Är du intresserad av att Göra & Bygga Hemsida?

Det har aldrig varit enklare att bygga en egen hemsida. Idag finns massvis med enkla redigeringsverktyg och publiceringsverktyg för hemsidor som du kan använda för att bygga din egen hemsida utan kunskaper i kodning.

Det här bör du tänka på när du ska bygga hemsida

För att du ska lyckas med att bygga en hemsida så har vi valt att dela upp denna guide i några viktiga aspekter. Dessa bör du tänka igenom innan du sätter igång med att bygga hemsidan.

Förkunskaper

Har du erfarenhet av kodning, design och photoshop?

Syfte med hemsidan?

Ska hemsidan vara ett showroom, webbutik eller resurs.

Webbhotell

För att kunna sätta igång så behöver du ha ett webhotell.

Göra hemsida själv?

Ska du utveckla hemsidan själv eller anlita en webbdesigner?

Budget

Gratisverktyg för hemsida eller betalda alternativ?

Tidsåtgång

Att bygga en hemsida tar tid. Så räkna med att lägga ned mycket arbete.

Steg 1.

Välj Webbhotell/Hosting för hemsidan

Det första steget när du ska börja göra en hemsida är att du behöver ha ett webbhotell, eller hosting som det också kallas, som du har din hemsida på. Det finns sätt att komma förbi behovet av webbhotell genom att exempelvis använda wordpress.com eller bloggplattformar, men då blir du väldigt begränsad och du kan inte välja ditt egna domännamn. Dessutom blir din möjlighet att utveckla och designa hemsidan märkbart begränsad. 

När du väl valt ett webbhotell så kommer du få möjligheten att välja flertalet olika publiceringsverktyg för att bygga hemsidan. De största leverantörerna av webbhotell såsom Loopia, Misshosting och One.com erbjuder one-click installers för t.ex. WordPress samt sina egna versioner av hemsideverktyg som ofta är väldigt enkla att använda men begränsade.

Kostnaden för ett webbhotell är mellan 79kr – 149kr/månad

Steg 2.

Köp ett domännamn

När du valt ett webbhotell så är nästa steg att välja det domännamn, vilket är det som besökarna skriver i sin webbläsare för att komma åt din hemsida. Då kan du välja .se .com .eu och många fler alternativ. Det finns mycket att tänka på när man väljer ett domännamn såsom:

 1. Välja ett unikt domännamn
 2. Välja företagetsnamn
 3. Lägg gärna in ett sökord i domännamnet för extra Googleranking
 4. Lätt att skriva
 5. Lätt att komma ihåg
 6. Köp både .nu .se och .com för att hindra att någon uttnyttjar din trafik.

Kostnaden för ett domännamn är cirka 129kr/år.

hemsida Wordpress guide
Steg 3.

Plattform för att göra hemsida

;Nu när du har valt ett webbhotell och köpt en eller flera domäner så är det dags att välja vilken plattform som hemsidan ska byggas i. Historiskt sett så var det väldigt krävande att utveckla en hemsida då det mesta blev tvunget att kodas för hand. Idag har det blivit otroligt enkelt att göra en hemsida utan kunskaper i kodning och webbdesign. Vi på Sitea Webbyrå förespråkar dessa publiceringsverktyg:

 • WordPress är utan tvekan det mest använda publiceringsverktyget idag. Cirka 45% av alla hemsidor idag drivs av plattformen och det är lättanvänt, gratis och har massvis med gratisteman som du kan använda för att utveckla din hemsida.
 • Joomla är också en populär plattform för hemsidor men det är lite mer svårhanterligt jämfört med WordPress och har inte samma mängd tillägg, funktioner och integrationer.
 • Drupal är ett litet svårare verktyg att bygga hemsida med och det kräver att du har kunskaper i att göra hemsidor för att använda Drupas så det  rekommenderas inte för nybörjare.
 • Wix.com är ett verktg för att utveckla hemsidor som har en fast månadskostnad. Här kan du med Drag-and-drop bygga din hemsida som du vill ha det men du blir snabbt begränsad när du vill utveckla och skräddarsy den mer genomgående.

För att sedan installera publiceringsverktygen så har de flesta webbhotellen en one-click-installer direkt i kontrollpanelen som gör att du kan välja den plattform du vill ha.

Läs mer om WordPress hemsida
Steg 4.

Dags att göra hemsida

Nu har du allt du behöver för att börja göra din hemsida. Vi rekommenderar starkt att du utvecklar hemsidan i WordPress då det har blivit lite av en branschstandard samt är helt gratis. Nu finns det en hel del att tänka på när du börjar bygga din hemsida. Här kommer några tips som gör det enklare för dig att börja:

 1. Hitta inspiration – sök runt på nätet efter hemsidor i din bransch eller hemsidor som du gillar. Fundera på vad det är du gillar och om det är något du kan dra inspiration ifrån och använda till din egen hemsida.
 2. Använd ett tema. De flesta publiceringsverktyg har teman som är som en visuell grundmall för hemsidan. För WordPress är dessa både gratis och betalda. För betalda teman så rekommenderar vi att ni kollar på Themeforest
 3. Välj 3-4 färger att arbeta med. Ett vanligt misstag är att använda för mycket färger på hemsidan. Då blir det lätt rörigt och man tappar användarvänligheten samt att besökaren får svårt att avgöra vart uppmärksamheten ska gå.
 4. Var konsekvent. Vi människor gillar när vi känner igenom oss. Det skapa en känsla av trygghet och vi slipper tänka om på nytt. Hitta därför ett grafiskt språk som du gillar och håll dig till det övergripande ”temat” för att skapa harmoni på sidan.
 5. Använd bilder. Det som ofta gör en hemsida är vilka bilder som används. Se därför till att använda högupplösta bilder som representerar ditt företag, dig eller dina tjänster.
 6. Komprimera (minska storleken) på dina bilder. För ofta ser vi hemsidor som har bilder som gör att hemsidan blir mycket långsam. Se därför till att optimera bilderna innan du lägger upp dem. Se till att storleken är så stor som den behöver vara på hemsidan och använd exempelvis optimizilla.com för att komprimera bilderna.
 7. Lär dig grunderna i  HTML och CSS. Dessa två språk för hemsidor är enkla att lära sig och du kommer kunna ändra mycket i designen på hemsidan med kunskap i dessa språk.
 8. Lär dig att använda Photoshop och bildredigering. En stor del av webbdesign är relaterat till ikoner, bilder och grafiska element. Lär dig bemästra Photoshop så kommer din hemsida bli snyggare och du kommer behöva lägga mindre tid på kodning. Så istället för att koda din bild rund, gör den rund i Photoshop!
 9. Less is more. Det är inte första gången du har hört den här slitna frasen men den gäller än. Håll dig till rent, enkelt och stilfullt så har du kommit en lång bit på vägen.
digital-marknadsföringsbyrå-stockholm
Steg 5.

Glöm inte syftet!

Se till att hemsidan möter och skapar mål

Nästa steg för dig som precis börjat bygga hemsida är att se över vilka behov hemsidan ska möta samt vilken effekt den ska ha. Alla hemsidor har olika funktion och mål.

Målen skulle kunna vara följande:

 • Skapa förtroende för företaget/varumärket
 • Generera leads och nya kunder
 • Visa upp produkter samt företaget
 • Generera försäljning
 • Vara informativ och resursfull

 

När du har lyckats avgöra vilka mål din hemsida ska uppfylla så är nästa steg att arbeta baklänges med att skapa en plattform som möter de målen som är uppsatta.

Om det exempelvis handlar om att skapa förtroende så måste hemsidan se professionell ut, ladda fort, samt visa bilder och kvalitativ text på hemsidan. Det måste kännas som att företaget bakom hemsidan är seriöst.

Om ett annat syfte hade varit att generera leads, så hade fokus varit mer på att skapa sektioner och insäljande budskap som genererar en kontaktyta mellan företag och kund. Det hade kunnat vara att kund ger ut sina uppgifter, väljer att ringa företaget eller komma förbi företaget. Då hade man strukturerat hemsidan på ett sätt som hade ökat måluppfyllelsen.