överförbar till hemsidor på nätet också.

Om du utvecklar en webshop i WordPress är det mycket enklare att Google optimera hemsidan för att synas på nätet. Tidigare var det omöjligt att arbeta med sökordsoptimering utan att kunna grundläggande HTML (språk för hemsidor) men med WordPress och diverse tillägg är det enklare än någonsin att optimera sin hemsida för att synas på Google.

Vad är sökmotoroptimering (SEO)?

Sökmotoroptimering, eller SEO, är alla de aktiviteter, både on- och off-page som höjer en hemsidas ranking i sökmotorer såsom Google och Bing. Det hjälper hemsidan att få trafik och nya kunder. I WordPress är Yoast ett utmärkt verktyg för detta.

WordPress gör en stor del av arbetet helt själv genom att vara konstruerad på ett sätt som Google föredrar, men med exempelvis tilläget Yoast, vilket är ett verktyg vi på Sitea och många andra webbyråer använder, så kan du också med enkelhet optimera sidan efter sökfraser. Yoast är det mest populära sökoptimeringsverktyget och det är lätt att använda även för dig som inte är insatt i hur sökordsoptimering fungerar. Lär dig mer om sökmotoroptimering WordPress.

En hemsida i WordPress har ju sin grund som ett bloggverktyg, och det är utmärkt anpassat via sin bloggfunktion att skapa innehåll till hemsidan. Innehåll, vilket är text och sökfraser är grunden för att synas på nätet – eftersom det framförallt är text som Googles sökrobotar använder sig utav för att värdera om din resurs ska ranka högt på nätet.

seo-yoast-sökmotoroptimering-wordpress

Med Yoast kan du med lätthet arbeta med teknisk SEO på hemsidan.

Med hjälp av Yoast så får ni ett sökmotorbetyg på den sida ni skapar i WordPress vilket skapar en god grogrund för att sökmotoroptimera sidan. Yoast hjälper er således att ”on-page”-optimera er webbsida för just de specifika fraserna ni använder. Sedan finns det fler aspekter av sökordsoptimering såsom inlänkar av kvalitet till hemsidan. Läs mer om SEO.

Ladda ned Yoast för sökmotoroptimering av WordPress här.

Skapa WordPress formulär med Contact form 7

Nästan alla hemsidor använder sig av olika typer av kontaktformulär. Det kana vara formulär där man kan kontakta företaget eller formulär för nedladdning av PDF:er eller ansluta sig till webbinarier eller nyhetsbrev. Att skapa ett WordPress-formulär med Contact Form 7 är busenkelt i WordPress.

Några vanliga tillägg för formulär:

  1. Contact Form 7
  2. Gravity Forms
  3. WPForms
  4. Ninja Forms
  5. Formidable Forms

Det finns ännu fler alternativ för kontaktformulär men Contact Form 7 och Gravity Forms är två populära alternativ med en rad olika integrationer till andra verktyg och plugins. Vi på Sita använder Contact form 7.

wordpress-formulär-kontaktformulär

Med Contact Form 7 kan du skapa obegränsat med formulär i WordPress.

Du kommer igång med byggandet av formulär på följande sätt:

  1. Ladda ned Contact Form 7 via ”Tillägg” i WordPress kontrollpanelen eller från deras hemsida.
  2. Aktivera tillägget och öppna sedan tillägget till vänster i WordPress-kontrollpanelen via ”Kontakt”.
  3. Skapa ditt första kontaktformulär och lägg till de fät du är intresserad av att ha med såsom ”Namn”, ”E-mail”, ”Telefonnummer” och ”Meddelande”.
  4. Hitta support på deras hemsida om du har funderingar på hur du ska göra.

Webbshop i WordPress & Blogg

Möjligheterna med att ha an hemsida i WordPress är enorma. Det är bland annat möjligt att skapa en webshop i WordPress. Vi på Sitea brukar använda oss av tilläget WooCommerce när vi bygger webbutiker åt våra kunder. Sedan skräddarsyr vi tilläget och designen så att webshopen blir precis som du tänkt dig. Läs mer om hur hur du skapar Webbutik i Woocommerce.

Sedan kopplar man på betalningslsöningar såsom kreditkort, banköverföring, klarna och paypal – sedan är man igång. Det är också möjligt att lägga till en webshop efter det att man byggt klart hemsidan. Du behöver alltså inte bygga om hela din hemsida i WordPress.

wordpress-webbutik

Ovan är en hemsida i WordPress som använder WooCommerce som plattform för webbutiken. Hemsidan är skapad av oss på Sitea.

E-handel & Webbshop i WordPress med WooCommerce

Det har aldrig varit enklare att skapa en webbshop i WordPress än med WooCommerce. Det är kostnadsfritt och har tudentals tillägg och integrationer så du kan skapa precis den webbshop i WordPress som du vill ha till din hemsida.

Från början var WordPress hemsidor avsedda för att blogga. Under de 14 år som nu gått har plattformen utvecklats och används nu huvudsakligen av företag och användare för att skapa en hemsida i WordPress. Naturligtvis är WordPress fortfarande en utmärkt plattform för att blogga på och det ger er även möjligheter att öka synligheten för din hemsida på Google. Det bidrar också till möjligheter till ökad kommunikation samt ökar trafiken till din hemsida.

webshop wordpress webbutik

Ladda ned Woocommerce webbutik för WordPress.

Läs mer >

Användarvänlighet i centrum

Möjligen det bästa med att ha en hemsida i WordPress är att det är otroligt användarvänligt. Det är mycket enkelt att ladda upp bilder, videos och dokument via ”Media” och via plugins (layout-managers) kan du bygga schyssta layouter till din hemsida utan kunskaper i kodning. Det är också enkelt att skapa menyer och via Plugins (tillägg) går det att lägga till alla typer av funktionalitet.

WordPress erbjuder också ett smidigt mediabibliotek där du kan ladda upp olika typer utav media såsom dokument, bilder, videos med mera.

wordpress-hemsida-gränssnitt

WordPress Hemsida – Mest Populära Plattformen

En hemsida i WordPress är utan tvekan den mest poplära plattformen för att skapa hemsidor. Den är välkänd världen över och används av miljontals hemsidor. Det som gör WordPress rent utav fantastisk är att det är ett enormt användarvänligt och har ett mycket stort community som ständigt arbetar med att förbättra systemet samt alltid vänligt inställda till att hjälpa dig om du får problem med din wordpress hemsida.

75 miljoner hemsidor drivs av WordPress

Hela 39.5% av alla nya hemsidor som byggs i dag utvecklas i WordPress.

Wordpress populärt

Inga krav på kodningskundskaper

WordPress är ett öppet system (open-source) för hemsidor vilket innebär att du som användare och utvecklare har full tillgång och kontroll. WordPress uppdateras kontinuerligt med nya förbättringar, säkerhetsuppdateringar och schyssta funktioner. Samtliga uppdateringar är gratis och faktum är att hela WordPress är gratis.

Bygg med block
WordPress erbjuder också möjligheten att bygga layouter på hemsidan med block. Det gör att du utan kodningskunskaper med lätthet kan bygga en tydlig och estetiskt tilltalande struktur och design för din WordPress hemsida. Om det är så att du inte gillar den nya block-editorn så kan du återgå till den gamla redigeraren. Då laddar du ned ett tillägg så återgår WordPress till det klassiska redigeringsläget. Tillägget kallas. ”Classic Editor”.

Bygg din WordPresshemsida med en ”Page-builder”

Det är busenkelt att skapa en hemsida i WordPress. Med hjälp av så kallade ”page-builders” så kan du med ”drag-and-drop” lägga in bilder, sektioner och funktioner utan kunskaper i kodning.

wordpress-hemsida-page-builder

Med en pagebuilder kan du dra och släppa element som ska vara med i designen.

WordPress är också ett så kallat standalone-program. Det innebär att du inte behöver externa program och lösningar för att kunna arbeta i hemsidan. Vissa leverantörer av program för hemsidor kräver särskilda tillägg för grundläggande funktionalitet. I WordPress finns inte det problemet då det är helt och hållet webbaserat. Du kan redigera och arbeta på din WordPress hemsida från vilken dator, mobil eller läsplatta som helst. Ett tips är att ladda ned WordPress-appen för mobilen så kan du uppdatera där du har internetkoppling.

Det som kanske är det bästa med WordPress är att det som verktyg ger dig frihet att ändra och arbeta med designen precis som du vill. Genom att exempelvis använda teman och plugins så kan du spara på utvecklingskostnader och framförallt tid.

Wordpress utan kodning

WordPress Plugins & Teman

Vi nämnde det lite tidigare i guiden men något som gör WordPress fantastiskt och överlägset många andra system för hemsidor är att du kan inkorporera plugins och teman till din WordPress hemsida.

Exempelvis kan du med programmet ”Contact Form 7” skapa ett formulär för hemsidan så att när någon fyller i formuläret så skickas ett mail till den e-mail du specificerat. Eller om du behöver en live-chat så kan du med enkelhet installera en plugin och sedan är du igång!

Aldrig har det varit så smidigt och enkelt att utöka funktionaliteten på en hemsida. Välj att skapa en hemsida i wordpress du också.

hemsida-wordpress-tillägg

Du installerar ett WordPress-tillägg genom att klicka på Tillägg > Lägg till nytt tillägg

aktivera-wordpress-tillägg

Glöm inte heller att du måste aktivera ditt tillägg efter att du installerat det. Annars dyker det inte upp i din dashboard.

Så installerar du ett WordPress tema

Det finns både kostnadsfria och betalda teman för WordPress. Om su ska betala för ett premium-tema beror lite på vad du vill att hemsidan ska åstadkomma och vilka funktioner/design du gillar. Om du har låga kunskaper i kodning/webdesign så är ett premiumtema att föredra.

installera-wordpress-tema

Du installerar ett WordPress-tema genom att klicka på Utseende > Teman > Lägg till nytt tema > Aktivera

installerade-teman

Du hittar dina installerade tillägg genom att klicka på Tillägg > Installerade tillägg. Här kan du sedan aktivera, inaktivera och ta bort tillägg. 

Några populära WordPress teman

Här kommer några av de vanligaste och mest populära teman för WordPress hemsidor. Det finns många olika typer av teman som är anpassade för olika typer av verksamheter och behov. Exempelvis finns det WordPress-teman som är helt anpassade för e-handel i Wocommerce.

  1. Astra: Ett flexibelt och lätt tema som passar för alla typer av hemsidor.
  2. Divi: Ett supersmidigt visuellt ”drag-and-drop”-tema som gör det enkelt att bygga anpassade layouter utan krav på kunskaper i kodning.
  3. Avada: Ett kraftfullt och populärt ”multipurpose”-tema med många anpassningsmöjligheter och färdiga layouter som du kan bygga ifrån.
  4. OceanWP: Ett responsivt och snabbt tema med många inbyggda funktioner.
  5. GeneratePress: Ett lättviktigt och snabbt tema med enkel anpassning och flexibilitet.

Installera Din Hemsida i WordPress via FTP eller One-Click-Installer

Nedan följer de två vanligaste metoderna för att installera WordPress.

FTP
Att bygga hemsida i WordPress börjar med att installera WordPress på din hemsida. Det kan du göra på två sätt: via FTP eller din hos din hostingleverantör (där du har din hemsida) t.ex. Loopia, MissHosting, FsData med flera. Här har du en klockren guide som skaparna av WordPress har gjort som visar hur du kan installera WordPress. FTP uppgifterna får du från din hosting-leverantör.

One-Click-Install
De flesta hostingleverantörer erbjuder one-click-install av WordPress. Det innebär att det tar 2 minuter att installera WordPress. Det brukar finnas ett menyalternativ där du kan installera t.ex. Blogg eller CMS-system. Där brukar du kunna installera WordPress. Då väljer du användarnamn och lösenord. Sen behöver du vänta allt från 15min-några timmar sen är du igång.

installera-wordpress-one-click

Användargränssnitt i C-Panel som erbjuder en-klicks-installation av WordPress.

Wordpress logotyp

WordPress stödjer olika typer av media

WordPress är en utmärkt plattform för att hantera och lägga upp media på nätet. Med den smidiga mediahanteraren så kan du med lätthet lägga till en mängd olika filer, bilder, dokument och video och sedan smidigt visa upp dessa på din WordPress hemsida.

Några vanliga typer av media som stöds är:

  • Bilder och foton
  • Dokument såsom PDF:er
  • Ljudfiler
  • Video
wordpress-hemsida-media

Mediahanteraren i WordPress

Det finns också en rad smidiga typer av WordPress tillägg som gör att du kan minska på storleken av dina filer och på så sätt komprimera dessa för webbanvändning. Detta kan exempelvis göras i det smidiga nyare filformatet för bilder webp-bilder.

Så gör du för att komprimera (minska bildstorleken)

Du kan enkelt komprimera bilder i WordPress genom att ett tillägg eller göra det manuellt i t.ex. Photoshop eller via ett onlineverktyg.

Ett bra exempel på två plugins du kan använda är EWWW Image Optimizer eller Smush. Dessa plugins kan automatiskt komprimera dina bilder när du laddar upp dem på hemsidan.

För att manuellt komprimera bilder kan du använda en online-verktyg som TinyPNG eller Compressor.io. Dessa verktyg minskar storleken på dina bilder och optimerar dessa för webbanvändning utan att påverka bildernas kvalitet.

Du kan också använda program som Photoshop eller GIMP för att manuellt optimera dina bilder så att de är i ett litet filformat innan du laddar upp dem på din webbplats.

WordPress Säkerhet & Antivirus/Brandvägg

Något som är viktigt att nämna och som dessvärre inte alltid tas på allvar är säkerheten för din hemsida. De flesta hemsidor som vi ser använder WordPress tar inte säkerheten på stort allvar. Några vanliga säkerhetsmisstag vi ser är:

  • Avsaknad av antivirus och brandvägg
  • Avsaknad av backups
  • Svaga användarnamn t.ex. ”admin” och svaga lösenord t.ex. ”qwerty123”.
  • Det saknas SSL-certifikat för webbshopen
  • Utdaterad WordPress och gamla tillägg
  • Dålig hosting
  • Tveksamma plugins och teman
brandvägg-wordpress-hemsida

Dessa säkerhetsaspekter är de vanligaste problemen vi ser för WordPress hemsidor. Det enklaste och viktigaste ni som ägare av hemsidan kan göra är att installera Antivirus och Brandvägg (Wordfence är ett mycket bra alternativ). Kontinuerliga backups och automatiska uppdateringar av teman och tillägg är också smidigt och viktigt samt användandet av svåra och icke-generiska användarnamn och lösenord.

Wordpress-säkerhet

Jobba med GDPR i WordPress

Det finns en hel del saker du kan göra för att säkerställa att din hemsida efterlever de krav som ställs enligt GDPR. Här är några steg du kan ta.

  1. Installera ett GDPR-plugin: Det finns flera olika GDPR-tillägg för WordPress som kan hjälpa dig att uppfylla kraven som GDPR ställer Några exempel är  GDPR Cookie Consent, WP GDPR Compliance och GDPR Framework.
  2. Hantera dina användares data: Du behöver noggrann med hur du hanterar dina användares personuppgifter så att det sker på på ett säkert och ansvarsfullt sätt. Detta inkluderar bland annat att begränsa åtkomsten till personuppgifter, säkerställa att de inte lämnas ut till obehöriga samt tredje parter och att ta bord personuppgifterna när de inte längre behövs.
  3. Uppdatera dina användarvillkor och din integritetspolicy: Det är viktigt att du har tydliga användarvillkor och en integritetspolicy som beskriver hur du hanterar personuppgifter. Du behöver se till att dessa dokument är GDPR-kompatibla och framgår på din hemsida.
  4. Hantera cookies på din webbplats: Du behöver också ha ett system för att hantera cookies på din webbplats och att du har fått användarens samtycke till att använda cookies. Ett system vi på Sitea kan rekommendera är Cookiebot.
  5. Skapa en GDPR-checklista och få hjälp av en expert: Skapa en GDPR-checklista för att se till att du har vidtagit alla de åtgärder som ställs för att uppfylla GDPR-kraven på din hemsida. Detta kan du läsa mer om online eller ta hjälp av en expert.

Utöver dessa punkter, så finns det mer att vara medveten om. Därför kan det vara bra att kontakta en expert och på det sättet skräddarsy en lösning som passar din verksamhet och hemsida. Det är viktigt att du även ser till att hålla dig uppdaterad om eventuella förändringar eller uppdateringar i GDPR-lagstiftningen.

gdpr icon

Är WordPress mobilanpassat?

En vanlig fråga är om en WordPress hemsida automatiskt blir mobilanpassad? Svaret är att det beror på vilket tema du använder till din WordPress hemsida. I stort sett alla nya WordPress-teman är responsiva vilket innebär att innehållet på sidan skalas beroende på skärmstorlek. När du ska välja WordPress tema så är det av största vikt att du ser över att ditt tema är mobilanpassat och får höga poäng i Googles mobilvänlighetstest.

Utöver att ha ett mobilanpassat tema så är det också viktigt att du anpassar hemsidan så den presterar så bra på mobilen som möjligt. Se därför till att komprimera bilder, kod och övrigt innehåll på hemsidan.

Smart och kostnadsfri WordPress app.
Wordpress erbjuder också en kostnadsfri app för både iOS och Android. Den gör så att du med lätthet kan hantera din hemsida, lägga till nya sidor, lägga upp bilder och se statistik medans du är i farten. Du kan läsa mer om WordPress appen här.

wordpress-mobilanpassad

Hur uppdaterar jag WordPress?

Det är enkelt att uppdatera WordPress. Det gäller både din WordPress-version, tillägg och teman. Du uppdaterar din WordPress hemsida genom att klicka på ”Adminpanel” > Uppdateringar. Sedan kan du där uppdatera både WordPress, tillägg och teman.

Viktigt att tänka på är att om du har skräddarsytt ditt tema så kan de ändringarna försvinna när du uppdaterar hemsidans tema. Se därför till att alltid göra en backup inna du uppdaterar WordPress.

uppdatera-wordpress

I din WordPress dashboard kan du enkelt uppdatera din hemsida.

Är det viktigt att uppdatera?
Ja, mycket viktigt. Majoriteten av de hemsidor som råkar ut för attacker, virus och spam är hemsidor som har gamla versioner av teman och tillägg som gör det enkelt för hackare att komma åt hemsidan. Se därför till att ofta logga in på hemsidan och utföra uppdateringar.

uppdatera-wordpress-hemsida-tillägg

Hur gör jag WordPress snabbare?

Det finns många saker du kan göra för att snabba upp din WordPress hemsida. Här är några av de saker du kan göra idag för att få en snabbare WordPress hemsida:

  • Installera ett Caching-tillägg på hemsidan
    • WP-Rocket, W3 Total cache, Autoptimize
  • Uppgradera webbhotellet till ett snabbare
  • Uppgradera PHP-versionen på hemsidan
  • Använd kvalitetsteman
  • Avaktivera tillägg som du inte använder
  • Minska på bildstorleken med komprimering
  • Städa upp i hemsidan databas

Om det är några saker som du verkligen ska göra är att investera i prisvärd och snabb hosting. En långsam hemsida kan inte bli snabbare om ditt webbhotell är långsamt. Sedan ska du tänka på att minska bildstorleken och använda caching. Dessa är några vanliga misstag som gör stor skillnad med väldigt liten insats.

Verktyg för att testa hemsidans hastighet

Du kan använda dig utav verktyg såsom PingdomTools och GTmetrix för att testa hemsidans hastighet och vad du kan göra för att optimera din WordPress hemsida.

testa-wordpress-hastighet

Med PingdomTools kan du testa din hemsidas hastighet kostnadsfritt.

wordpress-hastighet
WORDPRESS - F.A.Q

Vanliga WordPress frågor:

Ska jag aktivera automatiska uppdateringar?
Det beror lite på hur du har utvecklat din WordPress hemsida. Om den är ordentligt skräddarsydd så kan uppdateringar krascha hemsidans design och funktionalitet. I sådana fall är det bättre att uppdatera WordPress manuellt så har du bättre kontroll.

Hur lång tid tar det att bygga en WordPress hemsida?
Det tar ofta cirka 15 minuter att installera WordPress. Om ditt webbhotell har en ”one-click-installer” så går det på bara några minuter. Sedan är det bara att börja utveckla din WordPress hemsida. Hur lång tid det tar att bygga en hemsida i WordPress beror på hur stor hemsidan ska vara och vilken funktionalitet du behöver. Men en enklare hemsida, med ett standardtema och fyra-fem undersidor tar kanske 10-15h att bygga totalt. Men kan ta mycket längre tid beroende på funktioner, design och design för mobil- och desktopversion.

Kostar WordPress något?
Nej, WordPress är heltkostnadsfritt. Bra va?

Är WordPress nybörjarvänligt?
Jajamen, det är enkelt att komma igång och enkelt att installera. Med ett enklare tema är du snabbt igång och kan börja bygga din WordPress hemsida.

Vilket WordPress tema ska jag välja?
Det finns många bra WordPress teman att välja. Vi rekommenderar att du väljer ett köpt WordPress tema då de har högra säkerhet, gott om uppdateringar och bättre design och mobilanpassning. Läs mer om WordPresss teman i vår guide.

Vad är SSL?
Kortfattat hjälper SSL till att kryptera din hemsida och ger också en liten ”boost” för hemsidan ranking på Google. SSL ger också hemsidan https jämfört med http.

Hur översätter jag mitt tema/tillägg?
Med hjälp av översättningstillägg i WordPress så kan du med enkelhet översätta ”strängar” av andra språk så att funktioner och annat blir på det språk du önskar.

Vi på Sitea rekommenderar:

WPML erbjuder möjligheten att översätta så att din hemsida kan växla mellan flera språk. TranslatePress och LocoTranslare å andra sidan erbjuder översättning av tillägg och teman.

KOM IGÅNG MED WORDPRESS

Kom igång med din WordPress Hemsida – 5 steg

Nedan så följer lite tips om hur du snabbt kommer igång med din WordPress hemsida. Vi rekommenderar också att du läser vår guide om att skapa hemsida så att du också får lite mer ”kött på benen” innan du börjar bygga hemsida i WordPress.

  1. Köp ett domännamn och välj ett webbhotell för din WordPress hemsida. idag finns det en rad olika leverantörer av webbhotell där flertalet av dem erbjuder så kallade ”one-click-installers” som gör det busenkelt att installera och komma igång med WordPress. Annars kan du manuellt installera WordPress. Tänk också på att välja ett svårt lösenord och inte använda ”admin” som användarnamn.
  1. Börja med ett bra WordPress-tema. De allra flesta nya WordPress hemsidor utgår från ett WordPress tema som antingen är gratis eller betalt. Kostnaden för att wordpress tema varierar oftast mellan 30 till 60 dollar. Vi rekommenderar de flesta som väljer att skapa en hemsida i WordPress att börja med ett betalt tema. De är ofta mycket mer professionella, erbjuder enkla hemsidebyggare, har hög säkerhet, är snabba och mobilanpassade samt ger en professionell känsla av din hemsida. Dessutom uppdateras dem frekvent.
  1. Fundera igenom designen. Fundera igenom vilken typ av design du vill att din WordPress hemsida ska ha, hur många flikar och undersidor den ska ha, innehåll i navigation och meny, bilder samt färgval. Ett bra tips är också att vara konsekvent och väljer bara ett fåtal färger ofta 2 eller 3 som du använder som huvudfärger på din hemsida.
  1. Under utvecklingen. När du utvecklar din hemsida så kan du tänka på att direkt komprimera och ladda upp dina bilder i så litet format som möjligt. Se också till att installera caching-tillägg som gör att din hemsida blir snabbare samt att direkt installera ett antivirus på din hemsida och brandvägg. Det minskar risken för intrång och virus. Du kan läsa mer om att skapa hemsida i vår guide.
  1. Använd supportforum och resurser på nätet vid problem. Om du skulle stöta på problem i utvecklingen utav din Wordress-hemsida så finns det ett stort antal bra resurser och hemsidor som du kan använda dig utav. Det kan också vara klokt att kolla på referenssidor och hemsidor som du själv uppskattar för att hitta inspiration och hitta ett bra upplägg.
  1. Glöm ej säkerheten för WordPress. Installera säkerhetsplugin såsom brandvägg och virusskanner för att höja säkerheten. Se också till att kontinuerligt uppdatera teman, tillägg och WordPress. Gamla versioner är ofta föremål för hacking och virus.
KOM IGÅNG MED WORDPRESS

Historisk Översikt Över Ändringar i WordPress

Personer som är nya i WordPress kanske inte är bekanta med den tidigaste och äldsta versionen av programvaran.

Till skillnad från idag har mjukvarusidan designats och uppdaterats med ett sofistikerat gränssnitt och innovativa funktioner som hjälper alla som är intresserade av att skapa en webbplats och bygga ett community online.

Utan att överdriva så är WordPress utan tvekan världens mest populära CMS och hemsideprogram med över tjugoåtta miljoner live-webbplatser, som kan stödja appar och driva 32 % av alla webbplatser på internet.

Hur blev WordPress så stort?

WordPress är ett innehållshanteringssystem, kort sagt CMS. Det är ett mjukvarusystem som hjälper bloggare och webbansvariga att redigera sitt innehåll regelbundet utan att behöva använda det gamla sättet med HTML-redigeringsprogram, till exempel det traditionella hanteringssystemet som Dreamweaver eller Frontpage.

WordPress.org är helt gratis att ladda ner och använda. Du kommer dock att behöva betala för webbhotell och ett domännamn. Dessutom är det för lätt att använda och låter dig skapa olika typer av webbplatser, från personliga bloggar till webbplatser.

Det är en utmärkt plattform för att bygga sofistikerade webbplatser, allt från bloggande till e-handel till affärs- och portföljwebbplatser.

Hur WordPress utvecklades

Historien om WordPress började som de flesta andra plattformar för innehållshanteringssystem, med en idé från en lösningsdriven individ som är sugen på att lösa ett problem. Dess rötter och utveckling kan spåras tillbaka till 2001 som b2-katalogen lanserad av Michael Valdrighi.

2003 initierades version 0.7 av Matt Mullenweg och Mike Little forks som b2. Den första utgåvan innebar en textureringsmotor, länkhanterare, XHTML 1.1-kompatibla mallar, ett nytt visuellt gränssnitt, möjligheten att göra utdrag manuellt och nya mallar.

År 2004 lanserades version 1.0 av Davis, vilket ledde till webbläsarinstallation, stöd för flera kategorier, sökmotorpermalänkar, intelligent uppgraderingsprocess och importförbättring för att flytta från andra system till WordPress.

Under samma period av året introducerade Mingus plugins – ett tillägg eller en förlängning, datorprogramvara som lägger till nya behagliga funktioner till ett värdprogram utan att på något sätt ändra själva värdprogrammet, Open medium left (OML) filformat som är används ofta som import/exportformat för RSS-läsarprogram.

Versioner 1.5 och 2.0 lanserades senare av Stayhorn respektive Duke 2005.

Förändringarna med version 1.5 är temasystemet och införandet av statiska sidor med nya teman, som blev tillgängliga för att visa upp hur det nydistribuerade temasystemet kunde utökas och speciellt utnyttjas.

Medan version 2.0 inkluderade attraktiva mallar, ett nytt användarrollsystem, ett nytt backend-användargränssnitt och WYSIWYG en akronym för ”What You See Is What You Get” ett system där mjukvara tillåter att innehåll redigeras i en form som ser ut som dess utseende när den skrivs ut eller visas som en färdig produkt, till exempel en papperskopia, webbsida eller bildpresentation.

Snabbspolning framåt till 2021, version 5.8 lanserades av Tatum med funktioner som Block Widgets Editor, Customizer och Query Loop Block som gör det möjligt att visa. Du kan också använda den välbekanta blockredigeraren för att redigera eller komplettera mallar som innehåller ditt innehåll.

Dessutom lägger WordPress 5.8 till stöd för WebP-bilder och layoutändringar som borde vara enkla är ännu enklare att göra.

WordPress 6.3 – Senaste versionen

Nu kan du som användare i WordPress designa layouter och hantera innehåll inom samma gränssnitt, utan att behöva hoppa från ett vy till en annat och utan att behöva skriva en enda rad kod.

En av dem stora förbättringarna hittar du i Gutenberg-tillägget som nu är integrerat i kärnan i WordPress. Det har blivit så mycket enklare att redigera och arbeta med designen i WordPress. Navigeringen är bättre, det finns ”Previews” av block-teman, en ny kommandopanel och mycket mer.

Hur Kommer WordPress se ut i Framtiden?

När vi minns tillbaka till 2003, när WordPress officiellt lanserades, var det många människor som tvivlade på dess relevans om två år och framtiden. Lyckligtvis rymmer plattformen över 75 miljoner webbplatser världen över med en geometrisk ökning av marknadsandelar.

Nu är förväntningarna på WordPress höga. Människor förväntar sig ett sofistikerat gränssnitt och sömlös backend, på grund av det faktum att WordPress används för olika ändamål av miljontals webbplatsanvändare.

Så låt oss ta en titt på vad framtiden har att erbjuda för WordPress; De förutspådda releaserna och uppdateringarna från teamet;

  1. Fortsättningen av automatiska uppdateringar
  2. Förbättrad tillgänglighet
  3. Evolution av Gutenberg
  4. Stöd för fler språk
  5. Fler funktioner för e-handel

Slutligen

WordPress var tänkt som bloggprogramvara när det lanserades.
Genom åren har WordPress hjälpt till att demokratisera internet för människor som letar efter nya sätt att tjäna pengar online.

Det är säkert att säga att WordPress verkligen har kommit långt sedan man skapade bloggar med version ett. Den här sektionen tog oss tillbaka till de gamla uppdateringarna av WordPress och den förväntade förändringen som programvaran stöter på.

Behöver du hjälp? Våra WordPress konsulter hjälper dig snabbt!

Fri rådgivning. Fasta priser. 10 års erfarenhet.

Online MarknadsföringTopp 3Hamna först på Google – Ranka högt på Google idag 7 Tips & Tricks
april 19, 2017

Hamna först på Google – Ranka högt på Google idag 7 Tips & Tricks

7 Viktiga Tips för att Ranka högt på Google. Del 1 av 3. När dagens marknadsföring rör sig allt mer mot internet så blir utrymmet att synas allt mycket mindre och…
Online MarknadsföringSynas på GoogleTopp 3Därför misslyckas din Sociala Marknadsföring på nätet och så gör du för att lyckas!
oktober 3, 2016

Därför misslyckas din Sociala Marknadsföring på nätet och så gör du för att lyckas!

Vill du också lyckas på nätet? Känner du också att ditt företag skulle kunna utvecklas och nå nya höjder bara det rankades högre på Google eller att du hade fler…
social-marknadsföringSynas på GoogleTopp 3Marknadsföring Sociala Medier – Så Lyckas du med Social marknadsföring!
oktober 3, 2016

Marknadsföring Sociala Medier – Så Lyckas du med Social marknadsföring!

12 tips för att lyckas med Marknadsföring via Sociala Medier Idag är det många som ställer sig frågan: På vilket sätt kan jag använda de sociala medierna på bästa sätt?…