Skapa Hemsida i WordPress – Den Ultimata Guiden

17 Anledningar till varför du också ska starta en hemsida i WordPress!

wordpress-hemsida guide vad är Wordpress

Funderar du på att skapa en ny hemsida i WordPress?

WordPress har funnits i över 14 år och är idag den avsevärt största CMS-lösningen i världen. I början var WordPress mest anpassad för bloggare. Tiderna har förändrats och hemsidor i WordPress används idag av över 50% av alla hemsidor på nätet – för både professionella hemsidor till företag och webshoppar samt företag engagerade i näthandel.

Fördelarna att välja en WordPress hemsida framför andra lösningar är många. Nedan kommer vi på Sitea specificera vad vi tycker är de främsta anledningarna att välja WordPress till din hemsida eller webshop. Vi kommer också beskriva vad du ska göra får att börja bygga hemsida i wordpress.

Gränssnitt utan begränsningar

WordPress är byggt på open-source vilket betyder att du som användare är helt fri att ändra, använda och läsa koden precis som du vill. Det betyder att om du inte kan eller vill koda hemsidan själv så kan när som helst en webbutvecklare ta över rodret och modifiera samt bygga upp den precis som du vill.

WordPress används av allt från nystartade bolag, till väletarblerade och stora företag. Det är således möjligt att växa i WordPress.

Att WordPress är open-source innebär att miljontals användare och webbutvecklare kan utveckla och skräddarsy funktioner till sin hemsida. Med allra största sannolikhet finns den funktionen du söker till din hemsida. Oavsett om det gäller bloggfunktioner, forum, live-chattar, bildspel eller oändliga designmöjligheter så är WordPress fantastiskt att bygga en hemsida i. Tillägg i WordPress kallas för Plugins och med dessa tillägg, där många också är gratis, finns otroligt många funktioner som gör att du inte behöver uppfinna och bygga dem själv – vilket gör att en hemsida i WordPress blir väldigt billig. Om vi glömde nämna det så är också WordPress gratis att använda! Grymt, eller hur?

 

Enkel sökordsoptimering

Om du startar en butik mitt i ingenmansland, där ingen vet om att du existerar så är möjligheterna att lyckas små. Logiken är givetvis överförbar till hemsidor på nätet också.

Om du utvecklar en webshop i WordPress är det mycket enklare att Google optimera hemsidan för att synas på nätet. Tidigare var det omöjligt att arbeta med sökordsoptimering utan att kunna grundläggande HTML (språk för hemsidor) men med WordPress och diverse tillägg är det enklare än någonsin att optimera sin hemsida för att synas på Google.

WordPress gör en stor del av arbetet helt själv genom att vara konstruerad på ett sätt som Google föredrar, men med exempelvis tilläget Yoast, vilket är ett verktyg vi på Sitea och många andra webbyråer använder, så kan du också med enkelhet optimera sidan efter sökfraser. Yoast är det mest populära sökoptimeringsverktyget och det är lätt att använda även för dig som inte är insatt i hur sökordsoptimering fungerar.

WordPress har ju sin grund som ett bloggverktyg, och det är utmärkt anpassat via sin bloggfunktion att skapa innehåll till hemsidan. Innehåll, vilket är text och sökfraser är grunden för att synas på nätet – eftersom det framförallt är text som Googles sökrobotar använder sig utav för att värdera om din resurs ska ranka högt på nätet.

Webbshop i WordPress & Blogg

Möjligheterna i WordPress är enorma. Det är bland annat möjligt att skapa en webshop i WordPress. Vi på Sitea brukar använda oss av tilläget WooCommerce när vi bygger webbutiker åt våra kunder. Sedan skräddarsyr vi tilläget och designen så att webshopen blir precis som du tänkt dig.

Sedan kopplar man på betalningslsöningar såsom kreditkort, banköverföring, klarna och paypal – sedan är man igång.

Det är också möjligt att lägga till en webshop efter det att man byggtklart hemsidan. Du behöver alltså inte bygga om hela din hemsida i WordPress.

I grunden är WordPress avsedd för att blogga. Under de 14 år som nu gått har plattformen utvecklats och används nu huvudsakligen för att skapa en hemsida i WordPress. Naturligtvis är WordPress fortfarande en utmärkt plattform för att blogga på och det ger är även möjligheter att öka synligheten för din hemsida. Det bidrar också till möjligheter till ökad kommunikation samt ökar trafiken till din hemsida.

Användarvänlighet i centrum

Möjligen det bästa med att ha WordPress som CMS (Content Management System) för sin hemsida är att det är otroligt användarvänligt. Det är mycket enkelt att ladda upp bilder, videos och dokument via ”Media” och via plugins (layout-managers) kan du bygga schyssta layouter till din hemsida utan kunskaper i kodning. Det är också enkelt att skapa menyer och via Plugins (tillägg) går det att lägga till alla typer av funktionalitet.

Populär plattform

En hemsida i WordPress är utan tveckan den mest poplära plattformen för att skapa hemsidor. Den är välkänd världen över och används av miljontals hemsidor. Det som gör WordPress rent utav fantastisk är att det är ett enormt användarvänligt och har ett mycket stort community som ständigt arbetar med att förbättra systemet samt alltid vänligt inställda till att hjälpa dig om du får problem med din wordpress hemsida.

Inga krav på kodningskundskaper

WordPress är ett öppet system (open-source) för hemsidor vilket innebär att du som användare och utvecklare har full tillgång och kontroll. WordPress uppdateras kontinuerligt med nya förbättringar, säkerhetsuppdateringar och schyssta funktioner. Samtliga uppdateringar är gratis och faktum är att hela WordPress är gratis.

WordPress är också ett så kallat standalone-program. Det innebär att du inte behöver externa program och lösningar för att kunna arbeta i hemsidan. Vissa leverantörer av program för hemsidor kräver särskilda tillägg för grundläggande funktionalitet. I WordPress finns inte det problemet då det är helt och hållet webbaserat. Du kan redigera och arbeta på din WordPress hemsida från vilken dator, mobil eller läsplatta som helst. Ett tips är att ladda ned WordPress-appen för mobilen så kan du uppdatera där du har internetkoppling.

Det som kanske är det bästa med WordPress är att det som verktyg ger dig frihet att ändra och arbeta med designen precis som du vill. Genom att exempelvis använda teman och plugins så kan du spara på utvecklingskostnader och framförallt tid.

WordPress Plugins & Teman

Vi nämnde det lite tidigare i inlägget men något som gör WordPress fantastiskt och överlägset många andra system för hemsidor är att du kan inkorporera plugins och teman till din WordPress hemsida. Exempelvis kan du med programmet ”Contact Form 7” skapa ett formulär för hemsidan så att när någon fyller i formuläret så skickas ett mail till den e-mail du specificerat. Eller om du behöver en live-chat så kan du med enkelhet installera en plugin och sedan är du igång!

Aldrig har det varit så smidigt och enkelt att öka funktionaliteten på en hemsida.

Installera WordPress via FTP eller One-Click-Installer

FTP

Att bygga hemsida i WordPress börjar med att installera WordPress på din hemsida. Det kan du göra på två sätt: via FTP eller din hos din hostingleverantör (där du har din hemsida) t.ex. Loopia, MissHosting, FsData med flera. Här har du en klockren guide som skaparna av WordPress har gjort som visar hur du kan installera WordPress. FTP uppgifterna får du från din hosting-leverantör.

One-Click-Install

De flesta hostingleverantörer erbjuder one-click-install av WordPress. Det innebär att det tar 2 minuter att installera WordPress. Det brukar finnas ett menyalternativ där du kan installera t.ex. Blogg eller CMS-system. Där brukar du kunna installera WordPress. Då väljer du användarnamn och lösenord. Sen behöver du vänta allt från 15min-några timmar sen är du igång.

NY HEMSIDA?

Öka din försäljning och få fler kunder. Låt oss på Sitea bygga hemsidan.

Läs mer

VILL DU SYNAS HÖGRE PÅ GOOGLE?

Vi ökar trafiken och antalet kunder till hemsidan. Sökordsoptimera hemsidan idag!

Läs mer