Guide 2020

Är du intresserad av att Göra & Bygga Egen Hemsida?

Det har aldrig varit enklare att bygga en egen hemsida. Idag finns massvis med enkla redigeringsverktyg och publiceringsverktyg för hemsidor som du kan använda för att bygga din egen hemsida utan kunskaper i kodning.

Guide 2020

Är du intresserad av att Göra & Bygga Egen Hemsida? Skapa Hemsida 2020

Det har aldrig varit enklare att bygga en egen hemsida. Idag finns massvis med enkla redigeringsverktyg och publiceringsverktyg för hemsidor som du kan använda för att bygga din egen hemsida utan kunskaper i kodning. Att skapa hemsida har aldrig varit lättare och billigare!

bygga egen hemsida

Det här bör du tänka på när du ska bygga egen hemsida:

För att du ska lyckas med att bygga en hemsida så har vi valt att dela upp denna guide i några viktiga aspekter. Dessa bör du tänka igenom innan du sätter igång med att bygga hemsidan.

Dina Förkunskaper

Har du erfarenhet av kodning, design och photoshop?

Vem skapar hemsidan?

Ska du utveckla hemsidan själv eller anlita en webbdesigner?

Vilken plattform?

Vilken plattform vill du utveckla din hemsidan i?

Syfte med hemsidan?

Ska hemsidan vara ett showroom, webbutik eller resurs.

Val av Webbhotell

För att kunna sätta igång så behöver du sätta upp ett webhotell.

Tidsåtgång

Att bygga en hemsida tar tid. Så räkna med att lägga ned mycket arbete.

Steg 1.

Välj Webbhotell/hosting för hemsidan

välja-webbhotell-för-hemsida

Det första steget när du ska börja göra en hemsida är att du behöver ha ett webbhotell, eller hosting som det också kallas, som du har din hemsida på. Det finns sätt att komma förbi behovet av webbhotell genom att exempelvis använda wordpress.com eller bloggplattformar, men då blir du väldigt begränsad och du kan inte välja ditt egna domännamn. För att få den professionella känslan av din hemsida så bör du skapa en hemsida med egen hosting, domännamn samt e-mailkonto.

Dessutom blir din möjlighet att utveckla och designa hemsidan märkbart begränsad.

När du väl valt ett webbhotell så kommer du få möjligheten att välja flertalet olika publiceringsverktyg för att bygga hemsidan.

De största leverantörerna av webbhotell såsom Loopia, Misshosting och One.com erbjuder one-click installers för t.ex. WordPress samt sina egna versioner av hemsideverktyg som ofta är väldigt enkla att använda men begränsade. Efter val av webbhotell så kan du börja med att skapa hemsidan.

Bonustips! Glöm inte att skapa en e-mailadress som är kopplad till domännamnet. Att använda Gmail- och Outlook-adresser ser oproffsigt ut på hemsidor. När du skapar hemsida så finns det hos din webbhotelleverantör möjligheten att skapa e-mailkonton gratis, men med en begränsad mängd gratisutrymme. Det tar ofta bara någon minut att skapa ett e-postkonto.

Kostnaden för ett webbhotell ligger på mellan 79kr – 149kr/månad

Steg 2.

Köp ett grymt bra domännamn

välja-domännamn

När du valt ett webbhotell så är nästa steg att välja domännamn, vilket är det som besökarna skriver i sin webbläsare för att komma åt din hemsida. Då kan du välja .se .com .eu .nu och många fler alternativ. En vanlig fråga som förekommer är om man ska välja att ta med en sökfras i hemsidans namn för att få bättre sökordsranking. Google har upprepat uttryckt att det inte inverkar på rankingen – så det är bättre att välja ett bra företags-/hemsidenamn än ett namn med sökfraser i det.

Det finns mycket att tänka på när man väljer ett domännamn såsom:

 1. Välja ett unikt domännamn
 2. Välja företagetsnamn
 3. Lägg gärna in ett sökord i domännamnet för extra Googleranking
 4. Lätt att skriva
 5. Lätt att komma ihåg
 6. Köp både .nu .se och .com för att hindra att någon uttnyttjar din trafik.
 7. Köp domännamnet så det är ditt i flera år.

Kostnaden för ett domännamn är cirka 129kr/år.

Steg 3.

Plattform för att göra hemsida (CMS)

cms-system-plattform-hemsida

Nu när du har valt ett webbhotell och köpt en eller flera domäner så är det dags att välja vilken plattform som hemsidan ska byggas i. Historiskt sett så var det väldigt krävande att skapa hemsida då det mesta blev tvunget att kodas för hand.

Idag har det blivit otroligt enkelt att göra en hemsida utan vare sig kunskaper i kodning eller webbdesign.

Vad är ett CMS-system?

CMS står för Content Management System. I sin enklaste form är ett Content Management System en applikation som gör att du kan publicera och hantera innehåll på webben på ett intuitivt sätt, utan att behöva veta någonting om webbutveckling och de olikakodspråken  som HTML, CSS, PHP, ASP eller andra språk vanligtvis bygger en hemsida.

Funktionerna kan variera bland de olika CMS-systemen, men kärnfunktionerna anses ofta vara vara indexering, sökning och hämtning, formathantering, revisionskontroll och publicering.

Vad detta betyder är att användaren (eller snarare en administratör för ett sådant system) får ett gränssnitt som ger en alla nödvändiga verktyg för att skriva innehåll, ändra det och slutligen publicera det på en hemsida.

Det finns många CMS-plattformar tillgängliga, men de tre mest kända som finns är WordPress, Joomla och Drupal.

De är gratis och skriven i öppen källkod PHP-baserade, licensierade under GNU Allmän offentlig licens (GPL). Alla tre av dem stöder MySQL som är den primära databasen.

Vi på Sitea Webbyrå brukar rekommendera något av följande publiceringsverktyg för att skapa hemsida:

bygga-hemsida-wordpress

WordPress är utan tvekan det mest använda publiceringsverktyget idag. Cirka 45% av alla hemsidor idag drivs av plattformen och det är lättanvänt, gratis och har massvis med gratisteman som du kan använda för att utveckla din hemsida.

WordPress var tänkt som en enkel bloggplattform, men den har vuxit långt bortom den utgångspunkten.

WordPress-plattformen är ganska lätt att använda, och du kan anpassa den med olika teman och plugins som finns tillgängliga.

100% gratis att använda.

Nybörjarvänligt & lätt att komma igång

Mest populära CMS-systemet med hästlängder

Tusentals tillägg och teman för design & funktionalitet.
Läs mer om WordPress hemsida
bygga-hemsida-göra-joomla

Joomla är också en populär plattform för hemsidor men det är lite mer svårhanterligt jämfört med WordPress och har inte samma mängd tillägg, funktioner och integrationer.

Joomla är ett bra alternativ om du behöver hantera många ”anpassade posttyper”.

Det är idealiskt om du vill köra en webbplats som inte i stor utsträckning bygger på textinnehåll. Joomla innehåller också flerspråkig direkt inbyggt i systemet. Det betyder att du inte behöver använda plugin eller tillägg för att lägga till fler språk till din webbplats.

Lite svårare CMS-system att använda

Färdigt stöd för flerspråk

Bra för funktionsbaserade hemsidor
bygga-hemsida-i-drupal

Drupal är ett litet svårare verktyg att bygga hemsida med och det kräver att du har kunskaper i att göra hemsidor för att använda Drupal så det  rekommenderas inte för nybörjare.

Drupal liknar Joomla i den meningen att det erbjuder ett mycket flexibelt system för att hantera anpassade posttyper.

Och det ger dig också en hög grad av kontroll över dina användare och deras behörigheter, och det kan till och med hantera flerspråkiga utan tillägg eller skräddarsydda konfigurationer. Det är dock taxonomisystemet, till exempel mycket kraftfullare än sina konkurrenter.

Drupal anses också vara en säkrare plattform jämfört med både Joomla och WordPress.

Mycket säker plattform med klar styrning

Relativt komplext, men flexibelt
bygga-hemsida-i-wix

Wix.com är ett verktyg för att utveckla hemsidor som har en fast månadskostnad.

Här kan du med Drag-and-drop bygga din hemsida som du vill ha det men du blir snabbt begränsad när du vill utveckla och skräddarsy den mer genomgående.

Finns gratisversion och betald version

Supernkelt "drag-and-drop"-baserad hemsideplattform

Begränsade funktioner för skräddarsydda lösningar
bygga hemsida med squarespace

Squarespace.com är ett ytterligare verktyg för att bygga hemsidor som är mycket populärt.

Med snygga templates kan du med enkelhet sedan skräddarsy din egen hemsida med ”drag-and-drop”-funktionalitet.

Finns gratisversion och betald version

Arbeta med snygga enkla mallar

Låga krav på att kunna koda

Enkelt och smidigt att blogga

Så kommer du igång med ett CMS-system:

För att sedan installera publiceringsverktygen så har de flesta webbhotellen en one-click-installer direkt i kontrollpanelen som gör att du kan välja den plattform du vill ha.

De flesta små och medelstora hemsidor kan göras genom att använda ett av de ”tre stora” CMS-systemen listade ovan, men vissa kräver mer utvecklingsförmåga samtidigt som det ger mer flexibilitet, så allt beror på dina behov och förmågor.

För att börja använda ett CMS på din webbplats måste du få det installerat på din server. Installationen är vanligtvis mycket enkel och de flesta webbhotell erbjuder numera ”one-klick installationer” för ett urval av populära system, men vi kommer att täcka en manuell inställning här, om du vill eller behöver göra något anpassningar.

Steg 4.

Dags att göra hemsida

bygga-hemsida-guide

Nu har du allt du behöver för att börja göra din hemsida. Vi rekommenderar starkt att du utvecklar hemsidan i WordPress då det har blivit lite av en branschstandard samt är helt gratis. Nu finns det en hel del att tänka på när du börjar bygga din hemsida. Här kommer några tips som gör det enklare för dig att börja:

 1. Hitta inspiration – sök runt på nätet efter hemsidor i din bransch eller hemsidor som du gillar. Fundera på vad det är du gillar och om det är något du kan dra inspiration ifrån och använda till din egen hemsida.
 2. Använd ett tema. De flesta publiceringsverktyg har teman som är som en visuell grundmall för hemsidan. För WordPress är dessa både gratis och betalda. För betalda teman så rekommenderar vi att ni kollar på Themeforest
 3. Välj 3-4 färger att arbeta med. Ett vanligt misstag är att använda för mycket färger på hemsidan. Då blir det lätt rörigt och man tappar användarvänligheten samt att besökaren får svårt att avgöra vart uppmärksamheten ska gå.
 4. Var konsekvent. Vi människor gillar när vi känner igenom oss. Det skapa en känsla av trygghet och vi slipper tänka om på nytt. Hitta därför ett grafiskt språk som du gillar och håll dig till det övergripande ”temat” för att skapa harmoni på sidan.
 5. Använd bilder. Det som ofta gör en hemsida är vilka bilder som används. Se därför till att använda högupplösta bilder som representerar ditt företag, dig eller dina tjänster.
 6. Komprimera (minska storleken) på dina bilder. För ofta ser vi hemsidor som har bilder som gör att hemsidan blir mycket långsam. Se därför till att optimera bilderna innan du lägger upp dem. Se till att storleken är så stor som den behöver vara på hemsidan och använd exempelvis optimizilla.com för att komprimera bilderna.
 7. Lär dig grunderna i  HTML och CSS. Dessa två språk för hemsidor är enkla att lära sig och du kommer kunna ändra mycket i designen på hemsidan med kunskap i dessa språk.
 8. Lär dig att använda Photoshop och bildredigering. En stor del av webbdesign är relaterat till ikoner, bilder och grafiska element. Lär dig bemästra Photoshop så kommer din hemsida bli snyggare och du kommer behöva lägga mindre tid på kodning. Så istället för att koda din bild rund, gör den rund i Photoshop!
 9. Less is more. Det är inte första gången du har hört den här slitna frasen men den gäller än. Håll dig till rent, enkelt och stilfullt så har du kommit en lång bit på vägen.

Hitta gratisbilder och videos för hemsidan!

Idag är det möjligt att köpa bilder och videos av högst kvalitet för bara några kronor. Vikten av bra bilder på en hemsida är helt avgörande för intrycket. Du vet säkert om det slitna uttrycket ”en bild säger mer än tusen ord”, men det är verkligen ett uttryck som stämmer.

Några bra sidor där du kan hämta bilder och videos gratis är:

Tänk på att se över vilken typ av licens det är som kommer med bilden så att du får använda bilden för kommersiella syften. I sällsynta fall kan det också vara så att man behöver länka till upphovsgivaren eller be om tillstånd.

Steg 5.

Glöm inte syftet!

syftet-med-hemsida

Se till att hemsidan möter och skapar mål

Nästa steg för dig som precis börjat bygga hemsida är att se över vilka behov och mål somhemsidan ska möta samt vilken effekt den ska generera. Alla hemsidor har olika funktioner och mål.

Målen skulle kunna vara följande:

 • Skapa förtroende för företaget/varumärket
 • Generera leads och nya kunder
 • Visa upp produkter samt företaget
 • Generera försäljning
 • Vara informativ och resursfull

När du har lyckats avgöra vilka mål din hemsida ska uppfylla så är nästa steg att arbeta baklänges med att skapa en plattform som möter de målen som är uppsatta.

Om det exempelvis handlar om att skapa förtroende så måste hemsidan se professionell ut, ladda fort, samt visa bilder och kvalitativ text på hemsidan. Det måste kännas som att företaget bakom hemsidan är seriöst.

Om ett annat syfte hade varit att generera leads, så hade fokus varit mer på att skapa sektioner och insäljande budskap som genererar en kontaktyta mellan företag och kund. Det hade kunnat vara att kund ger ut sina uppgifter, väljer att ringa företaget eller komma förbi företaget. Då hade man strukturerat hemsidan på ett sätt som hade ökat måluppfyllelsen.

Så genom att ha tydligt definierade mål som du vill att din hemsida ska uppfylla så kan du skapa en design och strategi som bättre uppfyller målen. Om din design och upplägg bygger på en genomtänkt strategi så kommer du få ut mer av din skapade hemsida.

Steg 6.

Få hjälp om du fastnar - resurser och forum

bygga hemsida hjälp

När du fastnar så finns hjälp nära till hands

Det finns fantastiskt bra resurser på nätet om du skulle fastna med att bygga din hemsida. Nedan så kommer vi ge tips på några bra resurser som kan vara bra att använda och känna till när man stöter på utmaningar med att bygga en egen hemsida. Skulle du behöva direkt hjälp med att skapa hemsida så kan du kontakta oss på Sitea för att få hjälp med hemsidan.

Få hjälp med kod till hemsidan från W3 Schools
Om du fastnar för att du inte vet vilken typ av HTML eller CSS-kod du behöver lägga in så kan du med lätthet finna hjälp på W3 Schools. Här kan du testa olika kodspråk och se hur det fungerar. Sedan finns ett ett grymt community smed forum där du kan ställa frågor och få feedback.

Hitta matchande färger med Adobe Kuler
Om du behöver hjälp med att välja färger så kan du med enkelhet välja Adobe Kuler. Det är ett gratis verktyg som hjälper dig att ta fram matchande färger och färgprofiler efter en huvudfärg som du väljer.

Steg 7.

Bra program att kunna

bygga-hemsida-photoshop

Lär dig hur du använder Photoshop

Ok! När många tänker webbdesign så är det många som fastnar på just kodandet av hemsidan. Men att bygga en hemsida omfattas av fler kunskaper. och med många smidiga CMS-system idag så minskar kraven på att kunna just ”koda” hemsidan själv.

En stor del av hemsidans uppfattning idag är relaterad till dess design. Och något som många inte tänker på, men som är direkt kopplat till upplevelsen av hemsidan är dess bilder och grafik. Det är här som Photoshop kommer in. Genom att lära dig grundkunskaper i Photoshop så att du kan beskära, klippa och lägga till text i bilder så kommer du ta ett stort steg framåt för att bygga hemsidan. Genom att du gör hemsidan mer grafisk tilltalande så ser den direkt mer professionell ut.

Steg 8.

Lär dig lite Copywriting

göra-hemsida-copy

Vikten av bra Copy-writing för en hemsida

Den hemsida du bygger kommer ha en del text. Din text är ju tänkt att den ska locka dels till läsning men också till någon typ av handling. Det kan vara ett köp, en interaktion, ett samtal eller något annat. Ofta är det många som bara skriver text till sin hemsida, utan att egentligen tänka igenom textens budskap, ton och vem texten är till. Genom att lära dig lite grunder i copy-writing, så kommer du få ut mer resultat från hemsidan.

Några snabba tips:

 • Skriv texten så att du vänder dig mot och skapar ett tydligt fokus gentemot din målgrupp
 • Fundera kring vad målgruppen kan få ut av ditt erbjudande och presentera det tydligt
 • Fokusera på att lösa problem – förstå din målgrupps ”pain-points” och lös dem.
 • Disponera texten väl med titlar, ingresser, citat och punktlistor
 • Fundera på om texten ska vara personlig (du:ande) eller akademisk
Steg 9.

Vanliga misstag efter man byggt klart sin hemsida

Så nu har vi gått igenom de olika stegen som krävs för att skapa en hemsida. Vi har gått igenom olika typer utav plattformar för hemsidor, olika saker att tänka på ssåom copywriting hur du väljer ett bra domännamn, var du kan hämta gratisbilder, och bra resurser som du kan använda för att göra en egen hemsida.

I detta avsnitt så kommer vi gå igenom några olika vanliga misstag som man kan råka ut för när man väl har skapat sin hemsida.

 1. Uppdatera din hemsida ofta. En utav de vanligaste anledningen till att en hemsida kraschar, får virus, blir långsam och tappar funktionalitet är att man inte uppdaterar sin hemsida. Om du har byggt en hemsida i exempelvis WordPress eller i ett annat CMS-system så finns det möjligheten att automatiskt uppdatera sina tillägg. Gör det därför för vana att åtminstone en gång per vecka eller varannan vecka gå igenom och se vilka uppdateringar som finns tillgängliga för din hemsida.

 

 1. Glöm inte att installera Google Analytics. Det gör du med ett enkelt skript som du ofta ligger till i HEAD-avsnittet på din hemsida som gör så att du kan spåra all trafik på din hemsida det gör det jätteenkelt för dig att se hur länge de inne på hemsidan vilka sidor de besöker samt annan statistik som kan vara värdefull för att veta vilka förbättringar du behöver göra på din hemsida för att nå bättre resultat.

 

 1. Håll koll på dina konkurrenter. Att synas på Google och att kunna få ut så mycket som möjligt av sin hemsida så är det viktigt att du har koll på dina konkurrenter och var din bransch är på väg någonstans så har därför för vana att gå igenom och se vad dina konkurrenter ut för något så att du kan se till att din hemsida är på topp.

 

 1. Glöm inte användaren / besökaren på din hemsida. Det är lätt när man bygger en ny hemsida att man fokuserar på vad man själv vill ha och då är det också lätt att glömma bort att hemsidan är till för någon. Den hemsida som du har skapat fyller ofta en funktion för en kund eller en annan typ utav intressent och det är av största vikt att du hela tiden ser din byggda hemsida från dina kunders/besökares perspektiv.

Några snabba frågor:

Vad kostar det att bygga en hemsida?

Kostnaden för att bygga en hemsida kan variera kraftigt beroende på de mål samt krav du har med hemsidan. Idag finns det många olika typer av verktyg för att bygga hemsida som gör det enkelt, samt gratis att bygga en hemsida.

Vilka kunskaper krävs för en hemsida?

Idag går det att bygga en hemsida utan några som helst kunskaper i varken kodning eller webbutveckling. Däremot är det en stor fördel att åtminstone kunna lite grundläggande HTML samt CSS så att du kan designa sidan som du vill. Dessutom är det en fördel att kunna bildredigera i t.ex Photoshop.

Vilka verktyg för hemsidor finns?

Idag finns det en uppsjö av olika verktyg för att bygga en hemsida. WordPress är det mest populära verktyget, men Squarespace, Joomla, Wix och olika "website builders" som ofta finns hos webbhotellet finns också att tillgå. Välj den lösning som passar dina behov och mål.

Hur hittar jag bilder till hemsidan?

Det har aldrig varit enklare att hitta bra bilder till en billig peng idag jämfört med tidigare. Dessa bilder kallas för "Stockfoton" och det finns en mängd olika leverantörer såsom Shutterstock, iStock och Dreamstime. Några gratislösningar är Pexels och Unsplash.

Vad kostar en hemsida löpande?

Löpande kostnader för en hemsida innefattar webbhotell och domän. Sedan om du har särskilda tillägg till hemsidan eller annan funktionalitet så kostar det givetvis också. Räkna med 80-120kr/ månad för webbhotell och 129kr/år för domännamn.