Duplicerat Innehåll & SEO
Duplicerat innehåll, eller duplicate content på engelska, handlar om att samma innehåll finns kan återfinnas på olika sidor inom en hemsida eller på externa hemsidor. Denna typ av situation uppstår om innehållet i sin helhet kopieras till interna eller externa sidor.
Vanliga exempel på duplicate content kan vara:
- Du kopierar innehåll du skapat till flera sidor
- Du råkar kopiera innehåll av misstag
- Du skriver landningssidor och byter bara ut vissa keywords
- Tekniska anledningar
Det viktiga du behöver ta hänsyn till här är att det inte nödvändigtvis är gjort med avsikt. Ibland blir det bara fel och det problematiska med duplicerat innehåll är att det försämrar din SEO. Varför? Jo, för att Google inte kan avgöra vilken sida den ska ranka och vilken sida som är originalet.
Några ord från Google:
“Duplicate content generally refers to substantive blocks of content within or across domains that either completely match other content or are appreciably similar. Mostly, this is not deceptive in origin…” Google
Det finns en uppsjö av anledningar för varför samma innehåll kan dyka upp på olika sidor. Det kan ha att göra med att du kopierat innehåll från en sida eller att du duplicerar sektioner i din layout som ska återkomma på flera sidor. Denna typ av duplicerade innehåll kan vara kundomdömen, om-oss sektioner, eller länkade nyheter.
En rekommendation från Google är att använda sig av av en rel=canonical tagg för att kunna peka på ursprungsinnehållet.
Det som kanske är den slutsats du ska ta med dig är att det är unikt innehåll som är avgörande för att ranka på Google. Så gör ditt yttersta för att verkligen skriva om innehållet. Det gäller särskilt om du arbetar med landningsssidor, copy-writing eller SEO.
Vad gör Google mot duplicerat innehåll?
Google bestraffar inte direkt duplicerat innehåll. Det är lite av en vedertagen SEO-myt att du skulle straffas och bli svartlistad från Google. Om du exempelvis kopierar en artikel från någon sida och lägger upp den på din sida så kommer inte Google bestraffa dig, däremot är det inte schysst eller ok att kopiera någon annans innehåll som personen har upphovsrätt till.
Något som Google gör istället för ren bestraffning är att duplicerat innehåll filtreras bort från sökresultaten. På det sättet så premieras den ursprungliga texten (rel=canonical).
Vad du måste undvika!
Något som Google och andra sökmotorer inte föredrar är tunt innehåll. Det avser innehåll som är omskrivet och är i princip samma innehåll som på andra sidor, men skrivet i syfte för ranking.
Googles egna algoritmer och robotar har möjligheten arv avgöra textens unikhet. Så djupgående texter är att föredra framför ”tunna” texter. Både ur ett SEO perspektiv men också utifrån ett säljperspektiv.
Utöver att skriva djupgående och originellt så ska du också ta hänsyn till korrekt källhänvisning. Om du hittar inspiration eller använder källor så ska dessa preciseras i din text.