Topp 10 On-Page SEO faktorer
Alla vill ranka på Googles sökresultatsida, för ju högre upp man rankar desto fler besökare lockar man till sin hemsida. När det kommer till digital marknadsföring är SEO en av de mest betydande faktorerna för att öka trafiken till en hemsida organiskt.
Men SEO förändras också ständigt i takt med att Google och dess algoritmer blir smartare – hemsidor som upprepar samma fras om och om igen är inte längre vägen till toppen, utan nu analyseras hemsidans kvalitet och relevans mer än att bara föra in nyckelordet x antal gånger.
Målet med Google är ju trots allt att ge användaren det bästa möjliga resultatet på en relevant sökfråga. Så hur når vi till toppen av Googles sökresultat? On-page SEO faktorer är en väg dit! Här är vår topp 10 lista för on-page SEO faktorer som hjälper er att ranka.
De viktigaste faktorerna:
- EAT – Expertise Authority Trust
- Titeltagg
- Metabeskrivning
- SEO-vänlig webbadress
- H1-taggen och andra rubriktaggar
- Alt-tagg
- En sökfras per sida
- Sidhastighet
- Mobilvänlighet
- Skriv för läsaren först, optimera sen
Vad är on-page SEO och varför är on-page SEO viktigt?
On-page SEO är optimering av din hemsidas innehåll; dess titeltagg, länkar, rubriker, metabeskrivning och mycket mer.
Det spelar ingen roll om du har en jättesnygg och användarvänlig hemsida som laddar snabbt och som lockar kunder med riktiga topperbjudanden om den saknar kvalitetsinnehåll. Det är just det sistnämnda, kvalitetsinnehåll, som krävs för att ranka på Google. Och när du väl har börjat ranka kommer besökarna att gilla din snygga och användarvänliga hemsida, så mycket att de börjar länka till den, vilket gör att du genererar ännu mer trafik.
-
EAT – Expertise Authority Trust
EAT är ett analysredskap som Google använder för att analysera innehållet på en hemsidas trovärdighet och auktoritet. Hur viktigt EAT är för just din hemsida beror på vad den handlar om – när det kommer till hemsidor om till exempel hälsa, ekonomi och säkerhet är EAT viktigt, och om ditt företag verkar inom någon av dessa branscher är det viktigt att innehållet på er hemsida är skrivit med hög expertis, trovärdighet och auktoritet. Kort sagt handlar det helt enkelt om att Google, genom att använda EAT, vill publicera pålitlig och högkvalitativt innehåll.
Tips för att öka din hemsidas EAT ranking:
- Bli länkad från andra sidor med hög auktoritet
- Ange kontaktinformation (var transparent om hemsidans identitet)
- Publicera detaljrika och informationsrika artiklar
- Få många positiva recensioner från besökare
-
Titeltagg (metatitel)
Titeltagg, eller metatitel, är den text som syns i blå färg på sökresultatssidan och på fliken i din webbläsare – det är helt enkelt titeln på sidan. Ju tydligare och SEO-strategiskt vald titel, desto bättre vet robotarna på Google hur de ska tolka din hemsidas innehåll. En välskriven Titel tagg lockar fler besökare och ökar synligheten för ditt företag.

Tips för en välskriven titeltagg:
- Skriv en korrekt och kort beskrivning av sidans innehåll
- Använd nyckelordet i titeltaggen
- Använd inte mer än 50–60 tecken för titeltaggen, fler tecken än så syns inte bland sökresultaten
- Genom att ha flera olika landningssidor med unika titlar får ni både mer innehåll och högre chans att synas på SERP
-
Metabeskrivning
Metabeskrivning är den korta beskrivningen som visas under titeltaggen på SERP – sökresultatssidan. Precis som titeltaggen beskriver du här sidans innehåll, och ju bättre beskrivet desto fler klick får du. Att få till en bra metabeskrivning som både får med all nödvändig information och sticker ut ur mängden kan vara svårare än man tror.

Tips för metabeskrivning:
-
- Max 150–160 ord
- Beskriv sidans innehåll, inkludera sökord och marknadsför ditt innehåll
- … samtidigt som texten ska vara övertygande, lockande och kännas originell
-
SEO-vänlig webbadress
URL:en (Uniform Resource Locator) är det som syns i adressfältet i din webbläsare, och ju enklare URL desto enklare blir det för Googles sökrobotar att förstå innehållet på din hemsida.

Tips för att skapa SEO-vänliga webbadresser:
-
- Nämn alltid det primära sökordet
- Håll URL:en enkel och kort med gemener – undvik siffror och specialtecken
- Används bindestreck som avgränsare eller mellanrum i URL:en
- Använd alltid HTTPS-säkerhet
-
H1-taggen och andra rubriktaggar
H1 taggen och andra rubriktaggar hjälper dig att separera och sortera innehållet på din hemsida. H1, som är den största taggen, har det högsta relativa värdet av hemsidan, medans den minsta, H6, har det lägsta värdet.

Tips för rubriktaggar:
- Varje sida bör ha en H1-taggar och några stycken H2-taggar
- Inkludera sökord i rubriktaggar
- Strukturera och använd underrubriker
- Använd taggarna för att separera innehåll och fånga läsarnas blick
-
Alt-tagg
Alt-taggen är den beskrivande text som brukar finnas på hemsidor för att ge information om bilder och multimedia. Förutom att alt-taggar gör din hemsida mer tillgänglig blir det också enklare för sökmotorer att förstå innehållet på din hemsida.

Tips för alt-taggar:
- Använd alt-taggar för att beskriva bilder och multimedia
- Less is more; det behöver inte vara några avancerade beskrivningar.
-
En sökfras per sida
Lägg fokuset på en sökfras per sida. Det enklaste sättet att locka besökare till sin hemsida är att dela upp både innehållet och sökorden. Kanske erbjuder ni många olika tjänster inom samma område; men fokusera på en tjänst på en sida. På så sätt är det enklare för Google att lista ut vad ni erbjuder – och när de ska visa upp just ert företag på sökresultatssidan.

Tips för sökfras:
- Att lista ut bra sökfraser är en hel vetenskap i sig. Läs gärna vår guide om SEO texter.
-
Sidhastighet
Vi är otåliga på internet idag, och sidor som tar lång tid att ladda får sällan en andra chans – statistik visar att knappt några besökare är kvar om hemsidan tar längre än 10 sekunder att ladda. Och visst vore det olyckligt om ni får in trafik som direkt lämnar på grund av en långsam sidhastighet.

Tips för att optimera din sidhastighet:
- Förminska och effektivisera CSS-, JavaScript- och HTML- filer
- Komprimera bilder och videor
- Minska antalet omdirigeringar
-
Mobilvänlighet
Idag måste våra hemsidor vara väl anpassade även för mobila enheter och olika läsplattor så som iPads. Men vad betyder egentligen att en hemsida är mobilvänlig? Jo, att dess innehåll anpassar sig efter skärmupplösningen. Hemsidan ska helt enkelt fungera både på en stor dataskärm och en liten, avlång mobilskärm.

Tips för att få hemsidan med mobilvänlig:
- Använd en responsiv webbdesign
- Gör det enkelt att navigera på hemsidan
- Välj rätt teckensnitt och storlekar
- Undvik stora block av text
-
Skriv för läsaren först, optimera sen
Sist men inte minst, glöm inte att skriva för användaren först, och optimera det till sökmotorerna efter! Genom att optimera både texten och några andra viktiga delar på er hemsida, så som rubriktaggar, kan ni hjälpa robotarna på sökmotorerna att göra ert innehåll mer begripligt. Var noga med att använda och utnyttja titeltaggar, metabeskrivningar, H1-taggar, interna länkar, innehåll och nyckelord. Men glöm inte bort att det ju trots allt är en människa som ska läsa texten, så skriv för besökaren i första hand och fixa SEO-delarna efteråt. Lycka till!