GUIDE

Vad Kostar en Hemsida?
Hemsida Pris 2021

Den kanske vanligaste frågan vi får på Sitea är: Vad kostar en hemsida?

vad-kostar-en-hemsida-att-skapa

Vad kostar det att göra en hemsida?

Och ofta när vi svarar på vad det kostar att köpa en hemsida så tar vi hänsyn till en rad olika faktorer. Enkelt uttryckt är det helt beroende på till vilken grad som hemsidan ska anpassas, skräddarsys, hemsidans storlek samt graden av grafisk design.

Eller ännu enklare: Det beror på vad kunden behöver samt de löpande kostnaderna som tillkommer efter utvecklingen. Vi kommer i denna guide gå igenom samtliga aspekter mer genomgående för att kunna fastställa en hemsidas pris.

Kostnaden för att skapa en hemsida och priset beror bland annat på:

 • Grad av anpassning
 • Grafisk profil
 • Antalet undersidor
 • Hemsidans storlek
 • Mängden funktioner
 • Dina önskemål och budget
 • Val av webbhotell (löpande kostnad)
 • Kostnad för domän (kostnad per år)
 • Tillägg på hemsidan såsom t.ex. säkerhetslösningar
 • Eventuella avgifter från webbyrå (t.ex. serviceavtal)

Vi på Sitea har utfört en liten studie av vad olika webbyråer tar för sina hemsidor och vad det är som ingår i de olika prisklasserna. Vi har funnit att för att svara på frågan ”vad kostar det att göra en hemsida” så kan vi dela upp det i fyra olika prisklasser.

Vi kommer nu gå igenom vad du får i respektive prisklass så att du som kund kan avgöra om hemsidans pris och de funktioner som ingår är ett bra erbjudande. För det är inte alltid en hemsida till ett lågt pris i slutändan blir en prisvärd hemsida.

Olika Prisnivåer

Vi går igenom följande priskategorier för vad en hemsida kan kosta och vad du får:

4900 – 6900kr
6900 – 12 900kr
12 900 – 22 900kr
över 22 900kr

Faktorer som avgör vad en hemsida kostar

Det finns flertalet faktorer som avgör en hemsidas totala kostnad. En utav delarna är utvecklingskostnaden, men sedan tillkommer löpande kostnader för drift av hemsidan såsom webbhosting, säkerhet och kostnad för webbhotell. I denna guide hjälper vi dig på vägen att hitta rätt pris för dig.

Hemsidans design & funktionalitet

Hemsidans storlek, design och funktionalitet avgör hur mycket hemsidans utveckling kommer att kosta. Det kan innefatta integrationer mot olika system, flera språk, e-handelslösningar och animationer.

Driftkostnader för hemsidan

När du köper en hemsida så uppkommer, efter utvecklingen, löpande kostnadersåsom webbhosting (79 – 149kr/mån +) och domännamn (cirka 130kr/år) och webbhosting.

Läs mer >

Kontinuerlig support & Utveckling

Efter hemsidan är utvecklad så kan det uppkomma kostnader för support och fortsatt utveckling. Vissa webbyråer erbjuder serviceavtal för utveckling, uppdatering, virusborttagning, säkerhet och ändringar

NY HEMSIDA?

Öka din försäljning och få fler kunder. Låt oss på Sitea bygga din nya hemsida åt dig.

VILL DU SYNAS PÅ GOOGLE?

Vi ökar trafiken och antalet kunder till hemsidan. Sökordsoptimera hemsidan idag!

SÖKER DU HJÄLP MED HEMSIDA

Vi på Sitea hjälper dig med att utveckla hemsidan. Med både stort och smått.

HEMSIDA BASIC

Hemsida pris: 4900- 6900 kr

Det finns en mängd webbyråer som erbjuder standardhemsidor i denna prisklass. En hemsida i denna prisklass ger dig 4-5 undersidor, relativt enkel design och grafisk profil samt låg grad av anpassning och unik design.

Om du är ute efter en enkel hemsida, med sidorna ”Om Företaget”, ”Kontakt”, ”Tjänster” och en ”huvudsida” så är denna prisklass perfekt för dig! Du kan räkna med att få:

 • En simpel hemsida
 • Publiceringsverktyg & CMS (t.ex. WordPress).
 • 4-5 Undersidor
 • Låg grad av design
 • Låg eller ingen grad av Sökordsoptimering
 • Standardteman i WordPress
 • Simpel mobilanpassning

Enkelt uttryck får du en hemsida smed enkel design, simpel funktionalitet och ett få antal undersidor. Detta paket passar för bloggare, samt mycket små företag med ett mycket få antal tjänster.

Få ett prisförslag

Fyll i formuläret så får du ett prisförslag för din hemsida.

  HEMSIDA MEDIUM

  Hemsida pris: 6900 – 12 900 kr

  När väl priset för en hemsida ökar så ökar även kvaliteten på hemsidan. I denna prisklass ingår givetvis det som ingår i den tidigare prisklassen, men nu ingår extra funktionalitet, mer unik design och profil för hemsidan, fler undersidor samt en mer optimerad hemsida både grafiskt och innehållsmässigt.

  När en kund frågar: vad kostar en hemsida att skapa så är den mest avgörande faktorn designen på hemsidan. Det som kostar är att koda hemsidan i termer av HTML, CSS och Java, och ju mer avancerad design en kund efterfrågar desto mer ökar priset för en hemsida.

  Ofta kan det vara värt att betala lite extra för att på så sätt få en unik hemsida som blir mer insäljande och kan generera kunder. I denna prisklass brukar följande ingå:

  • Mer avancerad hemsida
  • Publiceringsverktyg & CMS (t.ex. WordPress).
  • 5-12 Undersidor
  • Unik design
  • Anpassade funktioner
  • Viss grad av sökordsoptimering
  • Nyhetsfunktioner
  • Anpassning av WordPress-tema.
  • Mer anpassad responsiv design

  En hemsida i denna prisklass brukar passa utmärkt för små och medelstora företag. När antalet undersidor ökar så finns det större utrymme att profilera sina tjänster. Nu blir det också ett större antal anpassade funktioner och en mer unik och skräddarsydd design. Nu kan man som kund också va mer påtryckande vad gäller designmöjligheter och design.

  Vad är WordPress?

  Läs mer om världens största plattform för hemsidor.

  GUIDE | Så Köper du en Hemsida till lågt Pris!

  Allt du behöver veta för dig som vill köpa en ny hemsida och vill ha koll på alla kostnader.
  Lär dig om: Priser för webbhotell, domäner, hur du väljer webbyrå, prisklasser och bilder hur du sänker priset!

  HEMSIDA PRO

  Hemsida pris: 12 900 – 22 900 kr

  I denna prisklass så kan du som kund förvänta dig att en riktigt bra hemsida skapas. I denna prisklass handlar det om betydligt mer anpassade hemsidor som också ställer ett större krav på uppdateringar, underhåll samt kodning. Det som gör att priset på hemsidan gått upp är att väldigt mycket design och funktioner är specialanpassade.

  Du kan bland annat förvänta dig att hemsidan har olika sidhuvuden under varje enskild undersida, funktioner för nyheter och inlägg indelade efter kategorier. Dessutom ska du som kund också enkelt kunna göra små ändringar på hemsidan själv. Det som är avgörande inom denna prisklass är graden av specialanpassning och antalet funktioner.

  Det är med andra ord relativt svårt att närmare precisera exakt vad som ingår för en hemsida som kostar mellan 12 900kr till 22 900kr. Du kan räkna på ett stort antal undersidor, helt unik design och skräddarsydda funktioner och viss sökordsoptimering. Du bör få en:

  • Professionell hemsida
  • Publiceringsverktyg & CMS (t.ex. WordPress).
  • 12-20 Undersidor
  • Unik och skräddarsydd design
  • Nyhetsfunktioner
  • Anpassad grafisk profil (färgteman, tema, bildredigering)
  • Optimerad för hastighet
  • Relativt god grad av sökordsoptimering
  • Avancerad mobilanpassning

  En hemsida som kostar så mycket är perfekt för medelstora företag.

  Bygga din egen hemsida?

  Lär dig allt du behöver veta för att bygga en egen hemsida.

  HEMSIDA PRO +

  Hemsida pris: 22 900kr+

  När väl priset överstiger 22 900kr så beror det med största sannolikhet på webbdesignen, programmeringstimmarna och graden av specialanpassade och unika funktioner. Hemsidor i denna prisklass har ofta med väldigt stora hemsidor att göra där antalet undersidor överstiger 20st och där en standardlösning inte är optimalt.

  Du kan räkna med att hemsidan är optimerad för hastighet, avancerad grafisk profil med bildredigering samt sökordsoptimering. Det finns många hemsidor som överstiger 22 900kr – men som tidigare nämnt är det helt beroende på antalet timmar hemsidan har tagit att göra.

  Vi hoppas att denna guide har hjälpt dig svara på frågan: vad kostar en hemsida. Om du har fler frågor eller vill ha något mer specifikt förklarat så är du välkommen att kontakta oss på Sitea på info@sitea.se 

  Glöm inte bort att det är du som avgör priset!

  Hur ser en hemsida från Sitea ut?

  Se några av de 530+ hemsidor som vi på Sitea byggt.

  KOSTNADER & AVGIFTER

  Löpande kostnader för hemsida (hosting & domännamn)

  Det är inte bara utvecklingen av hemsidan som kostar! När väl utvecklingen är klar så tillkommer löpande kostnader för hemsidan. De innefattar kostnad för hemsidans adress/namn (domännamn t.ex. www.sitea.se) och hosting av hemsidan.

  Löpande kostnader för en hemsida kan innefatta:

  • Hosting kostar mellan 79 – 149kr/månad (kan kosta mycket mer beroende på leverantör & prestanda)
  • Domännamn cirka 129kr/namn och år
  • Tillägg såsom virusscanners och säkerhet

  När du ska välja leverantör av webbhotell eller hosting så finns det olika parametrar att tänka igenom. Här kan du läsa mer om vad du ska tänka på när du ska välja webbhotell.

  Webbyråer som tar betalt per månad för hemsidan
  Det finns en del webbyråer som erbjuder hemsidor till en till synas låg månadskostnad. Detta är i många fall en lösning som blir dyrare för dig på lång sikt. Beroende på hemsidans omfattning så kan en enkel hemsida ofta kosta många gånger vad en engångskostnad skulle kosta för hemsidans utveckling. Dessutom är du ofta bunden i flera månader och i många fall också år.

  Serviceavtal från webbyrå
  Vissa företag önskar löpande serviceavtal för hemsidans drift och funktionalitet. Det är en kostnad som kan vara bra att räkna med om ni som företag har de behoven. Detta brukar ofta specificeras som en fat månadskostnad där ett visst antal kodtimmar, uppdateringar och backup av sida ingår.

  Proffstips!
  En rekommendation vi på Sitea ofta ger är att betala för flera år för ditt domännamn så är du säker på att du kommer ha domännamnet över längre tidsperioder. Dessutom kan du också med fördel köpa varianter av domännamnet med t.ex. .se, .nu och .com.
  hemsida-kostnad-webbhotell-och-domännamn-pris

  Webhotell kostar mellan 79 – 149kr/mån

  domännamn-kostnad-hemsida-pris

  Domännamn kostar ca 129kr/år

  UTVECKLINGSKOSTNADER

  Kostnad för utveckling av hemsidan

  En utgift som man ofta glömmer bort som är kopplad till hemsidans pris är kostnaden för utveckling av hemsidan. Efter hemsidan är klar så kan det vara så att man har ett behov att göra små ändringar, uppdateringar, och lägga in nya sidor. Om man inte gör detta själv och behöver hjälp så är det läge att anlita en webbutvecklare. I snitt kostar en webbutvecklare mellan 600 – 1 000kr/h.

  Vissa webbutvecklare erbjuder också fast-pris på de ändringar de gör så att du som kund vet vad det kommer kosta att ändra på hemsidan. Det kan vara en trygghet och något vi på Sitea rekommenderar att du som kund frågar efter.

  Något som är viktigt att veta om för att få en klar bild av hemsidans pris är hur mycket specialutveckling som krävs. I vissa fall kan specifika funktion, integrationer och skräddarsydd utveckling kosta mer än vad hemsidans design gör. Så ett tips är att ha en nära dialog med utvecklaren för att priset för hemsidan inte ska skjuta iväg på exempelvis småfunktioner.

  Proffstips:
  Be om fast pris på utvecklingen av hemsidan så att du får stenkoll på hemsidans pris.
  webbutveckling-kostnad-hemsida

  En webbutvecklare kostar i snitt
  600 – 1 000kr/h

  VÄLJA RÄTT PAKET

  Så väljer du rätt paket

  När du kommit så pass långt att du känner att det är dags att köpa hemsida så kan det vara svårt att avgöra vilken typ av paket du ska välja och vad det är du verkligen behöver. För att göra valet enkelt så bör du först komma fram till vad du vill att hemsidan ska vara och generera.

  Om det ska vara en enkel sida där dina kunder enkelt för reda på information så kan det räcka med det billigaste priset för hemsidan. Däremot, om du vill att hemsidan ska spela an aktiv roll i att skapa nya kunder och du behöver något som attraherar potentiella leads så ska du helt klart välja ett dyrare alternativ med mer avancerad design, sökmotoroptimering och estetisk kraft.

  Det kan också vara klokt att sätta en budget för hemsidan, innan du börjar höra av dig till leverantörer, så kan det också vara så att du får ett bättre pris än det du tänkt dig. Så priset för en hemsida beror på vad du vill att hemsidan ska skapa, vad du är villig att betala för hemsidan samt vilka funktioner hemsidan ska ha.

  Proffstips:
  Be om fast pris på utvecklingen av hemsidan så att du får stenkoll på hemsidans pris.

  Vi skapar hemsidan

  Se våra paket för hemsidor. Från 5 785:-

  VÄLJA RÄTT PAKET

  Vad kostar det att utveckla hemsidan själv?

  Om du inte vill betala en webbyrå eller utvecklare för att skapa hemsidan så kan du välja att bygga den helt själv. Då blir kostnaden för hemsidan lägre. Priset för en hemsida som man bygger själv beror på ett flertal faktorer. 

  Det första du bör räkna med är tiden det tar att utveckla hemsidan. Det bör du räkna med som en kostnad för hemsidan. Så även om det är pengar du tjänar, så är det tid du betalar med. Sen bör du ha vissa kunskaper i bildredigering, grundläggande kunskaper i ditt CMS-system t.ex. WordPress eller Wix och ett webbhotell som står för hemsidans webbhosting.

  Den kostnad du kan räkna med att tjäna på är utvecklingskostnaden. Övriga kostnader som tillägg, funktioner, integrationer och webbhotell är fortfarande kostnad att räkna med.

  Proffstips:
  Att bygga hemsidan själv är enklare än någonsin. Däremot kan det ta mycket tid i anspråk, och du behöver kunskaper i många olika program och viss kodning.

  Bygga hemsidan själv

  Räkna med behov av kunskaper i design, Photoshop och viss kodning.

  Steg för Steg | Så Köper du en Hemsida

  Allt du behöver veta för dig som vill köpa en ny hemsida och vill ha koll på alla kostnader.
  Du kommer lära dig om: Priser för webbhotell, domäner, hur du väljer webbyrå och prisklasser.