Skip to main content
GUIDE 2020

Så skapar du en en gratis hemsida!

Så, din idé behöver en webbplats?
Har du velat ha en hemsida länge men har kunnat skapa en på grund av kostnaden det kan innebära att få den utvecklad? Kanske har du den perfekta idén som du vill dela med dig utav, eller så kanske ditt mål är att skapa en hemsida för ditt företag men du funderar på att bygga en gratis hemsida? I denna guide kommer vi guide dig för hur du kan realisera din dröm med en gratis hemsida som du kan utveckla helt själv!

Att bygga en effektiv, SEO-optimerad hemsida kan vara enen dyr och utmanande affär – speciellt om du inte har någon kodningsförmåga. Det är dock inte längre en omöjlighet för noviser att bygga en gratis hemsida med med så kallade ”webpage builders”.

Gratis hemsideprogram 2020

En ”word page builder” är ett hemsideverktyg som används för att skapa webbplatser utan behov av manuell kodning. Detta verktyg gör utvecklandet enkelt och snabbutvecklat. I stället för att bygga din webbplats från grunden erbjuder dessa verktyg dig mallar som antingen kan användas direkt utan ändringar eller anpassas för att passa exakt det du tänker.

Medan många hemsidor tar ut en avgift, erbjuder också många företag gratisplaner med begränsade funktioner men snygga och tillräckligt omfattande för att du ska kunna skapa en hemsida gratis. Här är sju av de bästa gratis verktygen du kan välja mellan för 2020:

 • Wix
 • Webnode
 • Weebly
 • WordPress
 • Place123
 • Mozello
 • Squarespace

Skapa en gratis hemsida steg för steg:

Så har du en idé eller ett företag som du vill ska få en gratis hemsida? Här är några av de viktigaste stegen du bör ta och tänka igenom.

1. Börja skapa ditt innehåll

Responsiva och estetiskt tilltalande hemsidor gör det lätt för besökaren att hitta det dem söker efter. Navigation och engagerande innehåll är av största vikt för att besökaren ska dra nytta av din hemsida och det du erbjuder. Hur estetiskt tilltalande, eller hur snygg din hemsida är, kan dock inte ersätta behovet av högkvalitativt innehåll. Innehåll är kärnan i din webbplats.

Det är det som din hemsida erbjuder världen och dess besökare och bör därför ha hög prioritet. Redan innan du inleder designfasen bör du ha en mental bild av hur din webbplats kommer att se ut. Du kan lätt hitta inspiration genom att besöka webbplatser med liknande idéer som dina där du finner inspiration och upplägg som du själv uppskattar.

2. Välj program för hemsideutveckling

Det finns för närvarande många olika utvecklingsverktyg för hemsidor som skapar funktionella och gratis hemsidor. Som ett resultat kan det vara enkelt att snabbt välja ett verktyg och senare upptäcka att det inte erbjuder de funktioner du letar efter. Din föredragna plattform beror också på de krav du ställer på hemsidan. På djupet skräddarsydda hemsidor kräver ofta att du har vissa kunskaper i kodning som HTML och CSS. Dessa verktyg kanske inte är perfekta om du inte har någon kodningsbakgrund.

Dessutom finns det en annan avgörande faktor för ditt val av verktyg, domän och webbhotell. Vanligtvis måste du köpa ett domännamn och webbhotell för att komma igång med din webbplats. Men eftersom vi inte har för avsikt att betala för en webbplats (ännu) behöver vi överväga det kostnadsfria alternativet för domän och webbhotell. Lyckligtvis erbjuder många gratisverktyg dessa funktioner utöver verktygen för utveckling av hemsida gratis eller till priser så låga som 20-30kr. Men om du föredrar att investera pengar för att få bra prestanda och kontroll över din hemsida, måste du hitta en webbhotell och välja och tillgängligt namn för din domän. I vår guide så kan du lära dig mer om vad en hemsida kostar.

Kom igång idag

Köp en komplett hemsida från 4 795:-

3. Hitta en mall som passar dina ändamål

Välj ett av de mallalternativ som erbjuds av ditt utvalda verktyg och som är mer lämplig för dina önskade mål med hemsida. Du kan välja mallens grundläggande layout, struktur och tema och sedan justera det med gränssnittet och den ”builder” som erbjuds. Det är dock viktigt att notera att vissa justeringar och alternativ  kan vara begränsade på grund av företagens begränsningar för gratisplaner.

Ready! Set! Go!

Nu när du har bestämt dig för en mall och justerat den kan du lägga till innehåll på webbplatsen och sedan gå live med den. Att klicka på ”Slutför” räcker för att din nya webbplats ska vara tillgänglig för människor att besöka. Du kan också besöka din hemsida genom att söka efter domännamnet i din webbläsare – precis som en vanlig besökare skulle göra.

4. Få trafik till din hemsida

Tyvärr räcker det inte bara med att skapa en fantastisk webbplats. En annan viktig del, särskilt om du driver ett företag är att få besökare till din hemsida. Då gäller det såldes att förstå hur man kan locka publik till hemsida och behålla dem – förmodligen till och med få dem att genomföra steg för försäljning och leadsgenerering.

Att skapa innehåll av hög kvalitet är ett av de främsta sätten för att hålla besökare kvar på din hemsida, men det första steget är att få publiken att komma till hemsidan. Här kan du använda dig av olika sociala medieplattformar. Skapa lockande innehåll och content med ditt Facebook- eller Twitter-konto för att locka rätt målgrupp till din gratis hemsida. Du kan också överväga att betala för annonser (SEM) eller sökmotoroptimering (SEO).

7 Tips och Tricks när du skapar en gratis hemsida

 1. Börja med ett klart definierat mål för din hemsida. Detta hjälper dig att koncentrera ditt webbinnehåll, vilket gör dig mer effektiv.
 2. Studera och förstå din målgrupp.
 3. Lär dig grunderna i sökmotoroptimering. Optimera ditt innehåll för en bättre position i sökresultaten.
 4. Lämna inte webbplatsen efter den är klar. Uppdatera din webbplats regelbundet med nytt, spännande innehåll.
 5. Använd en mall som är lätt att navigera. Komplex navigering kan göra att besökare snabbt blir irriterade och lämnar.
 6. Undvik överinformation. Överbelasta inte hemsida med för mycket information – fokusera på det viktigaste i informationen.
 7. Låt dina ord få stärkt effekt med bra bilder som också lyfter hemsidan och berättande. Låt dina ord och foton harmoniera.

Dela med dig av guiden till en vän: