Skip to main content
copywriting-seo-3

En snabb hemsida är en förutsättning för en bra webbupplevelse och nöjda kunder.

I den här guiden kommer du lära dig att utvärdera hemsidans hastighet och vad du kan göra för att ”speeda up” hemsidan.

Innehåll:

  1. Varför är min hemsida långsam?
  2. Så mäter du hemsidans laddningstid
  3. Viktiga steg för en snabbare hemsida
  4. Se över dina tillägg
  5. Vanliga frågor

Hemsidan laddar så, så långsamt. Vad ska du göra? Vad är felet? Bilderna kanske upplevs som att dem laddar långsamt, en för en laddas in. Kunder och besökare till hemsidan kanske också klagar.

Känner du igen dig?

1. Varför är min hemsida långsam?

Det finns en rad anledningar till varför en hemsida laddar långsamt. Dem vanligaste orsakerna är att webbhotellet är långsamt, att du har tunga bilder och videos på sidan, eller att sidan är tekniskt feloptimerad. Nedan är några vanliga anledningar:

långsam-hemsida

1. Långsam laddningstid: Om det tar lång tid för hemsidan att laddas helt kan det vara ett tydligt tecken på att den är långsam.

2. Fördröjd respons: Om det tar tid för hemsidan att svara på användarens interaktioner, som att klicka på länkar eller knappar, kan det indikera att den är långsam.

3. Hängande eller långsamma animationer: Om animationer på hemsidan upplevs som ryckiga eller tar lång tid att utföras, kan det tyda på att sidan är långsam.

4. Högt resursutnyttjande: Om hemsidan använder mycket CPU, minne eller nätverksresurser på användarens enhet, kan det påverka prestandan och få sidan att verka långsam.

5. Långsam nedladdning av bilder eller media: Om bilder eller videor tar lång tid att ladda kan det vara en indikation på en långsam hemsida.

Dessa är bara några exempel, men det är viktigt att notera att det kan finnas flera faktorer som påverkar prestandan hos en hemsida.

2. Så mäter du hemsidans laddningstid

Det finns flera verktyg och metoder du kan använda för att utvärdera hemsidans hastighet. Här är några vanliga sätt att göra det:

Långsam hemsida

1. Använd webbaserade hastighetstestverktyg: Det finns flera populära verktyg tillgängliga online, som Google PageSpeed Insights, GTmetrix och Pingdom Tools. Dessa verktyg analyserar din hemsida och ger dig en detaljerad rapport om prestanda och förslag på förbättringar.

Det finns ett busenkelt sätt att se exakt vilken/vilka resurser på hemsidan det är som laddar långsamt. 

Gå in på GTmetrix och sedan fyller du i din hemsidas webbadress. Därefter klickar du på tabben ”Waterfall”. Det gör sedan att du kan se varje resurs individuellt i en typ av horisontellt diagram. Här kan du se olika resurser och dess individuella storlekar.

Ser du då att du har stora bilder så kan du se vilka som du behöver optimera, du ser också om JS och annan script är för stor.

Dessutom ser du serverns svarstid, för ibland är det ett byte till ett bättre webbhotell som är lösningen.

långsam-hemsida-pagespeed-insights

2. Använd webbläsarens inbyggda utvecklarverktyg: Webbaserade webbläsare, som Chrome eller Firefox, erbjuder inbyggda utvecklarverktyg som kan hjälpa dig att mäta sidans prestanda. Du kan använda verktyg som Network eller Performance i dessa utvecklarverktyg för att få insikt i nedladdningstider, nätverksaktivitet och andra prestandamätningar.

3. Testa från olika platser och enheter: För att få en mer realistisk bild av din hemsidas hastighet kan det vara bra att testa den från olika platser och enheter. Använd olika datorer, mobila enheter och internetuppkopplingar för att se hur snabbt sidan laddas i olika scenarier.

4. Mät sidans laddningstid: Du kan enkelt mäta hur snabbt din hemsida laddar genom att använda vanliga verktyg som vi nämnt tidigare eller med en manuell metod med ett stoppur eller sekundvisare. Notera tiden det tar för hemsidan att laddas helt och jämför med önskade prestandamål.

Genom att använda kombinationen av dessa metoder kan du få en god uppfattning om din hemsidas hastighet och identifiera eventuella områden som kan förbättras.

3. Viktiga steg för en snabbare hemsida

För att förbättra hastigheten på din hemsida kan du vidta följande åtgärder:

1. Optimera och komprimera bilder: Bilder är vanligtvis en stor källa till långsamma laddningstider. Se till att dina bilder är optimerade för webben genom att komprimera dem utan att förlora för mycket kvalitet. Använd också rätt bildformat, som JPEG för fotografier och PNG för grafik med genomskinlighet.

komprimera-bild

2. Minifiera och komprimera kodbasen: Ta bort onödig eller duplicerad kod och minifiera CSS-, HTML- och JavaScript-filer för att minska filstorleken. Komprimera filerna med Gzip eller liknande tekniker för att möjliggöra snabbare nedladdning.

3. Använd caching: Implementera cachning för att lagra statiska resurser, som bilder, CSS och JavaScript-filer, på användarens enhet eller på servern. Detta minskar antalet nätverksförfrågningar och förbättrar sidans laddningstid för återkommande besökare. Om du har en WordPress hemsida så kan du använda flertalet kostnadsfria caching-tillägg.

wordpress-caching

4. Optimerad serverkonfiguration: Se till att din webbserver är korrekt konfigurerad och optimerad för att hantera belastning och leverera sidor snabbt. Använd cacheinställningar, gzip-komprimering och CDN (Content Delivery Network) om möjligt för att optimera serverprestanda.

Det här kan låta avancerat men kika med din leverantör av webbhotell eller webbyrå så får du snabbt hjälp.

5. Prioritera above-the-fold-innehåll: Placera det viktigaste innehållet högst upp på sidan så att det kan laddas först. Detta gör att besökare kan uppleva snabbare respons och interaktion.

6. Minska antalet HTTP-förfrågningar: Minska antalet externa resurser och filer som laddas på varje sida. Detta kan uppnås genom att kombinera och minimera CSS- och JavaScript-filer och använda spritemetoder för att minska antalet bildfiler.

7. Välj en snabbare webbhotelltjänst: Om din webbplats fortfarande är långsam kan det vara värt att överväga att uppgradera ditt webbhotellspaket eller byta till en snabbare webbhotelltjänst.

Genom att implementera dessa åtgärder kan du förbättra hastigheten på din hemsida och ge besökarna en bättre användarupplevelse.

8. Fundera på om det kan vara dags för en ny hemsida: Om det var länge sedan du byggde din hemsida så kan det vara läge att antingen uppdatera den eller köpa en ny hemsida. Tekniken går fort framåt och om du vet med dig att det var ett par år sedan som din hemsida utvecklades så finns det en del du kan göra för att snabba upp den.

4. Se över dina tillägg

Ett vanligt problem är att hemsidor har massvis med tillägg som inte används. Du bör emellanåt gå igenom dina tillägg och se om det finns några av dessa som du kan pausa eller ta bort.

Ju mer som tynger din hemsida desto långsammare blir den.

tillägg-wordpress

4. 1 Inte alla tillägg är av ondo

Vissa tillägg hjälper din hemsida med att öka hastigheten så dessa ska du ha kvar. Exempel på tillägg som hjälpe din hemsida är tillägg som Caching, Minify, bildkomprimering, Lazyload med flera.

Dessa ska du ha kvar om du upplever att dem i aktivt läge bättrar på sidans hastighet och laddningstid. om du är nyfiken på några WordPress tillägg som vi på Sitea gillar så kan du kika på vår guide.

5. Vanliga frågor F.A.Q

1. Varför är min hemsida långsam?

2. Hur påverkar en långsam hemsida min verksamhet?

3. Hur påverkar en långsam hemsida min sökmotoroptimering (SEO)?

Snabbhet är en viktig faktor för SEO. Långsamma hemsidor tenderar att rankas lägre i sökmotorresultaten, vilket kan minska din synlighet och därmed trafiken till din webbplats.

4. Vilka verktyg kan jag använda för att mäta min hemsidas hastighet?

5. Vilka åtgärder kan jag vidta för att påskynda min hemsida?

6. Vad är en bra laddningstid för en hemsida?

7. Hur kan jag övervaka min hemsidas hastighet över tid?