GUIDE

Vad Kostar en Hemsida? Hemsida Pris 2021

Den kanske vanligaste frågan vi får på Sitea är: Vad kostar en hemsida?

vad-kostar-en-hemsida-att-skapa

Och ofta när vi svarar på vad det kostar att köpa en hemsida så tar vi hänsyn till en rad olika faktorer. Enkelt uttryckt är det helt beroende på till vilken grad som hemsidan ska anpassas, skräddarsys, hemsidans storlek samt graden av grafisk design.

Eller ännu enklare: Det beror på vad kunden behöver samt de löpande kostnaderna som tillkommer efter utvecklingen. Vi kommer i denna guide gå igenom samtliga aspekter mer genomgående för att kunna fastställa en hemsidas pris.

Kostnaden för att skapa en hemsida och priset beror bland annat på:

 • Grad av anpassning
 • Grafisk profil
 • Antalet undersidor
 • Hemsidans storlek
 • Mängden funktioner
 • Dina önskemål och budget
 • Val av webbhotell (löpande kostnad)
 • Kostnad för domän (kostnad per år)
 • Tillägg på hemsidan såsom t.ex. säkerhetslösningar
 • Eventuella avgifter från webbyrå (t.ex. serviceavtal)

Vi på Sitea har utfört en liten studie av vad olika webbyråer tar för sina hemsidor och vad det är som ingår i de olika prisklasserna. Vi har funnit att för att svara på frågan ”vad kostar det att göra en hemsida” så kan vi dela upp det i fyra olika prisklasser.

Vi kommer nu gå igenom vad du får i respektive prisklass så att du som kund kan avgöra om hemsidans pris och de funktioner som ingår är ett bra erbjudande. För det är inte alltid en hemsida till ett lågt pris i slutändan blir en prisvärd hemsida.

Olika Prisnivåer

Vi går igenom följande priskategorier för vad en hemsida kan kosta och vad du får:

4900 – 6900kr
6900 – 12 900kr
12 900 – 22 900kr
över 22 900kr

NY HEMSIDA?

Öka din försäljning och få fler kunder. Låt oss på Sitea bygga din nya hemsida åt dig.

Ny Hemsida >

VILL DU SYNAS HÖGRE PÅ GOOGLE?

Vi ökar trafiken och antalet kunder till hemsidan. Sökordsoptimera hemsidan idag!

Läs mer >

Faktorer som avgör vad en hemsida kostar

Det finns flertalet faktorer som avgör en hemsidas totala kostnad. En utav delarna är utvecklingskostnaden, men sedan tillkommer löpande kostnader för drift av hemsidan såsom webbhosting, säkerhet och kostnad för webbhotell. I denna guide hjälper vi dig på vägen att hitta rätt pris för dig.

Hemsidans design & funktionalitet

Hemsidans storlek, design och funktionalitet avgör hur mycket hemsidans utveckling kommer att kosta. Det kan innefatta integrationer mot olika system, flera språk, e-handelslösningar och animationer.

Driftkostnader för hemsidan

När du köper en hemsida så uppkommer, efter utvecklingen, löpande kostnadersåsom webbhosting (79 – 149kr/mån +) och domännamn (cirka 130kr/år) och webbhosting.

Läs mer >

Kontinuerlig support & Utveckling

Efter hemsidan är utvecklad så kan det uppkomma kostnader för support och fortsatt utveckling. Vissa webbyråer erbjuder serviceavtal för utveckling, uppdatering, virusborttagning, säkerhet och ändringar

Hemsida pris: 4900- 6900 kr

Det finns en mängd webbyråer som erbjuder standardhemsidor i denna prisklass. En hemsida i denna prisklass ger dig 4-5 undersidor, relativt enkel design och grafisk profil samt låg grad av anpassning och unik design.

Om du är ute efter en enkel hemsida, med sidorna ”Om Företaget”, ”Kontakt”, ”Tjänster” och en ”huvudsida” så är denna prisklass perfekt för dig! Du kan räkna med att få:

 • En simpel hemsida
 • Publiceringsverktyg & CMS (t.ex. WordPress).
 • 4-5 Undersidor
 • Låg grad av design
 • Låg eller ingen grad av Sökordsoptimering
 • Standardteman i WordPress
 • Simpel mobilanpassning

Enkelt uttryck får du en hemsida smed enkel design, simpel funktionalitet och ett få antal undersidor. Detta paket passar för bloggare, samt mycket små företag med ett mycket få antal tjänster.

Fri offert – formulär

  Hemsida pris: 6900 – 12 900 kr

  När väl priset för en hemsida ökar så ökar även kvaliteten på hemsidan. I denna prisklass ingår givetvis det som ingår i den tidigare prisklassen, men nu ingår extra funktionalitet, mer unik design och profil för hemsidan, fler undersidor samt en mer optimerad hemsida både grafiskt och innehållsmässigt.

  När en kund frågar: vad kostar en hemsida att skapa så är den mest avgörande faktorn designen på hemsidan. Det som kostar är att koda hemsidan i termer av HTML, CSS och Java, och ju mer avancerad design en kund efterfrågar desto mer ökar priset för en hemsida.

  Ofta kan det vara värt att betala lite extra för att på så sätt få en unik hemsida som blir mer insäljande och kan generera kunder. I denna prisklass brukar följande ingå:

  • Mer avancerad hemsida
  • Publiceringsverktyg & CMS (t.ex. WordPress).
  • 5-12 Undersidor
  • Unik design
  • Anpassade funktioner
  • Viss grad av sökordsoptimering
  • Nyhetsfunktioner
  • Anpassning av WordPress-tema.
  • Mer anpassad responsiv design

  En hemsida i denna prisklass brukar passa utmärkt för små och medelstora företag. När antalet undersidor ökar så finns det större utrymme att profilera sina tjänster. Nu blir det också ett större antal anpassade funktioner och en mer unik och skräddarsydd design. Nu kan man som kund också va mer påtryckande vad gäller designmöjligheter och design.

  Vad är WordPress?

  Läs mer om världens största plattform för hemsidor.

  Läs mer

  GUIDE – Så Köper du en Hemsida till lågt Pris!

  Allt du behöver veta för dig som vill köpa en ny hemsida och vill ha koll på alla kostnader.
  Du kommer lära dig om: Priser för webbhotell, domäner, hur du väljer webbyrå, prisklasser och bilder samt hur du kan sänka priset!

  Hemsida pris: 12 900 – 22 900 kr

  I denna prisklass så kan du som kund förvänta dig att en riktigt bra hemsida skapas. I denna prisklass handlar det om betydligt mer anpassade hemsidor som också ställer ett större krav på uppdateringar, underhåll samt kodning. Det som gör att priset på hemsidan gått upp är att väldigt mycket design och funktioner är specialanpassade.

  Du kan bland annat förvänta dig att hemsidan har olika sidhuvuden under varje enskild undersida, funktioner för nyheter och inlägg indelade efter kategorier. Dessutom ska du som kund också enkelt kunna göra små ändringar på hemsidan själv. Det som är avgörande inom denna prisklass är graden av specialanpassning och antalet funktioner.

  Det är med andra ord relativt svårt att närmare precisera exakt vad som ingår för en hemsida som kostar mellan 12 900kr till 22 900kr. Du kan räkna på ett stort antal undersidor, helt unik design och skräddarsydda funktioner och viss sökordsoptimering. Du bör få en:

  • Professionell hemsida
  • Publiceringsverktyg & CMS (t.ex. WordPress).
  • 12-20 Undersidor
  • Unik och skräddarsydd design
  • Nyhetsfunktioner
  • Anpassad grafisk profil (färgteman, tema, bildredigering)
  • Optimerad för hastighet
  • Relativt god grad av sökordsoptimering
  • Avancerad mobilanpassning

  En hemsida som kostar så mycket är perfekt för medelstora företag.

  Bygga din egen hemsida?

  Lär dig allt du behöver veta för att bygga en egen hemsida.

  Läs mer

  Hemsida pris: 22 900kr+

  När väl priset överstiger 22 900kr så beror det med största sannolikhet på webbdesignen, programmeringstimmarna och graden av specialanpassade och unika funktioner. Hemsidor i denna prisklass har ofta med väldigt stora hemsidor att göra där antalet undersidor överstiger 20st och där en standardlösning inte är optimalt.

  Du kan räkna med att hemsidan är optimerad för hastighet, avancerad grafisk profil med bildredigering samt sökordsoptimering. Det finns många hemsidor som överstiger 22 900kr – men som tidigare nämnt är det helt beroende på antalet timmar hemsidan har tagit att göra.

  Vi hoppas att denna guide har hjälpt dig svara på frågan: vad kostar en hemsida. Om du har fler frågor eller vill ha något mer specifikt förklarat så är du välkommen att kontakta oss på Sitea på info@sitea.se 

  Glöm inte bort att det är du som avgör priset!

  Löpande kostnader för hemsida (hosting & domännamn)

  Det är inte bara utvecklingen av hemsidan som kostar! När väl utvecklingen är klar så tillkommer löpande kostnader för hemsidan. De innefattar kostnad för hemsidans adress/namn (domännamn t.ex. www.sitea.se) och hosting av hemsidan.

  Löpande kostnader för en hemsida kan innefatta:

  • Hosting kostar mellan 79 – 149kr/månad (kan kosta mycket mer beroende på val av leverantör och prestanda)
  • Domännamn cirka 129kr/namn och år
  • Tillägg såsom virusscanners och säkerhet

  När du ska välja leverantör av webbhotell eller hosting så finns det olika parametrar att tänka igenom. Här kan du läsa mer om vad du ska tänka på när du ska välja webbhotell.

  Proffstips! En rekommendation vi på Sitea ofta ger är att betala för flera år för ditt domännamn så är du säker på att du kommer ha domännamnet över längre tidsperioder. Dessutom kan du också med fördel köpa varianter av domännamnet med t.ex. .se, .nu och .com.

  hemsida-kostnad-webbhotell-och-domännamn

  Webhotell kostar i snitt mellan 79 – 149kr/mån

  domännamn-kostnad

  Domännamn kostar i snitt 129kr/år

  Kostnad för utveckling av hemsidan

  En utgift som man ofta glömmer bort som är kopplad till hemsidans pris är kostnaden för utveckling av hemsidan. Efter hemsidan är klar så kan det vara så att man har ett behov att göra små ändringar, uppdateringar, och lägga in nya sidor. Om man inte gör detta själv och behöver hjälp så är det läge att anlita en webbutvecklare. I snitt kostar en webbutvecklare mellan 600 – 1 000kr/h.

  Vissa webbutvecklare erbjuder också fast-pris på de ändringar de gör så att du som kund vet vad det kommer kosta att ändra på hemsidan. Det kan vara en trygghet och något vi på Sitea rekommenderar att du som kund frågar efter.

  webbutveckling-kostnad

  En webbutvecklare kostar i snitt 600 – 1 000kr/h

  Steg för Steg – Så Köper du en Hemsida

  Allt du behöver veta för dig som vill köpa en ny hemsida och vill ha koll på alla kostnader.
  Du kommer lära dig om: Priser för webbhotell, domäner, hur du väljer webbyrå och prisklasser.