Vad är Google Ads (AdWords)?
Allt du behöver veta om Google Annonsering

KONTAKTA OSS
google-adwords-guide-min

Vi kommer i denna Google Ads Guide gå igenom följande:

Om du har frågor så är du välkommen att kontakta oss.

1. Vad är Google Ads (AdWords)?

Google Ads är världens största digitala annonseringsverktyg.  Annonserna är det som finns högst upp eller längst ner på Google. Det som skiljer AdWords-annonserna från det organiska sökresultatet är att du kan betala för att synas högst upp och du betalar endast när någon faktiskt klickar på din annons. Det betyder att du som användare har full kontroll över din AdWords-kostnad. Läs mer om detta i avsnittet om hur mycket AdWords kostar nedan.

google-ads-annnonsering

Betala bara för klick

Syns högst på Google

Hög lönsamhet

Full koll på resultaten

Välj dina sökfraser

Kom igång på minuter

2. Varför ska man ha Google Ads (AdWords)?

Är du i behov av att öka antalet besökare till din webbplats, öka din försäljning eller vill att dina kunder kommer tillbaka är Google AdWords rätt verktyg för dig!
Ditt företag kan synas för rätt personer som söker efter just det du erbjuder. Om du som företag exempelvis erbjuder Musikinstrument så kan du göra att dina annonser syns när någon söker med sökfrasen ”köpa piano Stockholm” eller ”musikaffär Stockholm”.

Det betyder att man kan specificera den målgrupp som är intresserad av ditt företags produkter eller tjänster på Google. Med en skicklig AdWords-konsult så kan ni geografiskt rikta in annonserna att synas på specifika sökord. Med en hemsida som dessutom är sökordsoptimerad, snabb och insäljande så kan ni erhålla stora resultat.

Ett lyckat exempel – 70kr i AdWords-annonsering för en vinst på 1280kr. 

En utav kunderna vi på Sitea har arbetat med i flera år är en musikaffär som hade problem att attrahera besökare och framför allt kunder till sin nya hemsida. Vi på Sitea arbetade med AdWords-annonsering och lyckades uppnå att 70spenderade kronor i AdWords kostnad genererade ett sälj på hemsidan till ett värde av i genomsnitt 4500kr.

Den totala vinsten = 1280kr med en marknadsföringskostnad på 70kr.

Företaget har en marginal på 30% på sina produkter vilket innebar att det genererade en direkt vinst på. 4500kr x 0.3 -70 = 1280kr. Företaget säljer idag cirka 15-20 pianon via denna annonsgrupp som i snitt kostar 70kr per sälj.

3. Vad kostar Google Ads (budget)?

Google Ads är ett komplext verktyg och kostnaden beror på en mängd olika faktorer. Dessa kan sammanfattas på följande vis:

1. Dagsbudget

google-ads-budget-guide
Du har direkt kontroll över din dagsbudget. Med konverteringsspårning kan man direkt se ifall din Google Ads annonsering är lönsam. Du kan läsa mer om koventeringsspårning på längre ner på sidan.

2. Sökordens klickkostnad

google-ads-kostnad
Dina annonser syns på Googles sökresultat utifrån de sökord du väljer att annonsra på. Beroende på hur många som använder sökorden kan dessa få olika kostnader för att komma högst upp. Den som betalar mest kommer att synas högst upp. Genom att nischa dina sökord kan du därför få ner annonskostnader.

3. Bransch
En advokatfirma i New York kan behöva betala flera tusen kronor per klick medans en djuraffär i Kramfors inte har några konkurrenter.

4. Quality score

quality-score-google-ads
Detta är ett mycket viktigt mått och beror på tre saker.

 1. Hur många som klickar på din annons.
 2. Annonsen relevans kopplat till sökord.
 3. Din landningssida (hemsida kopplad till annonsen) kvalitet.

Beroende hur bra din annons oh hemsida är kommer din Quality score att öka vilket resulterar i att du kan betala mindre än dina konkurrenter för att annonsera.

5. Matchningstyper
När du väljer ett sökord i Google AdWords så finns det tre matchningstyper att välja emellan: Bred matchning, frasmatchning och exakt matchning. Bred matchning kostar mest, frasmatchning kostar medel och exakt matchning kostar minst.

google-ads-matchningstyper-2
Här följer en kort genomgång över de olika matchningstyperna. Genom att förstå matchningstyperna blir man dels skickligare på AdWords men får även ned kostnaderna.

Bred matchning

Den vanligaste typen av sökordsmatchning är bred matchning. Det innebär exempelvis att du i AdWords-kampanjerna skriver en annons och låter ett sökord generera att annonsen visas.

Exempelvis följande:

Du gör en kampanj för barncyklar och låter sökordet ”barncykel” generera din annons. Bred betyder att för alla sökfraser som innehåller ordet ”barncykel” så kommer dina annonser för sökordet att visas. Det innebär att om någon söker på laga barncykel så kommer din annons visas. Men din affär erbjuder kanske inte lagning av barncyklar. Det innebär med andra ord att din annons syns för sökord och fraser som inte är kopplat till den typ av kund du söker.

Glöm inte detta – Vanligaste misstaget för höga Ads-kostnader och misslyckad annonsering

Det viktiga att ta med sig här är att breda matchningstyper är det vanligaste misstaget som vi ser folk göra. Folk betalar för klick som inte är kopplade till företagets affärsområden, tjänster eller produkter. Då blir AdWords-annonseringen felriktad och får en stor potential att misslyckas

Frasmatchning

För att använda frasmatchning används citattecknen (”……”) runt sökfrasen. Genom att exempelvis använda sökfrasen, med citattecken ”köpa barncykel” så kommer dina annonser att synas för alla sökfraser som innehåller ”köpa barncykel”.

fras-matchning-google-ads

Exempelvis för fraserna:

 • ”köp barncykel extreme”
 • ”köpa barncykel Stockholm”
 • ”vart kan jag köpa en barncykel i Stockholm”

Frasmatchning ger mycket mer exakta sökmatchningar och är bra för att rikta in annonserna mot specifika sökfraser.

Exakt matchning

Den sista och billigaste typen av matchning är exakt matchning. Det innebär att annonserna endast visas om någon på Google söker på exakt den frasen exakt som den är skriven i AdWords. Detta görs genom att använda en klammer ( ) runt sökfrasen.

exakt-matchning-google-ads

Här följer ett exempel med sökfrasen (köpa piano Stockholm)

Exempelvis:

Om någon skriver köpa piano i stockholm så kommer inte annonsen att visas. Detsamma gäller om någon skriver jag vill köpa piano i Stockholm. Den exakta frasen måste vara skriven i Google för att generera annonser för det specifika exakta sökordet som är satt i Google Ads.

4. Fungerar Google Ads?

google-ads-konverteringarGoogle Ads annonsering fungerar. Punkt. Men, det är väldigt lätt att misslyckas med AdWords. Det AdWords gör är att det placerar ditt företag högst upp i sökresultaten för de sökfraser du bestämmer. Du kan med enkelhet få trafik till din hemsida, men det är inte trafik som är poängen med AdWords. Vi är ju givetvis ute efter att få kunder och besökare med beteenden som gynnar företagets verksamhet.

Därför är det viktigaste och det absolut vanligaste misstaget med AdWords att man inte använder adekvat konverteringsspårning. Konverteringsspårning innebär att man mäter på hemsidan vilka annonser och sökord i AdWords som genererar e-mail, kontakter och önskvärda aktiviteter på hemsidan.

5. Vanliga misstag

google-ads-vanliga-misstag

För breda sökord
De vanligaste misstagen vi på Sitea AdWords Byrå upptäcker när kunder hör av sig till oss är att de använder för breda sökfraser vilket innebär att de betalar för en stor variation av sökfraser som inte är relaterade till företagets erbjudande och tjänster.

Annonsen har ingen/dålig relevans till sökordet
Ett annat vanligt misstag är att annonserna är anpassade för att attrahera besökare men inte beskriver företagets tjänster och erbjudande. Det innebär att det blir falska förhoppningar för kunderna, vilket i sin tur leder till att de snabbt lämnar hemsidan.

Dålig position och Annonsranking för sökorden
Ett ytterligare vanligt misstag är att den annonserna har en dålig position. De tester vi utfört har visat att plats 2-3 är mest lönsamma. Om din annons syns på plats 6 eller 7 så kan ni inte förvänta er stora resultat.

Avsaknad av Konverteringsspårning
Utan konverteringsspårning betalar man för en mängd klick och sökfraser utan vetskapen vilka sökfraser och ord som fungerar och vilka som enbart kostar pengar. Ibland kan nämligen annonserna och sökfraserna med minst antal klick vara de mest lönsamma jämfört med de som får in en mängd klick och med hg CTR.

Vi på Sitea ser en mängd misstag som kunder gör med sin Google Ads annonsering. I detta avsnitt går. I igenom dessa Google Ads misstag en för en och kommer med en bra lösning. Hör av dig lm du har fler frågor så hjälper vi gärna till! 

För breda sökfraser / fel matchning av sökord

Utan tvekan det vanligaste misstaget vi på Sitea ser lär vi tar hand om nya kunder är för breda sökfraser, eller sökfraser utan korrekta matchniningstyper. 

Du kanske kom ihåg från tidigare i denna Google Ads guide att det finns 3 olika matchningstyper: bred, frasmatchning och exakt. Ett vanligt problem är att använda för breda sökfraser utan att rikta in dem ordentligt. 

Problemen som uppstår med för bred annonsering blir då:

 • Ökade kostnader för annonseringen 
 • Exponering för sökfraser som aldrig kommer ge bra resultat. 

Ett exempel på problemet

Ett belysande exempel är att välja enbart ett sökord för sin annonsgrupper. Till exempel genom att lägga till sökfrasen bildäck till en annonsgrupp om att sälja bildäck. Problemet blir så att en person som söker på vad som helst så länge sökordet bildäck är med kommer se din annons och potentellt klicka på din annons. Så någon kan söka på ”utbildning installera bildäck” och klicka på din annons fast du enbart är en återförsäljare. 

Lösningen:

Här hade lösningen varit att addera sökfraser och använda frasmatchning (”sökfras”). Exempel hade vi kunnat rikta in oss på sökfrasen ”köpa bildäck Stockholm”. Då hade vi bara synkts för sökord där hela sökfrasen är med. Bra va? 

Ett alternativ hade också varit att använda exakt matchning och då enbart synas exakt för de sökfraserna vi väljer. 

Använder ej negativa söktermer  

Visste du att du i Google Ads kan se exakt vad någon har sökt på och sedan klickat på din annons? 

Det är många som är ovetande om detta. Här är det kanon att gå in och kolla med jämna mellanrum och sedan se att man syns för rätt sökfraser och inte får klick från dåliga sökfraser. Lägg sedan till sökfraserna i listan för antingen kampanjen eller annonsgruppen som negativt sökord. 

Om du får klick från sökfraser som du inte vill synas för så slöser du din Ads budget. Bli därför bekant med negativa söklistor. 

Ingen konverteringsspårning 

 1. Det här är ett allvarligt fel. Utan konverteringsspårning så kan vi inte se vilka sökord och annonser som ger bäst resultat (leads, förfrågningar och köp). 

Så här sätter du upp konverteringsspårning i Google Ads:

 1. Logga in i Google Ads. Klicka på hjulet för verktyg. Klicka sedan på konverteringar. 
 2. Nästa steg är att skapa en konverteringsåtgärd. Det kan vara att någon klickar på en särskild knapp. Laddar ned något. Gör ett köp eller besöker en viss sida. 
 3. Efter skapad konvertering så får du en kod med ett script som ska installeras på din hemsida. Den ska ofta läggas i head-avsnkttet i hemsidans Html kod. Här kan du läsa mer i Googles egan guide. 
 4. Nu har du satt upp konverteringsspårning och kan följa vilka sökord och annonser slm ger bäst resultat. Nästa steg är att öka konverteringsgraden. 

Konverteringsspårning är en utav de viktigaste delarna att sätta upp korrekt i Google Ads. Att missa detta gör att du blir tvungen att gissa vad som ger bäst resultat i Google Ads annonseringen. Med rätt spårning sparar du pengar och effektiviserar Google Ads kontot. 

Ställa in annonserna för rätt geografi och tid på dygnet. 

Visste du att du kan ställa in annonserna att enbart synas under vissa tider och för vissa geografiska platser. Om du till exempel vet att din målgrupp är chefer som huvudsakligen bor på Lidingö och Djursholm så kan det ju vara en bra idé att rikta dina annonser särskilt mot dessa områden. Om du dessutom anar att det är många som slösurfar på dagtid och du får mer resultat på kvällen eller helgerna så kan du både budjustera och anpassa annonseringen mot dessa dagar och tider.

7. Hur vi får dig att lyckas

Vi optimerar ert AdWords konto med fungerande konverteringsspårning så vi har stenkoll på vilka sökfraser och annonser som genererar önskvärda aktiviteter såsom telefonsamtal och e-mail från hemsidan.

Vi ökar ditt Quality Score vilket innebär att du betalar mindre per sökord och uppnår en högre ranking.

Med hjälp av negativa sökord optimerar vi AdWords Annonseringen än mer genom att ta bort sökord som genererar kostnader men inte intäkter.

Vi arbetar me effektiva annonstillägg såsom adress, telefonnummer, beskrivningar och tillägg. På så vis ökar exponeringen och CTR.

Och viktigast av allt..

Vi har bara lönsamhet och konverteringar i åtanke. Vi är inte intresserade av antalet klick – utan antalet sålda produkter, nya kunder och samtal.

Kontakta oss för mer information eller om ni har funderingar kring AdWords.

Adwords konsult i Stockholm hjälp med Adwords annonsering google Google Adwords byrå i Stockholm företag som arbetar med adwords

Läs mer om Google AdWords på Googles hemsida.

Online MarknadsföringTopp 3
april 19, 2017

Hamna först på Google – Ranka högt på Google idag 7 Tips & Tricks

7 Viktiga Tips för att Ranka högt på Google. Del 1 av 3. När dagens marknadsföring rör sig allt mer mot internet så blir utrymmet att synas allt mycket mindre och…
Online MarknadsföringSynas på GoogleTopp 3
oktober 3, 2016

Därför misslyckas din Sociala Marknadsföring på nätet och så gör du för att lyckas!

Vill du också lyckas på nätet? Känner du också att ditt företag skulle kunna utvecklas och nå nya höjder bara det rankades högre på Google eller att du hade fler…
social-marknadsföringSynas på GoogleTopp 3
oktober 3, 2016

Marknadsföring Sociala Medier – Så Lyckas du med Social marknadsföring!

12 tips för att lyckas med Marknadsföring via Sociala Medier Idag är det många som ställer sig frågan: På vilket sätt kan jag använda de sociala medierna på bästa sätt?…