Skip to main content

Vad Kostar en Hemsida? Hemsida Pris

Den vanligaste frågan vi får på Sitea är: Vad kostar en hemsida?

Många faktorer spelar in när det gäller priset för att designa och bygga en ny hemsida. Det finns både fasta och löpande kostnader man behöver hålla koll på.

I denna utförliga guide kommer vi gå igenom allt som tillkommer och kostar när man vill få reda på hemsidans pris. Så att du vet vad en hemsida kostar och så slipper du bli överraskad.

Proffstips!
När du ska köpa en ny hemsida och vill vara säker på vad hemsidan kostar så ska du be om fast pris på hemsidan. På det sättet kommer inga överraskningar. Sen bör du också få reda på vilka fasta och löpande kostnader som tillkommer eller är medräknade i hemsidans pris.

vad-kostar-en-hemsida-att-skapa
Tid att läsa:
3-4 minuter
Svårighetsgrad:
Nybörjare
Kategori:
Hemsida & webdesign
pris-hemsida-kostnad
KOSTNADER

Vad kostar det att göra en hemsida?

Och ofta när vi svarar på vad det kostar att köpa en hemsida så tar vi hänsyn till en rad olika faktorer. Enkelt uttryckt är priset helt beroende på till vilken grad som hemsidan ska anpassas, skräddarsys och hemsidans storlek samt graden av grafisk design.

Eller ännu enklare: Det beror på vad kunden behöver samt de löpande kostnaderna som tillkommer efter utvecklingen. Vi kommer i denna guide gå igenom samtliga delar mer genomgående för att kunna fastställa en hemsidas pris.

Vi på Sitea har utfört en liten studie av vad olika webbyråer tar för sina hemsidor och vad det är som ingår i de olika prisklasserna. Vi har funnit att för att svara på frågan ”vad kostar det att göra en hemsida” så kan vi dela upp det i fyra olika prisklasser.

Vi kommer nu gå igenom vad du får i respektive prisklass så att du som kund kan avgöra om hemsidans pris och de funktioner som ingår är ett bra erbjudande. För det är inte alltid en hemsida till ett lågt pris i slutändan blir en prisvärd hemsida. Och sedan ska priset alltid kopplas till vad du är ute efter.

En hemsida som kostar lite mer men som ger dig många kunder blir snabbt en prisvärd hemsida.

PAKET

Prisnivåer:

Hemsidor kan utvecklas på en rad olika sätt och innebära olika typer av kostnader beroende på hur de ska se ut och vad de ska innehålla. I denna guide går vi bland annat igenom följande prisnivåer och vad du kan räkna med att få för din investering.

4900 – 6900kr
6900 – 12 900kr
12 900 – 22 900kr
över 22 900kr

Glöm inte de löpande kostnaderna!
Utvecklingskostnaden är en viktig faktor för vad hemsidan kommer att kosta. Men en viktig faktor är vad de löpande kostnaderna är. Detta innefattar bland annat: webbhotell, domän, e-mail, tillägg, säkerhet, SSL-certifikat med mera. Mer om detta längre ned i guiden.

Kostnaden för att skapa en hemsida beror bland annat på:

En hemsidas pris beror på en rad olik aspekter. Kostnaden för en hemsida innebär både fasta och löpande kostnader som är viktiga att hålla koll på.

Proffstips:

Glöm inte bort att räkna med alla kostnader för hemsidan. Det gäller löpande och fasta kostnader.

Grad av anpassning

Hur mycket av hemsidan ska skräddarsys?

Grafisk profil

Vilken grafisk profil och design ska hemsidan ha?

Antalet undersidor

Antalet sidor/flikar påverkar hemsidans slutliga pris.

Hemsidans funktioner

Vilka funktioner hemsidan ska ha påverkar priset.

Önskemål och budget

Den budget du har för hemsidan påverkar dess utveckling.

Kostnad för webbhotell

Webbhotellets kvalitet och hastighet påverkar löpande kostnader.

Domänkostnad

Hemsidans domän (namn) kostar vanligtvis per år.

Tillägg & plugins

Tillägg och plugins är tillkommande kostnader för hemsidan.

Kostnader för webbdesigner

Räkna också på kostnader när webbdesigner gör ändringar.

Hemsidans kostnader:

Det finns en del kostnader som är vanligt förekommande när man funderar kring en hemsidas pris. Dessa kostnadsfaktorer kommer vi specificera kortfattat nedan. Kostnaderna är både löpande utvecklingskostnader och fasta engångskostnader.

En vanlig hemsida kostar:

I snitt får du räkna på att lägga ned cirka 8 000 – 20 000kr för en hemsida. Det inkluderar samtliga kostnader, både fasta och löpande, för det första året.

Domänkostnad

En domän kostar cirka 129kr per år.

Webbhotell

Webhotell kostar ca 60-169kr/mån

Webbutvecklare

En webbutvecklare kostar cirka 800kr/h

Bilder till hemsidan

Köpta bilder (Stockfoton) kostar cirka 20kr/st

Photoshop /Adobe XD

Bildredigeringsprogram kostar runt 150kr/mån

Tid att utveckla en hemsida

Det tar ofta 15-30h att skapa en hemsida

Kort sammanfattning

Nedan följer en kort genomgång av skillnaden mellan kostnaderna att bygga en hemsida själv jämfört med att köpa hemsidan av en byrå. Mer genomgående resonemang om priserna för respektive punkt hittar du längre ned i guiden.

HEMSIDA BASIC

Hemsida pris: 4900- 6900 kr

Det finns en mängd webbyråer som erbjuder standardhemsidor i denna prisklass. En hemsida i denna prisklass ger dig 4-5 undersidor, relativt enkel design och grafisk profil samt låg grad av anpassning och unik design.

Om du är ute efter en enkel hemsida, med sidorna ”Om Företaget”, ”Kontakt”, ”Tjänster” och en ”huvudsida” så är denna prisklass perfekt för dig! Du förväntar dig inte heller att hemsidan ska vara sökmotoroptimerad – utan det ska vara som ett digitalt CV. I denna prisklass för hemsida så kan du räkna med att få:

4-5 Undersidor

Simpel design

Byggd i WordPress

Ingen sökmotoroptimering

Enkel mobilanpassning

Byggd med temadesign

Det här får du:

Enkelt uttryck får du en hemsida med enkel design, simpel funktionalitet och ett få antal undersidor. Detta paket passar för bloggare, samt mycket små företag med ett mycket få antal tjänster.

Få ett prisförslag

Fyll i formuläret så får du ett prisförslag för din hemsida.

    HEMSIDA MEDIUM

    Hemsida pris: 6900 – 12 900 kr

    När väl priset för en hemsida ökar så ökar även kvaliteten på hemsidan. I denna prisklass ingår givetvis det som ingår i den tidigare prisklassen, men nu ingår extra funktionalitet, mer unik design och profil för hemsidan, fler undersidor samt en mer optimerad hemsida både grafiskt och innehållsmässigt.

    När en kund frågar: vad kostar en hemsida att skapa så är den mest avgörande faktorn designen på hemsidan. Det som kostar är att koda hemsidan i termer av HTML, CSS och Java, och ju mer avancerad design en kund efterfrågar desto mer ökar priset för en hemsida. I denna prisklass så ökar kvaliteten på hemsidan och designen blir lite mer tilltalande. För mindre företag så är denna prisklass ofta en bra utgångspunkt.

    Ofta kan det vara värt att betala lite extra för att på så sätt få en unik hemsida som blir mer insäljande och kan generera kunder. I denna prisklass brukar följande ingå:

    Avancerad hemsida

    5-12 Undersidor

    Unik design

    Sökmotoroptimering

    Anpassade funktioner

    Responsiv design

    Ofta byggs dessa hemsidor i CMS-systemet WordPress och skräddarsys i denna prisklass. WordPress-temat anpassas, och det brukar också finnas stöd för nyhetsflöden.

    Det här får du:

    En hemsida i denna prisklass brukar passa utmärkt för små och medelstora företag. När antalet undersidor ökar så finns det större utrymme att profilera sina tjänster. Nu blir det också ett större antal anpassade funktioner och en mer unik och skräddarsydd design. Nu kan man som kund också va mer påtryckande vad gäller designmöjligheter och design.

    Vad är WordPress?

    Läs mer om världens största plattform för hemsidor.

    NY HEMSIDA?

    Öka din försäljning och få fler kunder. Låt oss på Sitea bygga din nya hemsida åt dig.

    VILL DU SYNAS PÅ GOOGLE?

    Vi ökar trafiken och antalet kunder till hemsidan. Sökordsoptimera hemsidan idag!

    SÖKER DU HJÄLP MED HEMSIDA

    Vi på Sitea hjälper dig med att utveckla hemsidan. Med både stort och smått.

    GUIDE | Så Köper du en Hemsida till lågt Pris!

    Allt du behöver veta för dig som vill köpa en ny hemsida och vill ha koll på alla kostnader.
    Lär dig om: Priser för webbhotell, domäner, hur du väljer webbyrå, prisklasser och bilder hur du sänker priset!

    HEMSIDA PRO

    Hemsida pris: 12 900 – 22 900 kr

    I denna prisklass så kan du som kund förvänta dig att en riktigt bra hemsida skapas. I denna prisklass handlar det om betydligt mer anpassade hemsidor som också ställer ett större krav på uppdateringar, underhåll samt kodning. Det som gör att priset på hemsidan gått upp är att väldigt mycket design och funktioner är specialanpassade.

    Du kan bland annat förvänta dig att hemsidan har olika sidhuvuden under varje enskild undersida, funktioner för nyheter och inlägg indelade efter kategorier. Dessutom ska du som kund också enkelt kunna göra små ändringar på hemsidan själv. Det som är avgörande inom denna prisklass är graden av specialanpassning och antalet funktioner. Det är också rimligt att hemsidan har fler undersidor i denna prisklass.

    Det är med andra ord relativt svårt att närmare precisera exakt vad som ingår för en hemsida som kostar mellan 12 900kr till 22 900kr. Du kan räkna på ett stort antal undersidor, helt unik design och skräddarsydda funktioner och viss sökordsoptimering. Du bör få en:

    12-20 Undersidor

    Professionell hemsida

    Skräddarsydd design

    Grafisk profil

    Optimerad hastighet

    Unik mobildesign

    När vi kommer till denna prisnivå så byggs de oftast i WordPress eller liknande CMS-system, och har en hög grad av skräddarsydd grafisk profilering. Det innebär ofta bildredigering och unika bilder. Dessutom läggs ofta en mycket god grund för sökmotoroptimering. Flöde för nyheter kan du räkna med också ingår i hemsidans pris.

    Det här får du:

    En hemsida som kostar så mycket är perfekt för medelstora företag och är ofta där hemsidans pris landar. I denna prisklass för hemsida så kan du också räkna med skräddarsydd design efter ditt företags varumärke.

    Bygga din egen hemsida?

    Lär dig allt du behöver veta för att bygga en egen hemsida.

    HEMSIDA PRO +

    Hemsida pris: 22 900kr+

    När väl priset överstiger 22 900kr så beror det med största sannolikhet på webbdesignen, programmeringstimmarna och graden av specialanpassade och unika funktioner. Hemsidor i denna prisklass har ofta med större hemsidor att göra och där antalet undersidor överstiger 20st och där en standardlösning inte är optimalt.

    I denna prisklass brukar designen vara betydligt mer avancerad och skräddarsydd. Ofta speglar den en typ av grafisk manual som företaget redan har. Element, bilder och grafik brukar skräddarsys efter företagets grafiska profil i denna prisklass. Det gör att designtimmarna ökar och således också priset för hemsidan.

    Vi hoppas att denna guide har hjälpt dig svara på frågan: vad kostar en hemsida. Om du har fler frågor eller vill ha något mer specifikt förklarat så är du välkommen att kontakta oss på Sitea på info@sitea.se 

    Glöm inte bort att det är du som avgör vad du vill betala för hemsidan!

    Det här får du:

    Du kan räkna med att hemsidan är optimerad för hastighet, avancerad grafisk profil med bildredigering samt sökordsoptimering. Det finns många hemsidor som överstiger 22 900kr – men som tidigare nämnt är det helt beroende på antalet timmar hemsidan har tagit att göra.

    Hur ser en hemsida från Sitea ut?

    Se några av de 530+ hemsidor som vi på Sitea byggt.

    KOSTNADER & AVGIFTER

    Löpande kostnader för hemsida (hosting & domännamn)

    Det är inte bara utvecklingen av hemsidan som kostar! När väl utvecklingen är klar så tillkommer löpande kostnader för hemsidan. De innefattar kostnad för hemsidans adress/namn (domännamn t.ex. www.sitea.se) och hosting av hemsidan.

    Löpande kostnader för en hemsida kan innefatta:

    • Hosting kostar mellan 79 – 149kr/månad (kan kosta mycket mer beroende på leverantör & prestanda)
    • Domännamn cirka 129kr/namn och år
    • Tillägg såsom virusscanners och säkerhet

    När du ska välja leverantör av webbhotell eller hosting så finns det olika parametrar att tänka igenom. Här kan du läsa mer om vad du ska tänka på när du ska välja webbhotell.

    Webbyråer som tar betalt per månad för hemsidan
    Det finns en del webbyråer som erbjuder hemsidor till en till synas låg månadskostnad. Detta är i många fall en lösning som blir dyrare för dig på lång sikt. Beroende på hemsidans omfattning så kan en enkel hemsida ofta kosta många gånger vad en engångskostnad skulle kosta för hemsidans utveckling. Dessutom är du ofta bunden i flera månader och i många fall också år.

    Serviceavtal från webbyrå
    Vissa företag önskar löpande serviceavtal för hemsidans drift och funktionalitet. Det är en kostnad som kan vara bra att räkna med om ni som företag har de behoven. Detta brukar ofta specificeras som en fat månadskostnad där ett visst antal kodtimmar, uppdateringar och backup av sida ingår.

    Proffstips!
    En rekommendation vi på Sitea ofta ger är att betala för flera år för ditt domännamn så är du säker på att du kommer ha domännamnet över längre tidsperioder. Dessutom kan du också med fördel köpa varianter av domännamnet med t.ex. .se, .nu och .com.
    hemsida-kostnad-webbhotell-och-domännamn-pris

    Webhotell kostar mellan 79 – 149kr/mån

    domännamn-kostnad-hemsida-pris

    Domännamn kostar ca 129kr/år

    BILDER & GRAFIK

    Vad kostar bilder till hemsidan?

    Ofta när man vill köpa en ny hemsida så vill man i samma veva också byta ut bilderna. Bilder gör mycket för hemsidans intryck. Men det är också också en kostnad för hemsidan inte alla räknar på. Bilder till hemsidor kallas ofta för ”Stock-bilder” och kan köpas från hemsidor för så lite som några kronor. De flesta sidor såsom Shutterstock, Adobe Photos, Elements Envato och iStock med flera erbjuder paket för att ladda ned en viss mängd bilder för.

    Kostnaden för att köpa bilder till en hemsida brukar ligga på 5-20kr/st eller månadsvis mellan 200-700kr. 

    Proffstips!
    En rekommendation vi på Sitea ofta ger är att betala för flera år för ditt domännamn så är du säker på att du kommer ha domännamnet över längre tidsperioder. Dessutom kan du också med fördel köpa varianter av domännamnet med t.ex. .se, .nu och .com.

    Stockbilder finns både gratis och betalda.

    UTVECKLINGSKOSTNADER

    Kostnad för utveckling av hemsidan

    En utgift som man ofta glömmer bort som är kopplad till hemsidans pris är kostnaden för utveckling av hemsidan. Efter hemsidan är klar så kan det vara så att man har ett behov att göra små ändringar, uppdateringar, och lägga in nya sidor. Om man inte gör detta själv och behöver hjälp så är det läge att anlita en webbutvecklare. I snitt kostar en webbutvecklare mellan 600 – 1 000kr/h.

    Vissa webbutvecklare erbjuder också fast-pris på de ändringar de gör så att du som kund vet vad det kommer kosta att ändra på hemsidan. Det kan vara en trygghet och något vi på Sitea rekommenderar att du som kund frågar efter.

    Något som är viktigt att veta om för att få en klar bild av hemsidans pris är hur mycket specialutveckling som krävs. I vissa fall kan specifika funktion, integrationer och skräddarsydd utveckling kosta mer än vad hemsidans design gör. Så ett tips är att ha en nära dialog med utvecklaren för att priset för hemsidan inte ska skjuta iväg på exempelvis småfunktioner.

    Kostnaden att anlita en webbdesigner

    Om du inte vill bygga hemsidan själv så är det vanligaste sättet att anlita en webbdesigner. Då kommer hemsidans pris spegla dina behov och önskemål. Det är det bästa alternativet om:

    • Om du inte har några tekniska kunskaper
    • Tid är en faktor som är viktig
    • Du behöver en mycket komplex/skräddarsydd webbplats
    • Du har en stor budget och behöver en stor hemsida

    Det finns inga begränsningar för vad du kan göra med hemsidor som byggts av en kompetent webbdesigner. Att få din hemsida klar på detta sätt kostar ofta mellan 15 000kr till 35 000kr. Sedan kan du ofta räkna på månatliga kostnader för justeringar som du kan tänkas betala för att få gjorda löpande.

    Dessa kostnader täcker allt du behöver, inklusive teman, webbhotell, säkerhet, professionell hjälp – installation, design och utveckling, skapande av innehåll, underhåll etc.

    Olika faktorer påverkar dock kostnaden för att anställa en webbdesigner. Dessa består ofta av:

    • Webbplatsens komplexitet
    • Designerns uppgift – ska utvecklaren hantera hosting, domän, plugins eller enbart bygga och designa det grafisk?
    • Ska utvecklaren bygga hemsidan från grunden eller använda färdiga mallar?
    • Vilka funktioner som du vill ha på din webbplats
    • Antalet sidor som webbplatsen ska ha
    Proffstips:
    Be om fast pris på utvecklingen av hemsidan så att du får stenkoll på hemsidans pris.
    webbutveckling-kostnad-hemsida

    En webbutvecklare kostar i snitt
    600 – 1 000kr/h

    VÄLJA RÄTT PAKET

    Så väljer du rätt paket

    När du kommit så pass långt att du känner att det är dags att köpa hemsida så kan det vara svårt att avgöra vilken typ av paket du ska välja och vad det är du verkligen behöver. För att göra valet enkelt så bör du först komma fram till vad du vill att hemsidan ska vara och generera.

    Om det ska vara en enkel sida där dina kunder enkelt för reda på information så kan det räcka med det billigaste priset för hemsidan. Däremot, om du vill att hemsidan ska spela an aktiv roll i att skapa nya kunder och du behöver något som attraherar potentiella leads så ska du helt klart välja ett dyrare alternativ med mer avancerad design, sökmotoroptimering och estetisk kraft.

    Det kan också vara klokt att sätta en budget för hemsidan, innan du börjar höra av dig till leverantörer, så kan det också vara så att du får ett bättre pris än det du tänkt dig. Så priset för en hemsida beror på vad du vill att hemsidan ska skapa, vad du är villig att betala för hemsidan samt vilka funktioner hemsidan ska ha.

    Proffstips:
    Be om fast pris på utvecklingen av hemsidan så att du får stenkoll på hemsidans pris.

    Vi skapar hemsidan

    Se våra paket för hemsidor. Från 5 785:-

    VÄLJA RÄTT PAKET

    Vad kostar det att utveckla hemsidan själv?

    Om du inte vill betala en webbyrå eller utvecklare för att skapa hemsidan så kan du välja att bygga den helt själv. Då blir kostnaden för hemsidan lägre. Priset för en hemsida som man bygger själv beror på ett flertal faktorer. 

    Det första du bör räkna med är tiden det tar att utveckla hemsidan. Det bör du räkna med som en kostnad för hemsidan. Så även om det är pengar du tjänar, så är det tid du betalar med. Sen bör du ha vissa kunskaper i bildredigering, grundläggande kunskaper i ditt CMS-system t.ex. WordPress eller Wix och ett webbhotell som står för hemsidans webbhosting.

    Den kostnad du kan räkna med att tjäna på är utvecklingskostnaden. Övriga kostnader som tillägg, funktioner, integrationer och webbhotell är fortfarande kostnad att räkna med.

    Skapa en hemsida själv med en ”website builder”
    Detta är utan tvekan det billigaste sättet att bygga och bygga din egen hemsida. Att bygga en hemsidan med den här metoden innebär oftast en månatlig prenumeration och avgift som vanligtvis kostar mellan 6-50$/månad. Denna avgift brukar i de flesta fall täcka hosting, säkerhet, gratis teman och inbyggda funktioner och tillägg.

    Ett ytterligare sätt att bygga en hemsida som kostar mindre är att installera gratis tillägg som erbjuder extra funktionalitet. De betalda tilläggen kostar ofta mellan 10-20$ och innebär oftast en engångskostnad. Genom att använda en webbplatsbyggare minskar priset för hemsidan då du slipper betala för säkerhet, teman, webbhotell eller professionell hjälp. Detta eftersom din månatliga prenumeration täcker en stor del av detta.

    Beroende på prenumerationspaket kan användningen av webbplatsen dock vara begränsad till vissa funktioner, exempelvis så kan e-handel vara svårt att få till eller så kostar det extra. Denna typ av lösning dig om du:

    • Du är inte tekniskt kunnig
    • Du behöver en personlig webbplats / portfölj
    • Du måste få upp webbplatsen så snabbt som möjligt.

    Nedan är listan över onlineverktyg för att bygga hemsida som du kan använda. Deras instegstjäsnter för hemsida kostar:

    • WIX –  13$/månad
    • Squarespace – 12$/månad
    • Weebly – 6$/månad

    Återigen är detta det billigaste sättet att bygga och designa en hemsida och således minska hemsidans pris och kostnad dock till begränsad funktionalitet.

    Proffstips:
    Att bygga hemsidan själv är enklare än någonsin. Däremot kan det ta mycket tid i anspråk, och du behöver kunskaper i många olika program och viss kodning.

    Bygga hemsidan själv

    Räkna med behov av kunskaper i design, Photoshop och viss kodning.

    Steg för Steg | Så Köper du en Hemsida

    Allt du behöver veta för dig som vill köpa en ny hemsida och vill ha koll på alla kostnader.
    Du kommer lära dig om: Priser för webbhotell, domäner, hur du väljer webbyrå och prisklasser.

    Sammanfattning – Vad kostar en hemsida 2023

    Det finns flertalet faktorer som avgör en hemsidas totala kostnad. En utav delarna är utvecklingskostnaden, men sedan tillkommer löpande kostnader för drift av hemsidan såsom webbhosting, säkerhet och kostnad för webbhotell. Har du koll på dessa delar så kommer du få koll på vad hemsidans pris blir.

    Hemsidans design & funktionalitet

    Hemsidans storlek, design och funktionalitet avgör hur mycket hemsidans utveckling kommer att kosta. Det kan innefatta integrationer mot olika system, flera språk, e-handelslösningar och animationer.

    Driftkostnader för hemsidan

    När du köper en hemsida så uppkommer, efter utvecklingen, löpande kostnader såsom webbhosting (79 – 149kr/mån +) och domännamn (cirka 130kr/år) samt kostnader för tillägg och funktioner såsom SSL och virusskydd.

    Kontinuerlig support & Utveckling

    Efter hemsidan är utvecklad så kan det uppkomma kostnader för support och fortsatt utveckling. Vissa webbyråer erbjuder serviceavtal för utveckling, uppdatering, virusborttagning, säkerhet och ändringar