Skip to main content
Sitea Guide

Guide till att Skapa en Grafisk Profil

Du har garanterat hört ordet ”grafisk profil” i företagssammanhang – särkilt om du är i dialog med marknadsavdelningen. Men vad är det? Jo, en grafisk profil är en uppsättning riktlinjer och designprinciper som hjälper verksamheter och individer att upprätthålla ett konsekvent visuellt uttryck i alla sina kommunikationskanaler.

En väl genomtänkt grafisk profil är avgörande för att bygga ett varumärkes identitet och underlättar för målgruppen att känna igen och knyta an till varumärket. Det är lätt att underskatta hur viktigt det faktiskt är att som verksamhet jobba med att ha en enhetlig visuell kommunikation.

1. Vad är en Grafisk Profil?

En grafisk profil består av regler och tydliga riktlinjer för hur ditt varumärke ska se ut visuellt, som ofta innefattar, men inte är begränsat till, logotyp, färger, typsnitt, bildstil och layout. Profilen säkerställer att alla delar av företagets kommunikation känns sammanhängande och professionella, från tryckta material, hemsida och webbdesign till sociala medier och övriga marknadsföring.

grafisk-profil-exempel

2. Varför är en Grafisk Profil Viktig?

En grafisk profil är avgörande för företag och verksamheter för att skapa en enhetlighet i företagets visuella utryck i samtliga kanaler och medier som företaget använder. Det ger en gemensam och tydlig visuell igenkänning. En spretigt grafisk presentation som inte har en gemensam utgångspunkt kan kännas rörig, oprofessionell och otydlig. Fördelarna med en grafisk profil är flera men några vanliga är:

  • Skapar igenkänning: Den hjälper ditt varumärke att bli lätt igenkännligt och skilja sig från konkurrenterna.
  • Bygger trovärdighet: Genom att visa enhetlighet över tid och plattformar skapas ett förtroende för varumärket.
  • Förenklar designprocessen: En tydlig grafisk profil fungerar som en guide för designers, vilket gör designprocessen snabbare och mer konsekvent.
  • Gemensam resurs för visuell enhetlighet: Företagets visuella kommunikation utgår från en gemensam mall som är tydlig för hela verksamheten.

Är den också viktig för mindre företag?
Alla företag kan dra nytta av en grafisk manual, eller profil. Det gör att du kommunicerar enhetligt i alla kanaler vilket stärker din kommunikation och tillika affärsdrivande aktiviteter. Vi på Sitea rekommenderar alla verksamheter att ha en grafisk profil – men det är omfattningen som kan skilja sig då ett litet företag inte behöver ha samma omfattande profil som ett större företag.

3. Komponenterna i en Grafisk Profil

Det finns en rad komponenter, eller delar, som bör ingå i en grafisk profil. Följande delar som vi presenterar nedan är inte uttömmande utan kan ses som grundläggande innehåll som nästan alltid finns med i en grafisk profil eller playbook/brandbook.

a. Logotyp

Logotypen är företagets ansikte utåt och måste vara tydlig, igenkännbar och mångsidig. När du skapar riktlinjer för logotypen, inkludera:

  • Olika varianter: Färgversion, svartvit version och inverterad version.
  • Placering och proportioner: Ange hur logotypen ska placeras i förhållande till andra element.
  • Skyddszon: Utrymmet som alltid måste finnas runt logotypen för att den ska synas tydligt.
  • Storlek: Minimistorleken där logotypen fortfarande är läsbar.
  • Format: Vilka format ska logotypen levereras i.
  • Regler för hur logotypen inte får användas: Vissa kombinationer av färger, bilder eller annan användning bör också specificeras.
grafisk-profil-guide

b. Färgpalett – Välj huvudfärg och accentfärger

Färger spelar en stor roll i hur ditt varumärke uppfattas. En väldefinierad färgpalett skapar igenkänning och en känslomässig koppling till varumärket. Som biologiska varelser så uppfattar vi precis som djur färger och har särskilda associationer med dessa. Röd är värme, blå är kallt. Grönt är lugnt och vitt är oskyldigt. När du ska välja färger så kan du ha i åtanke:

  • Primärfärger: De huvudsakliga färgerna som representerar ditt varumärke.
  • Sekundärfärger: Komplementfärger som kan användas för variation och djup.
  • Toningar och nyanser: Visa hur färgerna kan varieras för att skapa olika toner.
  • Hex, RGB och CMYK-värden: Specificera exakta färgkoder för digitalt och tryckt material.

En tumregel är att använda 2-3 färger totalt i din grafiska profil. Ett vanligt misstag är att använda massor med färger för att man kan och vill, men det blir lätt rörligt.

Dessutom tappar du på de psykologiska effekter som det kan ge att ge en tydlig känsla som färger kan ge. Det blir rätt konflikterande känslor med flera olika färger. Så välj ett par färger och framförallt en huvudfärg som du vill använda mest. Denna huvudfärg brukar också finnas i logotypen.

grafisk-profil-typsnitt

c. Typsnitt (Fonts)

Valet av typsnitt har stor inverkan på hur varumärket uppfattas. Välj typsnitt som är läsbara och representerar varumärkets karaktär. Ange:

  • Primärtypsnitt: Det huvudsakliga typsnittet som används för rubriker och logotyp.
  • Sekundärtypsnitt: För brödtext och andra mindre element.
  • Typografiska regler: Teckenstorlekar, radavstånd, och stil (fetstil, kursiv osv.).

Olika typsnitt ger olika känslor. Exempelvis så ger seriftypsnitt en känsla av exklusivitet och historia, medan sans-typsnitt mer ger en känsla av modernitet och enkelhet. En bra resurs för att utforska olika typsnitt är Google Fonts.

bildspråk-och-grafik

d. Bildspråk och Grafik

Riktlinjer för bilder och grafik hjälper till att skapa ett sammanhängande visuellt uttryck. Viktiga saker att tänka på är:

  • Bildstil: Vilken typ av bilder ska användas? Fotorealistiska, illustrationer, svartvita foton, etc.
  • Bildkvalitet: Anvisningar om upplösning, beskärning, filter och filtyp.
  • Grafiska element: Ikoner, symboler, linjer, former – allt som kompletterar det visuella uttrycket.

Viktigt vid val av bilderna är att bilderna ska representera den ”känsla” som du vill att ditt företag ska associeras med. En bild säger ju trots allt mer än 1 000 ord. Så vill du exempelvis ge en känsla är värme så är det bra med bilder med dessa färger eller bilder på glada människor.

grafisk-profil-element-mall

e. Layout och Designprinciper

Riktlinjer för layout säkerställer att all kommunikation känns konsekvent. Här kan du tänka på:

  • Rutnätssystem: Strukturer för hur layouten bör vara uppbyggd för att skapa balans och harmoni.
  • Marginaler och avstånd: Specificera avstånd mellan text, bilder och andra element.
  • Användning av vita ytor: För att ge materialet andrum och göra det lättläst.

4. Hur Man Skapar en Grafisk Profil

a. Analysera ditt Varumärke

Innan du börjar utforma din grafiska profil, är det viktigt att ha en klar bild av ditt varumärke. Ställ frågor som:

  • Vad är företagets vision och kärnvärden?
  • Vilka känslor och associationer vill vi att varumärket ska framkalla?
  • Hur vill vi att vårt varumärke ska uppfattas av vår målgrupp?

b. Skapa en Grundläggande Struktur

  • Logotypen först: Börja med att skapa eller definiera logotypen, eftersom den ofta sätter tonen för den övriga visuella identiteten.
  • Välj en Färgpalett: Se till att färgerna harmonierar med företagets budskap och målgruppens preferenser.
  • Definiera Typografi: Välj typsnitt som fungerar bra både digitalt och i tryck samt som speglar företagets personlighet.

c. Utveckla Riktlinjer för Användning

Skapa ett dokument som tydligt beskriver hur alla visuella element ska användas. Detta inkluderar:

  • Do’s and Don’ts: Exempel på korrekt och felaktig användning av logotyp, färger, typsnitt etc.
  • Exempel på material: Visa tillämpningar av den grafiska profilen i olika sammanhang, som visitkort, hemsidor, affischer, annonser, bilar, e-mailsignaturer etc.

5. Implementering och Uppföljning

När den grafiska profilen är färdig, måste den implementeras konsekvent över hela företaget. Tänk på att:

  • Utbilda personalen: Se till att alla inom organisationen är medvetna om och förstår riktlinjerna.
  • Tillhandahåll verktyg: Dela filer och mallar så att det är lätt för team och partners att följa profilen.
  • Uppdatera regelbundet: En grafisk profil är inte statisk. Se till att hålla den uppdaterad i takt med att företaget utvecklas.

Tanken med den grafiska profilen är att skapa en samstämmighet. Det vill säga att alla i verksamheten kommunicerar visuellt med samma tonalitet och känsla. Så den grafiska profilen ska göra jobbet enklare och vara något som uppskattas av verksamheten.

Se till att kommunicera tydligt och skapa intranät eller delade mappar som gör att medarbetarna med lätthet kan använda resurser, mallar, bilder och typsnitt.

6. Exempel på Grafiska Profiler

Studera framgångsrika varumärken som Google, Nike eller IKEA för att se hur de upprätthåller sin grafiska profil. Deras konsekventa användning av logotyp, färger och typsnitt är en del av vad som har gjort dem så välkända.

7. Vad kostar en grafisk profil?

Så om du bestämmer dig för att ta hjälp med en grafisk profil så undrar du säkert vad en grafisk profil kostar? Kostnaden för en grafisk profil varierar beroende på flera faktorer, såsom byråns eller designerns erfarenhet, omfattningen av arbetet och vad som ingår i paketet. Här är några exempel på olika prisklasser:

  1. Frilansdesigner:
    • Prisintervall: 5 000 – 30 000 SEK
    • Vad som ingår: En enklare grafisk profil som ofta kan innehålla logotyp, färgpalett och typsnitt.
  2. Mindre designbyrå:
    • Prisintervall: 20 000 – 60 000 SEK
    • Vad som ingår: En mer komplett grafisk profil med logotyp, färgpalett, typsnitt, ikonografi, bildspråk och kanske även en enklare grafisk manual.
  3. Större designbyrå eller byrå med specialisering på varumärken:
    • Prisintervall: 60 000 – 200 000 SEK eller mer
    • Vad som ingår: En omfattande grafisk profil med detaljerade riktlinjer för alla aspekter av företagets visuella uttryck. Det kan även inkludera exempel på tillämpningar i tryck, digitala medier och förpackningar samt en djupgående varumärkesstrategi.

Faktorer som påverkar kostnaden:

  • Komplexitet: Om det är ett nystartat företag eller om det handlar om att rebranda ett etablerat varumärke.
  • Leveranser: Hur många komponenter av den grafiska profilen som ska tas fram (logotyper, typografi, ikoner, illustrationer, annonsexempel, e-mailsignaturer, bildspråk m.m.).
  • Support och revisionsrundor: Hur många korrigeringsomgångar som ingår och eventuell support efter leveransen.

Det kan vara bra att begära flera offerter för att hitta en leverantör som passar ditt företags behov och budget.

8. Slutsats

Så nu har vi nätt slutet på guiden. En vanlig fråga vi ofta får på Sitea är om det är värt att göra en grafisk profil? Och svaret är: Ja! Det är en av delarna i företags marknadsföring som ofta glöms bort.

Marknadsavdelningar på företag är ofta snabba på att vilja spendera pengar i annonser och diverse marknadsföringskanaler som Google Ads eller Facebook/Meta.

Men all marknadsföring landar alltid på en hemsida eller ett erbjudande. Det är här som själva säljandet sker. Så den grafiska profilen och ”känslan” som företaget skapar hos potentiella kunder är avgörande för företags affärsframgångar. Så underskatta inte värdet av en investering i din verksamhets grafiska profilering.

Starkare profilering leder ofta till starkare digital prestation.

En genomtänkt och väl genomförd grafisk profil är avgörande för att skapa ett konsekvent och igenkännbart varumärke. Genom att följa de riktlinjer som anges i guiden kan du börja skapa en grafisk profil som effektivt kommunicerar ditt varumärkes värden och budskap på ett visuellt tilltalande sätt. Behöver du hjälp så finns vi redo att hjälpa dig.

Lycka till med att skapa din grafiska profil!