Är det dags att välja webbhotell? Kul! Idag finns det en uppsjö av leverantörer som erbjuder lite olika lösningar på webbhotell och hosting. I denna guide tänker vi hjälpa er att manövrera er på marknaden för att hitta den lösning som passar er bäst. För det är inte alltid så att det som ser bäst ut på pappret är den bästa lösningen.
GUIDE 2021
Vilket webbhotell ska jag välja 2021?
Prisintervaller:
Vad gäller kostnaden för hosting och domännamn så ligger det i genomsnitt inom följande intervaller:
Webbhosting: 79-149kr/månad Domännamn: 129kr/år.
När du funderar på vilket webbhotell du ska välja så bör du tänka på följande 9 aspekter:
Vi har sammanfattat de 9 viktigaste punkterna för dig som är i valet och kvalet för vilket webbhotell du ska välja.
-
Hemsidans Utrymme.
Det första man bör tänka på är vilken typ av hemsida man ska bygga. En liten hemsida med ett fåtal undersidor, lite bilder och blogginlägg kräver inte så mycket utrymme jämfört med en webbshop med tusentals produkter eller en hemsida med mycket videoklipp. I början bör du därför specificera vilken typ av hemsida du vill utveckla.
Slutsats: Välj ett paket med lite mer utrymme än du först tänkt.
-
Mängden trafik till hemsidan.
Beroende på hemsidan storlek och mängden innehåll såsom bilder, text och videor så kommer det ta mycket GB i anspråk för användarna att använda hemsidan. Se till att ha en hemsida som tillåter rätt mängd trafik så att inte besökarna begränsas av att du har slagit i taket för trafikanvändning.
Slutsats: Välj ett paket med rätt trafikmängd speciellt om du har tung media.
-
Webbhotellets Responstid.
Det här är en utav de viktigaste faktorerna vid val av webbhotell. Responstid är kopplat till tidsåtgången det tar för besökaren att nå servern. Först därefter så börjar hemsidan innehåll laddas ned till besökaren. En snabb och professionell hemsida kan således vara jättelångsam på grund av långsam responstid. Dessutom så använder cirka 45% av alla användare mobilerna för att surfa på nätet och där är hastighet ännu viktigare för att användarvänligheten så se till att välja webbhotell med snabb hosting. Hastighet är också kopplad till din Google-ranking!
Slutsats: Se till att välja en webbhotellsleverantör med mycket snabb responstid även om det kostar extra.
-
Driftsäkerhet & Upptid.
Denna aspekt är jätteviktig! För företag och hemsidor som erbjuder näthandel så är driftsäkerheten eller upptiden den procentsats (t.ex. 99.5% upptid) som visar i vilken utsträckning som servern är i drift och fungerar som den ska. I dag finns inga webbhotell som erbjuder 100% upptid då de emellanåt måste startas om och uppdateras, eller om fel såsom elavbrott eller attacker och belastningar uppstått. Hög upptid är ett tecken på professionell drift av webbserver och är ett måste för att hemsidan ska fungera som den ska.
Slutsats: Välj ett webbhotell med hög upptid. Så nära 100% som möjligt!
-
Supporten på webbhotellet.
Tyvärr är sanningen att du kommer råka ut för problem med din hemsida. Det gäller oss alla och det är här som supporten kommer in. Alltför ofta har vi på Sitea råkat ut för dålig support när vi hjälpt kunder och vi vet vikten av att välja webbhotell med god och tillgänglig support. Supporten ska kunnas nå via både e-post och telefon. Det finns dessvärre många webbhotell som inte erbjuder telefonsupport och då tar hjälp väldigt lång tid. Ett sätt för dig att se ifall webbhotellet har bra support är att ringa till dem och se vilket bemötande du får av dem. Två webbhotell som vi på Sitea måste berömma för sin support är FSdata och Loopia.
Slutsats: Välj ett webbhotell med telefonsupport och generösa supporttider.
-
Val av Teknik.
Det här kan verka uppenbart men välj ett webbhotell som stödjer den typ av programvaru och konfiguration som du arbetar med såsom MySQL, WordPress m.m.
-
E-postmöjlighet.
De flesta webbhotellen idag erbjuder automatiska och gratis e-postadresser. Det är ett enkelt sätt att få företaget att se professionellt ut i stället för att använda gmail-adresser.
-
Priset för webbhotellet.
Priser är en faktor som jag faktiskt skulle undervärdera i detta sammanhang. Väldigt ofta är det stor skillnad på ett webbhotell som erbjuder hosting för 79kr och ett som erbjuder det från 119kr. Man får lite det man betalar för så fall inte för det klassiska tricket att väljda det webbhotell som kostar minst för det kostar ofta mer än vad man tänker när man inte får tag på supporten eller webbservern ligger nere. Se också över om priset är inklusive eller exklusive moms.
Slutsats: Våga gärna betala lite mer för webbhotellslösningar. Man får lite det man betalar för!
-
Omdöme på nätet.
Se över vad användare och kunder säger på nätet. Det brukar ge en rättvisande bild av hur pass bra ett webbhotell är.