Skapa Hemsida i WordPress – Den Ultimata Guiden

17 Anledningar till varför du också ska bygga en hemsida i WordPress!

wordpress-hemsida guide vad är Wordpress
GUIDE 2020

Funderar du på att skapa en ny hemsida i WordPress?

WordPress har funnits i över 14 år och är idag den avsevärt största CMS-lösningen (hemsideplattform) i världen. I början var en hemsida byggd i WordPress mest anpassad för bloggare. Tiderna har förändrats och hemsidor i WordPress används idag av över 50% av alla hemsidor på nätet – av bloggare, professionella hemsidor till företag och webbutiker engagerade i näthandel.

Fördelarna att välja en WordPress hemsida framför andra lösningar är många. Nedan kommer vi på Sitea specificera vad vi tycker är de främsta anledningarna att välja WordPress till din nya hemsida eller webshop. Vi kommer också beskriva vad du ska göra för att börja bygga och installera din wordpress hemsida.

Innehållet i denna WordPress Guide:

I denna WordPress guide kommer vi gå igenom allt du behöver veta när du skapar en hemsida i WordPress samt lite tips och tricks hur du får ut mest av WordPress.

 • Gränssnitt utan begränsningar
 • Användarvänlighet i centrum
 • Enkel integration och massvis av Plugins & Teman
 • Möjlighet att skapa webbshop, blogg och hemsida.
 • Går att använda utan kunskaper i kodning
 • Mycket populär plattform
 • Oändliga designmöjligheter
 • WordPress Sökordsoptimering
 • Installera WordPress via FTP eller One-Click Installer
 • WordPress-säkerhet – De vanligaste misstagen

HJÄLP AV WORDPRESS KONSULT?

Verkar det krångligt? Låt våra experter hjälpa dig med WordPress.

Läs mer

NY HEMSIDA?

Öka din försäljning och få fler kunder. Låt oss på Sitea bygga hemsidan.

Läs mer

VILL DU SYNAS HÖGRE PÅ GOOGLE?

Vi ökar trafiken och antalet kunder till hemsidan. Sökordsoptimera hemsidan idag!

SEO Stockholm

Fördelarna med en WordPress Hemsida

9 Anledningar att skapa hemsida i WordPress

Anpassningsbar design

Installera Teman & Plugins med ett klick!

SEO Anpassad

Smidig & Enkel Sökmotoroptimering

Mobilanpassad

WordPress är byggd i responsiv design.

Hög Prestanda

WordPress är skriven i professionell kod.

Redigera i farten

Redigera WordPress via WP-appen

Hög Säkerhet

Tryggt, Stablit & Säkert

Enkel Mediahantering

Drag-and-Drop för bilder, video & ljudfiler.

Enkelt för Nybörjare

Användarvänlig plattform.

Inga kodningskunskaper

Kom igång utan kunskaper i kodning.
Kontakta våra WordPress konsulter om du behöver hjälp att komma igång
KONTAKT

Vad kostar WordPress?

En vanlig fråga är: ”Hur mycket WordPress kostar” och huruvida det är några kostnader relaterade till att ha en WordPress hemsida. De goda nyheterna är att WordPress är helt gratis – det kostar ingenting. CMS-systemet WordPress är dessutom open-source så du kan fritt ändra och utveckla källkoden.

”WordPress är ett gratis hemsideprogram som dessutom är open-source”.

De kostnader som är relaterade till en WordPress-hemsida är ofta kostnaderna för köp av wordpress tillägg och wordpress teman samt de återkommande kostnaderna för webbhotell och domännamn.

vad kostar wordpress?

Gränssnitt utan begränsningar

En hemsida i WordPress är byggt på open-source vilket betyder att du som användare är helt fri att ändra, använda och läsa koden precis som du vill. Det betyder att om du inte kan eller vill koda hemsidan själv så kan när som helst en webbutvecklare ta över rodret och modifiera samt bygga upp den precis som du vill.

”WordPress används av allt från nystartade bolag, till väletarblerade och stora företag. Det är således möjligt att växa i WordPress”.

Att en hemsida i WordPress är open-source innebär att miljontals användare och webbutvecklare kan utveckla och skräddarsy funktioner till sin hemsida. Med allra största sannolikhet finns den funktionen du söker till din hemsida. Oavsett om det gäller bloggfunktioner, forum, live-chattar, bildspel eller oändliga designmöjligheter så är WordPress fantastiskt att bygga en hemsida i. Tillägg i WordPress kallas för Plugins och med dessa tillägg, där många också är gratis, finns otroligt många funktioner som gör att du inte behöver uppfinna och bygga dem själv – vilket gör att en hemsida i WordPress blir väldigt billig. Om vi glömde nämna det så är också WordPress gratis att använda! Grymt, eller hur?

wordpress konsult - sitea wordpress webbyrå stockholm -min

Du kan ändra din WordPress hemsida direkt på webben eller via WordPress-appen.

Enkel sökordsoptimering i WordPress

Om du startar en butik mitt i ingenmansland, där ingen vet om att du existerar så är möjligheterna att lyckas små. Logiken är givetvis överförbar till hemsidor på nätet också.

Om du utvecklar en webshop i WordPress är det mycket enklare att Google optimera hemsidan för att synas på nätet. Tidigare var det omöjligt att arbeta med sökordsoptimering utan att kunna grundläggande HTML (språk för hemsidor) men med WordPress och diverse tillägg är det enklare än någonsin att optimera sin hemsida för att synas på Google.

WordPress gör en stor del av arbetet helt själv genom att vara konstruerad på ett sätt som Google föredrar, men med exempelvis tilläget Yoast, vilket är ett verktyg vi på Sitea och många andra webbyråer använder, så kan du också med enkelhet optimera sidan efter sökfraser. Yoast är det mest populära sökoptimeringsverktyget och det är lätt att använda även för dig som inte är insatt i hur sökordsoptimering fungerar.

Lär dig mer om sökmotoroptimering WordPress.

En hemsida i WordPress har ju sin grund som ett bloggverktyg, och det är utmärkt anpassat via sin bloggfunktion att skapa innehåll till hemsidan. Innehåll, vilket är text och sökfraser är grunden för att synas på nätet – eftersom det framförallt är text som Googles sökrobotar använder sig utav för att värdera om din resurs ska ranka högt på nätet.

Med hjälp av Yoast så får ni ett sökmotorbetyg på den sida ni skapar i WordPress vilket skapar en god grogrund för att sökmotoroptimera sidan. Yoast hjälper er således att ”on-page”-optimera er webbsida för just de specifika fraserna ni använder. Sedan finns det fler aspekter av sökordsoptimering såsom inlänkar av kvalitet till hemsidan. Läs mer om vad SEO är här:

Ladda ned Yoast för sökmotoroptimering av WordPress här.

Webbshop i WordPress & Blogg

Möjligheterna med att ha an hemsida i WordPress är enorma. Det är bland annat möjligt att skapa en webshop i WordPress. Vi på Sitea brukar använda oss av tilläget WooCommerce när vi bygger webbutiker åt våra kunder. Sedan skräddarsyr vi tilläget och designen så att webshopen blir precis som du tänkt dig. Läs mer om hur hur du skapar Webbutik i Woocommerce.

Sedan kopplar man på betalningslsöningar såsom kreditkort, banköverföring, klarna och paypal – sedan är man igång. Det är också möjligt att lägga till en webshop efter det att man byggt klart hemsidan. Du behöver alltså inte bygga om hela din hemsida i WordPress.

I grunden är WordPress hemsidor avsedda för att blogga. Under de 14 år som nu gått har plattformen utvecklats och används nu huvudsakligen av företag och användare för att skapa en hemsida i WordPress. Naturligtvis är WordPress fortfarande en utmärkt plattform för att blogga på och det ger er även möjligheter att öka synligheten för din hemsida på Google. Det bidrar också till möjligheter till ökad kommunikation samt ökar trafiken till din hemsida.

webshop wordpress webbutik

Ladda ned Woocommerce webbutik för WordPress.

Läs mer om WooCommerce i vår guide

Användarvänlighet i centrum

Möjligen det bästa med att ha en hemsida i WordPress är att det är otroligt användarvänligt. Det är mycket enkelt att ladda upp bilder, videos och dokument via ”Media” och via plugins (layout-managers) kan du bygga schyssta layouter till din hemsida utan kunskaper i kodning. Det är också enkelt att skapa menyer och via Plugins (tillägg) går det att lägga till alla typer av funktionalitet.

WordPress erbjuder också ett smidigt mediabibliotek där du kan ladda upp olika typer utav media såsom dokument, bilder, videos med mera.

wordpress-hemsida-gränssnitt

WordPress Hemsida – Mest Populära Plattformen

En hemsida i WordPress är utan tvekan den mest poplära plattformen för att skapa hemsidor. Den är välkänd världen över och används av miljontals hemsidor. Det som gör WordPress rent utav fantastisk är att det är ett enormt användarvänligt och har ett mycket stort community som ständigt arbetar med att förbättra systemet samt alltid vänligt inställda till att hjälpa dig om du får problem med din wordpress hemsida.

Wordpress populärt

Inga krav på kodningskundskaper

WordPress är ett öppet system (open-source) för hemsidor vilket innebär att du som användare och utvecklare har full tillgång och kontroll. WordPress uppdateras kontinuerligt med nya förbättringar, säkerhetsuppdateringar och schyssta funktioner. Samtliga uppdateringar är gratis och faktum är att hela WordPress är gratis.

WordPress är också ett så kallat standalone-program. Det innebär att du inte behöver externa program och lösningar för att kunna arbeta i hemsidan. Vissa leverantörer av program för hemsidor kräver särskilda tillägg för grundläggande funktionalitet. I WordPress finns inte det problemet då det är helt och hållet webbaserat. Du kan redigera och arbeta på din WordPress hemsida från vilken dator, mobil eller läsplatta som helst. Ett tips är att ladda ned WordPress-appen för mobilen så kan du uppdatera där du har internetkoppling.

Det som kanske är det bästa med WordPress är att det som verktyg ger dig frihet att ändra och arbeta med designen precis som du vill. Genom att exempelvis använda teman och plugins så kan du spara på utvecklingskostnader och framförallt tid.

Bygg med block
WordPress erbjuder också möjligheten att bygga layouter på hemsidan med block. Det gör att du utan kodningskunskaper med lätthet kan bygga en tydlig och estetiskt tilltalande struktur och design för din WordPress hemsida. Om det är så att du inte gillar den nya block-editorn så kan du återgå till den gamla redigeraren. Då laddar du ned ett tillägg så återgår WordPress till det klassiska redigeringsläget. Tillägget kallas. ”Classic Editor”.

Wordpress utan kodning

WordPress Plugins & Teman

Vi nämnde det lite tidigare i guiden men något som gör WordPress fantastiskt och överlägset många andra system för hemsidor är att du kan inkorporera plugins och teman till din WordPress hemsida. Exempelvis kan du med programmet ”Contact Form 7” skapa ett formulär för hemsidan så att när någon fyller i formuläret så skickas ett mail till den e-mail du specificerat. Eller om du behöver en live-chat så kan du med enkelhet installera en plugin och sedan är du igång!

Aldrig har det varit så smidigt och enkelt att utöka funktionaliteten på en hemsida. Välj att skapa en hemsida i wordpress du också.

Installera Din Hemsida i WordPress via FTP eller One-Click-Installer

FTP

Att bygga hemsida i WordPress börjar med att installera WordPress på din hemsida. Det kan du göra på två sätt: via FTP eller din hos din hostingleverantör (där du har din hemsida) t.ex. Loopia, MissHosting, FsData med flera. Här har du en klockren guide som skaparna av WordPress har gjort som visar hur du kan installera WordPress. FTP uppgifterna får du från din hosting-leverantör.

One-Click-Install

De flesta hostingleverantörer erbjuder one-click-install av WordPress. Det innebär att det tar 2 minuter att installera WordPress. Det brukar finnas ett menyalternativ där du kan installera t.ex. Blogg eller CMS-system. Där brukar du kunna installera WordPress. Då väljer du användarnamn och lösenord. Sen behöver du vänta allt från 15min-några timmar sen är du igång.

Wordpress logotyp

WordPress Säkerhet & Antivirus/Brandvägg

Något som är viktigt att nämna och som dessvärre inte alltid tas på allvar är säkerheten för din hemsida. De flesta hemsidor som vi ser använder WordPress tar inte säkerheten på stort allvar. Några vanliga säkerhetsmisstag vi ser är:

 • Avsaknad av antivirus och brandvägg
 • Avsaknad av backups
 • Svaga användarnamn t.ex. ”admin” och svaga lösenord t.ex. ”qwerty123”.
 • Det saknas SSL-certifikat för webbshopen
 • Utdaterad WordPress och gamla tillägg
 • Dålig hosting
 • Tveksamma plugins och teman

Dessa säkerhetsaspekter är de vanligaste problemen vi ser för WordPress hemsidor. Det enklaste och viktigaste ni som ägare av hemsidan kan göra är att installera Antivirus och Brandvägg (Wordfence är ett mycket bra alternativ). Kontinuerliga backups och automatiska uppdateringar av teman och tillägg är också smidigt och viktigt samt användandet av svåra och icke-generiska användarnamn och lösenord.

Wordpress-säkerhet

Är WordPress mobilanpassat?

En vanlig fråga är om en WordPress hemsida automatiskt blir mobilanpassad? Svaret är att det beror på vilket tema du använder till din WordPress hemsida. I stort sett alla nya WordPress-teman är responsiva vilket innebär att innehållet på sidan skalas beroende på skärmstorlek. När du ska välja WordPress tema så är det av största vikt att du ser över att ditt tema är mobilanpassat och får höga poäng i Googles mobilvänlighetstest.

Utöver att ha ett mobilanpassat tema så är det också viktigt att du anpassar hemsidan så den presterar så bra på mobilen som möjligt. Se därför till att komprimera bilder, kod och övrigt innehåll på hemsidan.

Smart och kostnadsfri WordPress app.
Wordpress erbjuder också en kostnadsfri app för både iOS och Android. Den gör så att du med lätthet kan hantera din hemsida, lägga till nya sidor, lägga upp bilder och se statistik medans du är i farten. Du kan läsa mer om WordPress appen här.

wordpress-mobilanpassad

Kom igång med din WordPress Hemsida – 5 steg

 1. Köp ett domännamn och välj ett webbhotell för din WordPress hemsida. idag finns det en rad olika leverantörer av webbhotell där flertalet av dem erbjuder så kallade ”one-click-installers” som gör det busenkelt att installera och komma igång med WordPress. Annars kan du manuellt installera WordPress. Tänk också på att välja ett svårt lösenord och inte använda ”admin” som användarnamn.

 

 1. Börja med ett bra tema. De allra flesta nya WordPress hemsidor utgår från ett WordPress tema som antingen är gratis eller betalt. Kostnaden för att wordpress tema varierar oftast mellan 30 till 60 dollar. Vi rekommenderar de flesta som väljer att skapa en hemsida i WordPress att börja med ett betalt tema. De är ofta mycket mer professionella, erbjuder enkla hemsidebyggare, har hög säkerhet, är snabba och mobilanpassade samt ger en professionell känsla av din hemsida. Dessutom uppdateras dem frekvent.

 

 1. Fundera igenom designen. Fundera igenom vilken typ av design du vill att din WordPress hemsida ska ha, hur många flikar och undersidor den ska ha, innehåll i navigation och meny, bilder samt färgval. Ett bra tips är också att vara konsekvent och väljer bara ett fåtal färger ofta 2 eller 3 som du använder som huvudfärger på din hemsida.

 

 1. Under utvecklingen. När du utvecklar din hemsida så kan du tänka på att direkt komprimera och ladda upp dina bilder i så litet format som möjligt. Se också till att installera cash tillägg som gör att din hemsida blir snabbare samt att direkt installera ett antivirus på din hemsida och brandvägg. Det minskar risken för intrång och virus.

 

 1. Använd supportforum och resurser på nätet vid problem. Om du skulle stöta på problem i utvecklingen utav din Wordress-hemsida så finns det ett stort antal bra resurser och hemsidor som du kan använda dig utav. Det kan också vara klokt att kolla på referenssidor och hemsidor som du själv uppskattar för att hitta inspiration och hitta ett bra upplägg.

Behöver du hjälp? Våra WordPress konsulter hjälper dig!

Fri rådgivning. Fasta priser. 10 års erfarenhet.

KONTAKT
Online MarknadsföringTopp 3
april 19, 2017

Hamna först på Google – Ranka högt på Google idag 7 Tips & Tricks

7 Viktiga Tips för att Ranka högt på Google. Del 1 av 3. När dagens marknadsföring rör sig allt mer mot internet så blir utrymmet att synas allt mycket mindre och…
Online MarknadsföringSynas på GoogleTopp 3
oktober 3, 2016

Därför misslyckas din Sociala Marknadsföring på nätet och så gör du för att lyckas!

Vill du också lyckas på nätet? Känner du också att ditt företag skulle kunna utvecklas och nå nya höjder bara det rankades högre på Google eller att du hade fler…
social-marknadsföringSynas på GoogleTopp 3
oktober 3, 2016

Marknadsföring Sociala Medier – Så Lyckas du med Social marknadsföring!

12 tips för att lyckas med Marknadsföring via Sociala Medier Idag är det många som ställer sig frågan: På vilket sätt kan jag använda de sociala medierna på bästa sätt?…