Skip to main content

SITEA GUIDE

Nybörjarguide Wocommerce WordPress 2024

WooCommerce är ett relativt enkelt och gratis plugin för WordPress som förvandlar din webbplats eller blogg till en fullt fungerande webbshop. Det är den mest populära e-handelslösningen för WordPress med över 4 miljoner aktiva installationer.

Det har många användbara funktioner direkt från start. Saker som: enkla och variationer på produkter, bildgallerier, filter, orderstatus, olika betalningsalternativ och gateways, kuponger, e-postmeddelanden med mycket mer.

Du kan installera WooCommerce precis som alla andra gratis WordPress tillägg, gå till Plugins -> Lägg till nytt och sök efter WooCommerce, när du hittar det klickar du på Installera och sedan på Aktivera. När du har installerat och aktiverat tillägget framgångsrikt kommer du till en skärm som visas på bilden nedan, det vill säga WoCommerce-installationsguiden.

Du kan naturligtvis klicka på ”Inte just nu” längst ner på sidan och ställa in WooCommerce senare, men vi föreslår att du går igenom processen.

wocommerce wordpress
GUIDE
Osäker på om WooCommerce är för dig? Läs våra 10 anledningar.

Här måste du välja var din butik ligger, vilken typ av valuta du ska använda och vilken typ av produkter du planerar att sälja.

Nästa steg ber dig välja vilken typ av betalning du kommer att erbjuda / acceptera i din Woocommerce webbshop.

webbshop wocommerce

Nästa steg är frakt, där WooCommerce automatiskt skapar vissa standardzoner baserade på underliggande WordPress-inställningar. Som i detta exempel, en zon för Sverige, där vår butik är baserad, och för resten av världen.

wocommerce frakt

När du klickar på Fortsätt kommer WooCommerce att föreslå några plugins som de tycker är användbara i kombination med WooCommerce. Om du väljer att installera någon av dem så kommer både installation och aktivering att göras automatiskt.

I nästa steg kommer installationen att fråga dig om du vill installera och konfigurera Jetpack, men vi hoppar över det i den här guiden. Och sedan är du klar med den grundläggande installationen. Om du kontrollerar din instrumentpanel nu ser du en ny ruta längst ner på sidan.

wocommerce installera

När din butik har installerats kommer dessa att hålla dig uppdaterad om försäljning, beställningar, senaste recensioner och mer. Vad du vill göra nu är att börja lägga till produkter. För att lägga till din första produkt ska du klicka på fliken Produkter. Produktfliken placeras på instrumentpanelen sidmeny. Du kommer till skärmen så här. Därifrån bör du naturligtvis välja ”Skapa produkt”.

wocommerce guide produkter

Att lägga till nya produkter är busenkelt. Först anger du produktnamnet och en beskrivning för din produkt, då måste du lägga till produktpriset, och om produkten är till försäljning kan du ange dess försäljningspris också. På höger sida ser du att du kan lägga till produktkategori och produktbild.

Det finns fler alternativ men fälten som nämns ovan bör fyllas i för varje produkt. När du är klar, glöm inte att klicka på knappen ”Publicera” för att spara din produkt!

lägga till ny produkt wocommerce

Du bör försöka lägga till så många detaljer om dina produkter som möjligt eftersom det kommer att ge dig högre ranking på Google och människor kommer att hitta dina produkter enklare och vara mer intresserade av dem. Det kan innebära lite arbete, men när du är klar får du till du en fungerande webbshop som du kan bygga vidare på i framtiden med alla olika alternativ och funktioner som WooCommerce erbjuder.

Det är det, nu är din butik redo att börja gå in sina första beställningar och ge dig lite vinst.

Lycka till med din försäljning!