Skip to main content

Design, Trender & Strategi

Snygga Hemsidor för 2022 – Inspiration & Så gör du!

Kommer du ihåg att det för 10 år sedan var det viktigt att alla företag skulle ha en hemsida? Sedan om hemsidan var snygg eller inte spelade inte så stor roll. Verktygen för att utveckla hemsidor då var tämligen begränsade och det var viktigare med funktion än estetik. Kanaks kommer du ihåg hur fula hemsidorna kunde vara, och än idag hamnar man ibland på en sådan gammal relik.

Men… idag är det annorlunda. Mycket annorlunda. Det har blivit enklare och billigare att bygga hemsidor och hemsidor är idag en del av företagens marknadsföring och utgör flertalet säljande och leadsgenererande funktioner.

snyggaste-hemsidor

Det viktigaste för företag är att deras snygga hemsidor knyter an till kunder och skapar den första relationen till dem. För hela 80% av kundresorna börjar på Google idag. Och då tänker du ju naturligtvis: ”Shit, då är det viktigt med en snygg och inspirerande hemsida”

Inte nog med det! Idag går det att göra köp, registrera sig, se videos, boka, och beställa. Hemsidor är idag en integrerad del i många företags marknadsföringsstrategi!

Vad finns det för utmaningar att skapa en snygg hemsida. Eller kanske mer precist: Vad är en snygg hemsida?

Vi på Sitea har åratal av erfarenhet inom webbutveckling och strategisk marknadsföring och delger nu våra bästa tips och lite inspiration för snygga hemsidor.

snygg-hemsida-inspiration-design

En Snygg Hemsida Måste också:

 1. Leverera en användarupplevelse som stärker företagets varumärke och relation till kunden
 2. Bör bestå av en grafisk designprofil och färgval som erbjuder en tydlig och enhetlig design
 3. Ett fåtal utvalda typsnitt (max 2-3). En för brödtext, samt en för titlar och möjligen en tredje för dekorativa ändamål.
 4. Lättnavigerad menu och tydlig struktur på hemsidan (ska vara lätt att hitta)
 5. Mobilanpassad – idag är trafiken från mobilen större än från datorer.
 6. En hemsida måste vara tekniskt optimerad. Ingen bilar en långsam hemsida. Allra minst Google.
 7. Och kanske viktigast av allt. Hemsidan ska fylla besökarnas behov.

Denna lista är givetvis inte uttömmande för att utveckla snygga hemsidor, men det är några aspekter som många inte tänker på.

Gå till bilderna

Vill du ha hjälp med att snygga till hemsidan?

Kontakta oss

Du får inte bara tänka på att hemsidan ska vara ”snygg”

När många kunder till oss tänker på ”snygga hemsidor” så tänker många ofta enbart på de estetiska aspekterna såsom snygga bilder, bra färgval, typsnitt och en överlag väl komponera grafisk profil och layout. Det är ofta kopplat enbart till det estetiska.

köpa hemsida webbyrå-min

Är funktion viktigare än att designa en snygg hemsida?

Vi på Sitea tar gärna steget längre och tycker att en ”Snygg hemsida” också ska vara funktionell, användarvänlig samt leadsgenererande och lönsam. För en snygg hemsida utan potential att göra besökare till kunder är enbart just det: en snygg hemsida. Men en hemsida utgör ju en funktion. Det är ett medel som ska leda till en kundrelation och leverera värde.

Du får därför inte missa detta… Den kanske viktigaste aspekten för dig som söker efter att bygga en snygg hemsida är just vikten av att förstå din hemsidas syfte och funktion. Vad är det för värde och upplevelse/erbjudande som den ska skapa gentemot besökarna?

Därför är det viktigt att du ställer dig själv frågan: ”Vad är det för syften min hemsida ska uppfylla”? Sedan bör designen på hemsidan nyttja syftena för att skapa en struktur och layout som effektivt möter besökar- och kundnyttan.

https://www.sitea.se/digital-marknadsforing/ Visste du att 80% av alla kunder börjar sin köpresa på Google?
hemsida-inspiration-2019

Varför MÅSTE min hemsida se professionell ut?

För många potentiella kunder så är idag en hemsida en naturlig del utav hur människor kommer i kontakt med ett företag. Relationen börjar ofta med ett intryck av företagets hemsida när det finns et intresse för företagets tjänster/produkter.

En potential kund hör talas om företaget och väljer sedan att ”surfa runt” på nätet. Detta första intryck, som sammanstrålar i första gången någon besöker företagets hemsida, är av största vikt.

Historiskt sätt så var det rykten, bilder, butiker och fysiska manifestationer av företag som blev och var del i hur imagen skapades. Idag, är detta givetvis en aspekt som kvarlever, men likväl som ett dåligt rykte eller ful butik påverkade försäljningen så kommer en oattraktiv hemsida idag leda till samma begränsade resultat.

Därför börjar allt fler företag se en hemsida som del i företagets totala närvaro, marknadsföring, branding och säljkanal.

Gå till bilderna direkt!

Vad finns det för fördelar med en snygg hemsida?

 • Är en del i företagets marknadsföringsstrategi
 • Inger förtroende och ett gott första intryck
 • En del av företagets branding
 • Levererar information och värde på olika enheter (mobil, dator osv.)
 • Fungerar som säljkanal och skapar leads
 • Employer branding för nya medarbetare
 • Fler och nya kunder

22 GRYMMA EXEMPEL

Snygga Hemsidor 2021

Vi börjar med förstasidan, eller index som den också kallas,

snygga-hemsidor-exempel-bild

Feed har gjort en otroligt snygg förstasida som är prisbelönt! Dem arbetar med rörliga element och enkel navigation.

dropbox-snygg-hemsida

Här följer ett exempel på hur Dropbox använder sig av knappar får att dirigera besökaren att antingen välja plan högst upp till höger eller läsa mera.

snygg-hemsida-2019-minimalistisk

ETQ arbetar mycket väl med minimalistisk design utan starka kontraster för en hemsida med bra ”flow” och helhetskänsla som gör att man gärna navigerar mer.  

swiss-snygg-hemsida

SWISS arbetar här mycket väl med svartvitt och visar väl hur mycket en bra så kallad ”hero image” kan medföra för känsla till dina besökare. Känns exklusivt eller hur?

snygg-hemsida-square

Minimums arbetar på sin hemsida mycket med välbalanserad design i fyrkanter och kvadratisk komposition. Snyggt tycker vi på Sitea!

stewe-williams-snygg-hemsida

Här är en hemsida som vi på Sitea har utvecklat, visst får man skryta lite, han är en mycket duktig PT. Vi arbetade med egentagna bilder och starka färger samt ”Hero Image”.

snygg-hemsida-inspiration
hemsida-inspiration
inspiration-för-smnygg-hemsida
snygg-hemsida
snygg-hemsida-calendly
tesla-snyggaste-hemsidan
snygg-hemsida-inspiration2
ibm-hemsida
e-handel-inspiration
snygg-inspiration-färg
versett-snygg-hemsida-exempel
svart-snygg-hemsida
minimalistisk-design
inspiration-hemsida-färgglad
hemsida-äventyr
snygg-hemsida-2019
webbdesign-snygg-hemsida

Siteas bästa tips för en snygg hemsida:

 1. Välj 3-4 färger där 2 färger är huvudfärger och de två andra accentfärger. Det innebär att du håller dig till få färger för en enhetlig design och syns hemsida. Här kan du läsa mer om att välja rätt färg hemsida
 2. Tänk på balansen. Varje sektion på hemsidan ska kännas balanserad i färg, form och ton.
 3. Utveckla en bra logotyp som ger en professionell känsla och inspirerar. Underskatta inte vikten av en bra logotyp
 4. Använd BRA bilder. Ofta när kunder till oss beskriver hemsidor dem gillar så är det ofta bilderna dem uppskattar. Och faktum är att hemsidor ofta är väldigt bildbaserade idag.
 5. Tänk simplicitet. Tänk på att inte visa för mycket på en gång. Ett vanligt problem när man börjar med en ny hemsida är att vilja visa för mycket på en gång. Det förvirrar användaren och blir snabbt stökigt. Enkelt är oftast snyggast och ju mer du lägger in i designen ju svårare blir det att få det enhetligt.
 6. Strukturerad meny är helt avgörande för bra användarvänlighet för din hemsida. Är navigeringen enkel så kommer dina användare uppskatta det och din hemsida kommer prestera bättre samt ge ett bättre intryck.
 7. Använd färg och form. Kombinera olika typer av former och rörelser på sidan för att skapa intresse.
 8. Tänk på mobilversionen av hemsidan. Glöm inte bort att 53% av trafiken idag sker över mobiler.

Hur skapar jag då en snygg hemsida?

Det första du bör göra är att se över vilket CMS-system som ska driva din hemsida. Idag finns det en uppsjö av leverantörer och det kommer hela tiden upp nya uppstickare som utmanar mer etablerade lösningar såsom WordPress och Drupal. Det är inte alltid helt lätt att avgöra vilken man ska använda och enkelt uttryckt beror det på dina förkunskaper samt vad hemsidan ska fylla för syfte och användas till.

Några vanliga plattformar för snygga hemsidor är:

 • WordPress
 • Drupal
 • EPI-server
 • Shopify
 • Joomla
 • Magento
 • Wix
 • Squarespace
 • Egenutvecklad sida